Bénédicte Cedergren

Tankar om att söka och finna Guds vilja för ens liv

”Vis ta vie plainement, et le Seigneur te montrera”. Jag är 14 år gammal och står utanför ett litet benediktinkloster, le monastère Notre Dame de Pitié de Mougères, i södra Frankrike. Mina tre bröder har sprungit ut och leker bland den glesa vegetation medan mina föräldrar är kvar inne i butiken och överväger om de ska köpa ett litet handskuret krucifix för 100 euro.

Tankar om att vara ett i Kristus

Svalor susar förbi över våra huvuden medan vi beger oss mot kapellet. Cikadornas frenetiska sång tränger igenom väggarna. Om man tittar ut från terrassen ser man det blåa vattnet några kilometer bort, det är nästan så att man kan känna doften av salt och varma medelhavsvindar.

Maria Goretti - förlåtelsens och kyskhetens helgon

I måndags åkte Camilla och jag tillsammans med två systrar från The House of the Mother i Rom, Sr. Kristen och Sr. Kristen (ja, de har samma namn), på en liten pilgrimsresa till Nettuno, heliga Maria Gorettis stad! Jag tänkte därför att jag skulle dela med mig av lite bilder från denna fantastiska resa samt av artikeln som jag skrev för Vatican News!

Tankar om eukaristiska mirakel

Hej världen! Här kommer en text som jag skrev för Vatican News om eukaristiska mirakel! (Du hittar artikeln här!) Första gången jag någonsin tvivlade på min tro var när jag gick på högstadiet och precis hade lärt mig om de förhistoriska människorna och livets uppkomst i form av bakterier för flera miljoner år sedan, och förtvivlat insett att det sa emot berättelsen om Adam och Eva och deras skapelse. Vägen som katolik har varit upp och ner, det kan nog alla troende hållla med om. Vetenskapen har alltid används som ett vapen mot religionen, och betraktats som dess fiende. Men även om jag också såg vetenskapen och religionen som fiender förut, så gör jag det inte längre idag.

Tankar om reliker (ft. bilder på Jesusreliker!!)

Vad är egentligen grejen med reliker? De är ju inte magiska och innehåller inte heller någon gudomlig kraft på något sätt, så varför envisas då alla katoliker med att knäböja framför dem och be om helgonets förbön? Ber seriöst alla dessa människor åt ett tusentals år gammal skelett? Vad förväntar de sig ska hända av det? Ungefär så tänkte jag under den större delen av mitt liv. Jag tänkte att, visst var det lite coolt att stå framför ett helgons kvarlevor, men än sen då?

Tankar om abort

I Sverige utförs årligen mellan 35.000 och 38.00 aborter. Enligt den nuvarande lagstiftningen från 1974 kan man göra abort fram till slutet på den 18:e veckan av graviditeten, och av vilken anledning som helst. Efter den 18:e till den 22:a veckan krävs tillåtelse från Socialstyrelsen som ofta ges på grund av att fostret eller modern lider av svåra sjukdomstillstånd.