Predikningar Clemens Karlsson

Predikan Trettondedag Jul, Epifania - Herrens Uppenbarelse 2022

Jesusbarnet håller mottagning, nu för andra gången. Herrens Uppenbarelse är den av julhögtidsdagarna som vänder våra blickar utåt. Denna trettonde av juldagarna för oss förstås också den till krubban, till Marias famn beskyddad av Josef, där vi för möta Jesusbarnet. På nytt. Efter herdarnas ankomst, glädje och tillbedjan, så är det idag dags för den andra mottagningen, för den större kretsen, som via de vise männens väg vi alla är utvalda och komna till.

Predikan Söndagen efter jul 2021, den Heliga Familjen

”Så underbart det blir när man i Himlen får reda på allt vad som har hänt hos den heliga Familjen!” Så reflekterar den heliga Thérèse när hon ligger på sin sjukbädd i ett av sista samtal i karmelitklostret i Lisieux (Sista Samtal - Den gula anteckningsboken, s 139f). Kära bröder, denna begrundande längtan kan passa fint att ta med också idag på den heliga familjens, Jesu, Marias och Josefs familjs, fest.

Predikan Kristus Konungens Dag 2021

Som det liturgiska årets sammanfattning firas idag Kristus, alla tiders Konung, Kristus, Herre också över vår tid! Påve Pius XI införde denna festdag i kyrkans liturgi år 1925. Det året mindes kyrkan det första konciliet i Nicea då bekännelsen till vem Kristus är, hans sanna gudomlighet och sanna mänsklighet, högtidligen fastslogs och formulerades. Det var en särskilt aspekt av detta som påve Pius XI med denna fest till Kristus Konungen ville lyfta fram, som en kontrapunkt till de sönderfallande monarkierna i Europa vid förra seklets början.

Predikan 33 söndagen under året 2021

Den kanske vackraste gestaltning av Jesu återkomst, eller i alla fall den mest kända, är väl den välkända kristusstaty som är belägen på det 710 meter höga berget Corcovado, och som blickar ut över staden Rio de Janeiro i Brasilien. Trots en omvälvande sekulariseringsprocess i landet, ja, i världen, så kunde det här kända momentet, Cristo Redentor, Kristus Återlösaren, resas mellan det första och andra världskriget, och idag står där bilden av frälsaren med utsträckta armar över en stad som rymmer såväl så mycket av världens skönhet, men också av den nöd som evangeliet förutsagt skall komma att prägla historien, alltmer.

Predikan 28 söndagen under året 2021

Jesus blick, välkomnar, råder, älskar. Vi har dock alltid frihet. Men Jesu blick vilande på oss, är vår rikedom. I evangeliet hörde vi om en man som sprang emot Jesus, ja, som föll på knä inför honom, med en fråga: ”Vad måste jag göra för att vinna det eviga livet / få det eviga livet till arvedel?” Ärendet rör det eviga livet, att ha det som sin egendom, att ha det eviga livet som sin verkliga egendom. Den gode Jesus påpekar att endast Gud är god, och kommer den frågande mannen till mötes.