Den tyska synodala vägens dokument om sexualiteten gick inte igenom och organisatörerna lovar nu att ”ta frågan till Rom”.

2
min read

Den tyska synodala vägens dokument om sexualiteten gick inte igenom och organisatörerna lovar nu att ”ta frågan till Rom”.

lör, 09/10/2022 - 13:21
Posted in:
0 comments

Omröstningsresultatet från 8 september har upprört känslorna på synodmötet i Frankfurt då några av mötesdeltagarna anklagat biskopar för att inte ha deklarerat sin uppfattning före omröstningen om den föreslagna texten.

(Foto, Synodaler Weg / Maximilian von Lachner / Synodaler Weg ) AC Wimmer/CNA World.

 

Organisationsansvariga för den tyska synodala vägen har under fredagen (8.9) uttryckt sitt ogillande av resultatet av omröstningen om förändrad Kyrkans lära om sexualiteten som blockerats av flera biskopar. Organisatörerna har nu förbundit sig att ”föra frågan” till Rom.

Den ene av den Synodala vägens två sittande ordföranden, biskop Bätzing, gav uttryck för sin ”personliga besvikelse” att en blockerande minoritet bland biskoparna förhindrat dokumentet som krävt förändringar i Kyrkans undervisning om homosexualitet, könsidentitet och masturberande, som inte längre skulle vara officiellt antagen av Kyrkan.

Medan nästan 83 % av deltagarna i den synodala konferensen i Frankfurt röstade för texten med titeln ”Att leva i lyckade relationer,” röstade bara 61 % av biskoparna för. Dokumentet om sexualiteten föll alltså med antalet jaröster lite under tvåtredjedelar, vilket krävts för beslut. 22 biskopar röstade nej till texten och 3 lade ned, medan 33 röstade ja, enligt CNA Deutsch, som är tyskspråkig samarbetspartner med CNA. Det räcket inte enligt de tyska statuterna att två-tredjedelar röstar positivt för ett förslag, utan också att två-tredjedelar av biskoparna röstar ”ja”, för att en text officiellt ska godkännas.

Biskop Bätzing har sagt att den bortröstade texten ändå var en produkt av den Synodala vägen, enligt CNA Deutsch, och att ”vi av det skälet tar med oss texten till den universella Kyrkans nivå, när vi är i Rom för ad limina besöket i november.  Vi ska då förbereda Världssynodmötet med de kontinentala biskopskonferenserna i januari.” Ett ”ad limina apostolorum” besök är ett möte med påven som syftar till att varje stiftsbiskop i världen ges tillfälle att redogöra för det aktuella tillståndet i den biskopens stift.

Omröstningsresultatet från 8 september väckte starka känsloreaktioner på synodmötet i Frankfurt då några av mötesdeltagarna anklagade biskoparna för att inte ha deklarerat sin uppfattning före omröstningen om den föreslagna texten. Flera biskopar har efter torsdagens slutna omröstning sagt att de inte uttalat sig i förväg för att inte utsättas för påtryckningar från synodkonferensen.  

Irme Stetter-Karp kritiserade förklaringen från i fredags som ”gnällig” och ”lätt rådvill.” Hon är ordförande för de tyska katolikernas centralkommitté (ZDK) och medordförande för Synodala vägen.

”Min förhoppning är att vi får se en rörelse komma fram som resultat från biskopskonferensens möte igår, att kommunikationen förändras och att folk kan tala ut fritt,” sa ordföranden för ZDK.

Dokumentet om sexualiteten är bara ett av många som skapar kontroverser. Det finns dokument som kräver kvinnors prästvigning och slut på det prästerliga celibatet, liksom förverkligande av ett permanent synodalråd. Ett sådant steg framåt skulle skapa ett permanent organ med uppgift att se över Kyrkan i Tyskland och tas upp i schemat för mötet fredagen den 9 september.

Kritiska röster har jämfört med de kommunistiska sovjetstaterna och anklagat processen för att ta upp befintliga protestantiska strukturer till förnyad granskning. Från första början av den tyska processen, som också är känd som den Synodala vägen (eller vandringen), har inbjudit till intensiv granskning, även om den egentligen inte är en synod. 

Översättning för Katolsk Horisont, Göran Fäldt

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: En internationell koalition av biskopar vänder sig med oro över den ”Synodala vägen” i ett broderligt brev till det tyska episkopatet

En internationell koalition av biskopar vänder sig med oro över den ”Synodala vägen” i ett broderligt brev till det tyska episkopatet

 

 

Läs också: Flytande katolicism och den tyska synodala vägen

George Weigel

 

Läs också: Att motstå tidsandan

Att motstå tidsandan

 

Läs också: Öppet brev från nordiska biskopkonferensen till den tyska biskopskonferensen

Den nordiska biskopkonferensen

 

Läs också: Kyrkan i Tyskland – en institution där kittet inte är tron utan pengarna

Kyrkan i Tyskland – en institution där kittet inte är tron utan pengarna

 

Läs också: ”Reformatorernas” osanningar i kyrkan avslöjas av verkligheten

”Reformatorernas” osanningar i kyrkan avslöjas av verkligheten

 

Läs också: Kardinal Paul Cordes beklagar att Kyrkan i Tyskland smittats av ett ”teologiskt virus”

Kardinal Paul Cordes beklagar att Kyrkan i Tyskland smittats av ett ”teologiskt virus”

 

Läs ochså: Katolsk biskop säger att påven Franciskus är djupt oroad av Kyrkan i Tyskland

Katolsk biskop säger att påven Franciskus är djupt oroad av Kyrkan i Tyskland

 

Läs ochså: Ökat tryck på Katolska kyrkan att ändra läran att homosexualiteten ’i sig självt är i oordning’

Ökat tryck på Katolska kyrkan att ändra läran att homosexualiteten ’i sig självt är i oordning’
Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
26/11/2023
Katolsk Horisont
22/11/2023
Katolsk Horisont
16/10/2023
Katolsk Horisont
4/10/2023