Fyra kvinnor backar ut från den tyska Synodala vägen och menar att den ”tar steget bort från den universella Kyrkan.”

3
min read

Fyra kvinnor backar ut från den tyska Synodala vägen och menar att den ”tar steget bort från den universella Kyrkan.”

tis, 02/28/2023 - 09:14
Posted in:
0 comments

Dessutom har tre delegater som nu lämnat konferenserna anklagat de ansvariga för processen att ha använt sig av  påtryckningsmodeller som är främmande för begreppet synodalitet.

Från vänster: Katharina Westerhorstmann, Dorothea Schmidt, Marianne Schlosser, och Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz. (foto: Screenshot / EWTN/Diocese of Münster)

 

Före tyska Synodala vägens avslutande möte nästa månad har fyra framstående kvinnliga deltagare offentligt låtit meddela att det drar sig ur den kontroversiella processen på onsdag.

Teologiprofessorerna Katharina Westerhorstmann och Marianne Schlosser har tillsammans med filosofen Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz och journalisten Dorothea Schmidt framfört välgrundade invändningar mot ledningen och genomförandet av det tyska riksmötet den 22 februari, enligt en rapport från CNA: s tyskspråkiga partner i nyhetsförmedlingen. 

Den synodala vägen har “ifrågasatt grundläggande katolska doktriner och trosbegrepp”, har kvinnorna sagt i ett uttalande som publicerats av dagstidningen Welt. De har också anklagat organisationsansvariga för att ignorera Vatikanens upprepade varningar och kritiska tillrättavisningar.

Dessutom har tre delegater som nu lämnat konferenserna anklagat de ansvariga för processen att ha använt sig av  påtryckningsmodeller som är främmande för begreppet synodalitet. Tre av de fyra är professorer på universitet och två har tilldelats Ratzingerpriset.

Som svar på en begäran av kommentar från CNA Deutsch, har kommunikationsansvariga för den Synodala vägen, Britta Baas och Matthias Kopp, kortfattat gett följande svar: ”Den Synodala vägens presidium har med beklagande noterat beslutet.”

En av huvudpersonerna bakom den tyska processen medgav öppet i december förra året att den synodala vägen hade som mål att sätta ”press” på Kyrkan för att förändra katolsk lära.

Förre ordförande för tyska katolikers centralkommitté (ZdK), Thomas Sternberg, har sagt att den kontroversiella processen redan från början ville uppnå förändringar i Kyrkans undervisning om homosexualitet, kvinnlig prästvigning och flera andra frågor. Den tyska synodala vägen ska planenligt avslutas med möte i Frankfurt 9-11 mars.

Det har tydligt framkommit att inte alla deltagare instämmer med ledningsgruppens agenda i fråga om till exempel kvinnlig prästvigning när deltagare under tumultliknande former röstat på tidigare möten.

De fyra kvinnorna har då den 22 februari sagt att de inte längre med gott samvete delta i en process som ”mer och mer” skilde Kyrkan i Tyskland från den universella Kyrkan.

“Resolutionerna under de senaste tre åren har inte bara ifrågasatt grunder i katolsk teologi, antropologi och katolsk tradition utan omformulerat dem och i en del fall gett dem en helt annan definition,” sa kvinnorna.

“Vi kan inte och kommer inte att dela ansvaret för detta.”

Kvinnlig prästvigningsfixering?   

2018 års vinnare av Ratzingerpriset, Marianne Schlosser, har tidigare bekymrat sig över bland annat ”fixeringen av prästvigningens sakrament” för kvinnan under processen.  

Schlosser är professor i teologi vid universitetet i Wien och utnämndes av påven Franciskus till ledamot i den internationella teologikommissionen 2014. Hon utsågs också 2016 att medverka i en utredning av frågan om kvinnlig diakonvigning. I en intervju förra året med CNA Deutsch pekade Schlosser på flera problem med processen, särskilt kraven på vigning av kvinnor till prästämbetet.

Hon varnade för att vigningens heliga sakrament bara skulle blandas ihop med maktfördelningen inom hierarkin.

