Finländsk riksdagsledamot ställs inför rätta för tredje gången för att ha twittrat bibelvers

3
min read

Finländsk riksdagsledamot ställs inför rätta för tredje gången för att ha twittrat bibelvers

lör, 04/20/2024 - 20:44
Posted in:
0 comments

Päivi Räsänen

 

Den tidigare ministern och sittande finska parlamentarikern Päivi Räsänen kommer att ställas inför rätta en tredje gång för sin Bibelverstweet, har Finlands högsta domstol bekräftat.

Åklagaren överklagade målet trots att den kristna mormodern till 11 barnbarn, enhälligt frikändes från anklagelser om hets mot folkgrupp i både Helsingfors tingsrätt och hovrätten.

Högsta domstolen har gått med på att pröva överklagandet vid en tidpunkt som kommer att fastställas i framtiden.

Räsänen, som tidigare var Finlands inrikesminister, står åtalad för att ha delat med sig av sin trosbaserade syn på äktenskap och sexualetik, i en tweet från 2019 och i en pamflett från 2004 som hon skrev för sin kyrka, med fokus på den bibliska texten, "man och kvinna skapade han dem".

Åklagaren har inte överklagat en tredje åtalspunkt baserad på hennes framträdande i ett radioprogram, vilket gör att hennes frikännande dom i hovrätten på den åtalspunkten är slutgiltig. Endast de två återstående åtalspunkterna är föremål för detta senaste överklagande.

Räsänen sade att hon hade ett "fridfullt sinne" och är "redo att fortsätta att försvara yttrandefriheten och religionsfriheten inför Högsta domstolen, och om det behövs, även inför Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna".

– I mitt fall har utredningen pågått i nästan fem år, det har handlat om osanna anklagelser, flera långa polisförhör på sammanlagt mer än 13 timmar, förberedelser inför domstolsförhandlingar, tingsrättens förhandling och en förhandling i hovrätten.

– Det här handlade inte bara om mina åsikter, utan om allas yttrandefrihet. Jag hoppas att andra i och med Högsta domstolens utslag inte kommer att behöva genomgå samma prövning.

"Jag har sett det som ett privilegium och en ära att försvara yttrandefriheten, som är en grundläggande rättighet i en demokratisk stat."

Åklagaren yrkar på tiotusentals euro i böter och yrkar på att Räsänens och Pohjolas publikationer ska censureras.

Paul Coleman, verkställande direktör för ADF International, (ADF International är en trosbaserad juridisk opinionsbildningsorganisation som skyddar grundläggande friheter och främjar alla människors inneboende värdighet. Övers. anm.) som stödde Räsänens juridiska försvar, sa: "Detta är en vattendelare i historien om Europas smygande censur.

I ett demokratiskt västerländskt land år 2024 borde ingen ställas inför rätta för sin tro – men under hela åtalet mot Päivi Räsänen och biskop Pohjola har vi sett något som liknar en "kätteri"-rättegång, där kristna dras genom domstol för att de har en tro som skiljer sig från den godkända ortodoxin för dagen.”

"Att staten insisterar på att fortsätta med detta åtal efter nästan fem långa år, trots så tydliga och enhälliga utslag från de lägre domstolarna, är alarmerande.”

"Processen är straffet i sådana fall, vilket resulterar i en nedkylning av yttrandefriheten för alla medborgare som observerar.”

"ADF International kommer att fortsätta att stå vid Räsänens och Pohjolas sida under hela deras nästa dag i rätten. Deras rätt att tala fritt är allas rätt att tala fritt."

Polisutredningen mot Räsänen inleddes i juni år 2019.

Som aktiv medlem i den finska lutherska kyrkan hade hon vänt sig till sin kyrkas ledning på Twitter/X och ifrågasatt dess officiella sponsring av hbtq-evenemanget Pride 2019, tillsammans med en bild av bibelverser från Romarbrevet i Nya testamentet.

Efter denna tweet inleddes ytterligare utredningar mot Räsänen, som går tillbaka till en kyrklig broschyr som Räsänen skrev för 20 år sedan.

Under flera månader fick Räsänen utstå sammanlagt tretton timmar av polisförhör om sin kristna tro – bland annat blev hon ofta ombedd av polisen att förklara sin förståelse av Bibeln.

I april 2021 väckte riksåklagaren åtal mot Räsänen för tre fall av "hets mot folkgrupp".

De omfattas av strafflagens avsnitt "krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten".

Rättegången mot Räsänen och biskop Pohjola i Helsingfors tingsrätt var två dagar i Helsingfors tingsrätt den 24 januari och den 14 februari år 2022. Bibeln stod i centrum under rättegången när åklagaren inledde dagen med att presentera bibelverser som hon ifrågasatte.

Den 30 mars år 2022 frikände Helsingfors tingsrätt dem enhälligt med motiveringen att "det inte är tingsrättens sak att tolka bibliska begrepp".

Åklagaren överklagade sedan domen "icke skyldig" i april år 2022. Målet behandlades därefter av Helsingfors hovrätt den 31 aug‐ 1 september år 2023. Domstolen fastställde den 14 november år 2023 Räsänens och Pohjolas frikännande.

Räsänen har varit riksdagsledamot sedan år1995. Åren 2004–2015 var hon ordförande för Kristdemokraterna och år 2011–2015 inrikesminister. Under denna tid ansvarade hon för kyrkliga angelägenheter i Finland.

Den Katolska Härolden

Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.catholicherald.co.uk

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Farorna med att polisiära övertygelser och staten försöker kontrollera våra tankar och värderingar

Farorna med att polisiära övertygelser och staten försöker kontrollera våra tankar och värderingar

 

Läs också: Var är ramaskriet från de brittiska kyrkorna om den "mardrömslika" karaktären hos Skottlands nya lag om "tankebrott"?

Var är ramaskriet från de brittiska kyrkorna om den "mardrömslika" karaktären hos Skottlands nya lag om "tankebrott"?

 

Läs också: Yttrandefrihetens gränser

Yttrandefrihetens gränser

 

Läs också: Finland: Begränsad yttrandefrihet?

Päivi Räsänen

 

Läs också: Yttrandefriheten i Finland – hotad ställning?

Päivi Räsänen

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
2/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024