Den italienske kardinalen säger att ”vår synodala väg” aldrig kommer att vara som den tyska

2
min read

Den italienske kardinalen säger att ”vår synodala väg” aldrig kommer att vara som den tyska

tors, 06/03/2021 - 18:38
0 comments

                                      Kardinal Gualtiero Bassetti, Foto: Daniel Ibanez / CNA Deutsch

 

Ordföranden i italienska biskopskonferensen, kardinal Gualtiero Bassetti, gjorde i torsdags ett uttalande att den synodala processen i Italien inte kommer att kunna jämföras med den omstridda ”Synodala vandringen” i Tyskland. Bassetti betonade för journalisterna den 27 maj att processen i hans land ”kommer att skilja sig mycket från den i Tyskland och de betingelser som råder där.”

I motsats till de tyska biskoparna, vars skarpt kritiserade  rekommenderade ”Synodala vandringen” framför allt handlar om makt, inflytande och hantering av sexualitetsfrågorna, vill de italienska herdarna tala om hur Kyrkan kan närma sig frågor som den aktuella arbetslösheten och den bristande enheten inom familjerna.

”Den tyska synoden har befattat sig med egna mycket speciella problem och jag tror att vårt folks grundproblem ser helt annorlunda ut”, sa ärkebiskopen av Perugia-Città della Pieve, enligt ACI Stampa, till den italienskspråkiga nyhetskollegan CNA Deutsch. 

”Prästernas celibat och prästvigning av kvinnor är inte de grundläggande problem Kyrkan och mänskligheten just nu behöver sysselsätta sig med,” sa kardinalen.

Bassetti är ärkebiskop av Perugia-Città della Pieve i centrala Italien. Han sa att de brådskande problemen i Italien som kräver biskoparnas fulla uppmärksamhet handlar om ”ensamheten, barnens uppfostran, om problem man som arbetslös kan ha att klara ekonomin till slutet av månaden, och en viss känslomässig omognad som kan leda till att familjer bryts ner”.

Kardinalen talade på sista dagen för de italienska biskoparnas generalförsamling 24-27 maj i Rom under temat ”Evangeliets förkunnelse i en tid av pånyttfödelse och startskottet för en synodal resa”.

Bassettis uttalanden har följt på skarp kritik från kardinalen och ärkebiskopen av Sarajevo, Vinko  Puljić, av den tyska ”synodala vandringens” ”exotiska idéer”, liksom från de amerikanska ärkebiskoparna Samuel Aquila av Denver och Salvatore Cordileone av San Francisco. Också den australiska kardinalen George Pell och den italienske kardinalen Camillo Ruini, den engelske biskopen av Portsmouth, Philip Egan, och den spanske biskopen José Ignacio Munilla Aguirre av San Sebastian, har anslutit sig till det växande antalet kyrkliga representanter och framstående teologer som är oroliga över den ”Synodala vägen” och andra förelöpare i Tysklands stift, och sagt sin mening. 

De italienska biskoparnas tema

Det är Covid-19 pandemins ekonomiska effekter som står högst på dagordningen för de över 200 biskoparna från hela Italien. Under sammankomsten beslöt biskoparna bevilja stöd upp mot 60 miljoner euro som tilldelas stiften och som kan användas fram till slutet av februari 2022.

Biskoparna har också godtagit beslut om lokala skyddshelgon som efter bekräftelse skall skickas till kongregationen för gudstjänstlivet i Vatikanen. Dit hör också beslutet att göra den älskade Vår Fru av Nåden i Ponte di Poretta, nära den norditalienska staden Bologna, till skyddspatron för basketsporten i Italien.

Bassetti svarade också på frågor om Italiens ”Antihomofobilag”. Den föreslagna lagen som går under namnet Zanlagen (efter vänsterpolitikern Alessandro Zan, övers. anm.) avslogs förra året i parlamentets Underhus och prövas nu närmast i Överhuset.

Kardinalen bekräftade biskoparnas ”försvar av varje person mot allt våld och all diskriminering”. ”Det finns en punkt här och det är att det mycket långtgående skyddet för åsiktsmångfald och frihet att få uttrycka åsikter utan rädsla för sanktionsmekanismer och intolerans, måste ligga till grund,” var hans kommentar.

Bassetti påminde om att en för genusideologin representativ människosyn inte är förenlig med den kristna människosynen: ”Det finns förvisso teman där olika synpunkter kommer till uttryck och på temat kön har vi en biblisk grundsyn: ”Som man och kvinna skapade han dem”, sa han – uppenbarligen med en hänvisning till dokumentet med samma namn från Kongregationen för utbildning om ”genusfrågan”.

Översättning för Katolsk Horisont, juni 2021, Göran Fäldt

Inlägget kommer från sidan www.de.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Kyrkan i Tyskland – en institution där kittet inte är tron utan pengarna

Kyrkan i Tyskland – en institution där kittet inte är tron utan pengarna

 

Läs också: ”Reformatorernas” osanningar i kyrkan avslöjas av verkligheten

”Reformatorernas” osanningar i kyrkan avslöjas av verkligheten

 

Läs också: Kardinal Paul Cordes beklagar att Kyrkan i Tyskland smittats av ett ”teologiskt virus”

Kardinal Paul Cordes beklagar att Kyrkan i Tyskland smittats av ett ”teologiskt virus”

 

Läs ochså: Katolsk biskop säger att påven Franciskus är djupt oroad av Kyrkan i Tyskland

Katolsk biskop säger att påven Franciskus är djupt oroad av Kyrkan i Tyskland

 

Läs ochså: Ökat tryck på Katolska kyrkan att ändra läran att homosexualiteten ’i sig självt är i oordning’

Ökat tryck på Katolska kyrkan att ändra läran att homosexualiteten ’i sig självt är i oordning’

 

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024