Vatikanens bekymmer ‘förs inte fram’

I onsdagens “sortimeddelande” har Westerhorstmann, Gerl-Falkovitz, Schmidt, och Schlosser också sagt att de bekymmer Vatikanen uttryckt över ett tänkt permanent synodråd i Tyskland ”inte förts fram till den synodala vägens ledamöter eller uppmärksammats på annat sätt.”

Påve Franciskus och andra kyrkoledare har sagt sig vara allvarligt bekymrade över den tanken. En sådan sammansättning skulle fungera “som konsulter och beslutsfattare i för Kyrkan och samhället viktiga framtidsfrågor”, enligt ett förslag inom den Synodala vägen.

Av ännu större betydelse är att ”de skulle fatta beslut i viktiga frågor framför, och över, stiftens egen planering och syn på framtidsfrågor, som till exempel budgetarbete, och i så fall fatta beslut för Kyrkan som inte tas på stiftsnivån.”

Som svar på varningarna från Rom att ta ett sådant steg, föreslog ordförande i den tyska biskopskonferensen att han skulle lägga fram ett ”reservalternativ.”

De fyra undertecknarna av onsdagens uttalande har sagt att de förstått ”behovet av en djup förnyelse av Kyrkan, som också är strukturellt relevant.”

“Samtidigt är vi övertygade om att en sådan förnyelse värd namnet bara kan komma till stånd genom att bevara den kyrkliga gemenskapen vi känner till i rum och tid – inte genom att bryta den.”

I dagsläget har inga biskopar valt att ställa sig utanför den kontroversiella processen. Hjälpbiskopen Dominikus Schwaderlapp av Köln avstod medverkan i synodalt forum om sexualmoralen.

                                                                                                             AC Wimmer/CNA

Översättning för Katolsk Horisont, februari 2023, Göran Fäldt.

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Teologen Marianne Schlosser har lämnat den tyska synodala vägen

Teologen Marianne Schlosser har lämnat den tyska synodala vägen

 

Läs också: Den tyska krisen, världskyrkan och påven Franciskus

George Weigel

 

Läs också: Synoden kan aldrig nå sitt mål att göra kyrkan ”katolsk på ett annorlunda sätt”

biskop Georg Bätzing

 

Läs också: En internationell koalition av biskopar vänder sig med oro över den ”Synodala vägen” i ett broderligt brev till det tyska episkopatet

En internationell koalition av biskopar vänder sig med oro över den ”Synodala vägen” i ett broderligt brev till det tyska episkopatet

 

Läs också: Flytande katolicism och den tyska synodala vägen

George Weigel

 

Läs också: Att motstå tidsandan

Att motstå tidsandan

 

Läs också: Öppet brev från nordiska biskopkonferensen till den tyska biskopskonferensen

Den nordiska biskopkonferensen

 

Läs också: Kyrkan i Tyskland – en institution där kittet inte är tron utan pengarna

Kyrkan i Tyskland – en institution där kittet inte är tron utan pengarna

 

Läs också: ”Reformatorernas” osanningar i kyrkan avslöjas av verkligheten

”Reformatorernas” osanningar i kyrkan avslöjas av verkligheten

 

Läs också: Kardinal Paul Cordes beklagar att Kyrkan i Tyskland smittats av ett ”teologiskt virus”

Kardinal Paul Cordes beklagar att Kyrkan i Tyskland smittats av ett ”teologiskt virus”

 

Läs ochså: Katolsk biskop säger att påven Franciskus är djupt oroad av Kyrkan i Tyskland

Katolsk biskop säger att påven Franciskus är djupt oroad av Kyrkan i Tyskland

 

Läs ochså: Ökat tryck på Katolska kyrkan att ändra läran att homosexualiteten ’i sig självt är i oordning’

Ökat tryck på Katolska kyrkan att ändra läran att homosexualiteten ’i sig självt är i oordning’
Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
29/02/2024
Katolsk Horisont
10/02/2024