George Pell frikänd av Högsta Domstolen i Australien

1
min read

George Pell frikänd av Högsta Domstolen i Australien

ons, 01/24/2024 - 15:10
Posted in:
0 comments

Den 7 april 2020 lämnade kardinal George Pell fängelset i Ballarat, staten Victoria i Australien, som en fri man. På mer än tvivelaktiga grunder hade kardinalen 2019 dömts till sex års fängelse i isoleringscell. Trogna katoliker samlades flera gånger utanför fängelset och bad för honom och visade sitt fulla stöd. Pell var ärkebiskop i Sidney och blev utnämnd till kardinal 2003 av Johannes Paulus II.

George Kardinal Pell

Den nu bortgångne George kardinal Pell har utöver sin innehållsrika skriftliga produktion också efterlämnat tre ”Dagböcker från fängelset” (Prison Journal, 2019, 2021, 2021, Ignatius Press).

Vi västvärlden kan nog inte föreställa oss den form av aggressiv förföljelse som George Pell som Kyrkans man utsattes för under hela sin aktiva tid i Australien, innan han efter flera rättegångar dömdes till sex år i fängelse för sexuellt ofredande av två pojkar som varit ministranter under högmässan i katedralen.

För oss är han en S:t Thomas More och en S:t John Fisher som mot kung Henrik VIII i England troget vittnade om kraven i den katolska läran och lagen.

I sitt hemland förföljdes George Pell för brott han inte kunde ha begått och som fick honom oskyldigt dömd till isolering och utan tillåtelse att som präst fira den heliga mässan.  Den 27 februari 2019 sattes han i fängelse. Med advokaters hjälp överklagade han domen två gånger 2019 i Högsta domstolen i staten Victoria. Överklagandet avslogs med 2 röster mot 1 och Pell överklagade till Australiens Högsta domstol som den 7 april 2020 ogillade underrätternas dom och frikände kardinalen på alla anklagelsepunkterna med domarrösterna 7 – 0.

Samma dag lämnade han säkerhetsfängelset Ballarat i Victoria. Högsta Domstolen har sedan 1980 sitt säte i huvudstaden Canberra.

Hela det tidigare domstolsförfarandet, och polismyndighetens olagliga inblandning i bevishanteringen mot Pell i staten Victoria, har bland jurister runt om i världen betraktats som en rättsskandal. Polisen i Victoria hade bland annat i annonser uppmanat allmänheten att skicka in anmälningar för övergrepp.

Men det var inte bara motståndare till katolsk lära inom etiken som påverkade domare utan också media. En av de mest kända undersökande journalisterna var Louise Milligan, som gav ut boken ”Cardinal – The Rise And Fall Of George Pell ”, 580 sidor stor stil, Melbourne University Press, 2017.

George Pell blev som ärkebiskop av Sidney, Australien, utnämnd till kardinal av Johannes Paulus II 2003. Han utnämndes av påve Franciskus till Prefekt för ekonomisekretariatet i Vatikanen den 20 februari 2014.

Göran Fäldt

Läs också: Ett år utan George Pell

Ett år utan George Pell

 

 Läs också: Vem ska ta över kardinal Pells försvar av den katolska trons sanningar?

Kardinal George Pell

 

Läs också: Affären George Pell

George Pell

 

Läs också: En man för alla tider – kardinal George Pell

George Pell Kardinal
Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024
Katolsk Horisont
2/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024