Kyrkan i Sverige

Herdabrev för fastetiden 2023 från Nordiska biskopskonferensen

De fyrtio dagarnas fasta påminner om de fyrtio dagar som Kristus fastade i öknen. Men det är inte allt. I frälsningshistorien markerar 40 dagarsperioder skeden i Guds frälsningshistoria intill denna dag. Det första ingripandet ägde rum i Noas dagar. Efter att ha sett förödelsen som människan åstadkommit,1 lät Herren jorden undergå ett renande dop. ”Regnet strömmade ner över jorden i fyrtio dagar och fyrtio nätter”.2 Resultatet var en ny början.

Ett ljus i norra Europa

Två systrar har inrättat sig i en gemenskap som heter ”Marias lamm” i norra Sverige. De lever en bönens liv för Skandinaviens söner och döttrar djupt förbundna i den traditionella liturgin. Intervju med Moder Amanda.

Kardinal Anders Arborelius: Så firar vi fastan 2023

Varje år manar kyrkan oss enligt gammal tradition till bön, fasta och bot som förberedelse för påskhögtiden. Jesus själv fastade 40 dagar i öknen, och vi är kallade att förena oss med honom. Fastan vill hjälpa oss att bli mindre beroende av det materiella. Medan kroppen fastar får själen näring. Fastan uttrycker också vår solidaritet med hungrande människor i världen. Det finns många sätt att markera fastetiden. Man kan exempelvis avstå från sötsaker, tobak, alkohol, kaffe, biobesök och annan underhållning eller alltför mycket tv-tittande, dataspelande och internetsurfande.

Katolska församlingen i Jönköping: Besök av pater Thomas Idergard den 4-5 februari 2023

                                                                       Pater Thomas Idergard SJ, foto: Fredrik Lovén

”Man kan inte göra något större på jorden än att ge Kyrkan en god präst!” sa den Helige Vincent de Paul (1581-1660).