årgång C

Kortpredikan 21 januar 2025, S. Agnes, jungfru och martyr

Hebreerbrevet är skrivet till dem som är på väg att förlora hop­pet. De får en ”stark uppmuntran”. De påminns om Guds löfte till Ab­ra­ham. Löftet förstärks dessutom av en ed. Genom ”två orubb­­li­ga utfästelser” ville han visa hur fast hans löfte till Abraham var, att han verkligen ville välsigna honom och göra hans ätt talrik. De resignerade tankarna kan hota och skrämma, men egen­t­ligen saknar de kraft.

Predikan 2 söndagen under året 2025

Kära kristna bröder och systrar, För bara en vecka sedan följde vi i mässans läsningar Jesus till Johannes och dopet i Jordan. Idag är det andre store Johannes vi följer, nu till bröllopet i Kana. Kana ligger nära Nasaret i Galileen och där finns idag Bröllopskyrkan i Kana.  Det är en franciskansk kyrka som bara används för bröllop och den är mycket populär. Den är byggd på platsen för det bröllop som evangeliet av Johannes aposteln och evangelisten berättar om. Johannes Döparen och Jesus var barndomsvänner och Aposteln Johannes var först lärjunge hos Johannes Döparen innan han kallades av Jesus och blev en av apostlarna.

Predikan 2 söndagen under året 2025

Vinet som gläder människans hjärta. Det skimrar av ljus och glädje över bröllopet i Kana. Det är samma ljus som lyste över Trettondedagen, en fort­sättning av det ljus och den glädje som för­kun­nades för herdar­na under julnatten. Nu skimrar ljuset och glädjen vid ett bröllop. Redan i sig är bröllop kanske den största av mänsk­liga fester. Kring bröllop har det vuxit fram vac-ker sång och mu­sik, sköna kläder och glada seder. I många hem intar bröllops­fotot en heders­plats. Ett bröllop sig­­nalerar något nytt i släktets his­toria, något som väcker hopp och glädje.

Predikan 2 söndagen under året 2025

Kan jag ta emot överflödet – och ge det vidare? Kära systrar och bröder i Kristus, Bröllop och vin är de gemensamma nämnarna mellan vår första läsning ur profeten Jesajas bok och dagens evangelium. I Bibelns värld, liksom i ganska många andra världar kan tilläggas, är de båda nära sammankopplade. Vinet används i Bibeln som symbol för glädjen i det eviga, himmelska gästabud som av vår första läsning specificeras som en bröllopsfestmellan Gud och Israel, det folk som Gud sluter ett förbund med för att sedan, enligt vad den judiska, profetiska traditionen så tydligt förutsäger, bjuda in alla folk och alla länder till gemenskapen.

Kortpredikan 17 januari 2025, S. Antonius, abbot

Antonius drabbades av kallelsen till fullkomlighet, att bli helad, fri från halvhet och splittring. Han levde över hundra år. Han lärde sig genomskåda demoner­na som kommer till oss i form av onda tankar. ”De är svaga och kan inte annat än hota. Vi skall inte alls vara räd­da för dem.” De onda tankarna känns igen på sin frukt, ”modlöshet i själen, upprörd­het och oreda i tankarna”.

Kortpredikan 16 januari 2025

”Genast försvann spetälskan.” Befrielsen är för Kristus ett ögonblicks verk. För oss motsvarar det den sakramentala verkligheten: Dopet, avlösningen, kommu­nionen. Men också det första tecknet på omvändelse och kallelse som erfars. Då allt är rent och klart. Den första kärleken. Men tiden går och människan har kort minne.

Kortpredikan 15 januari 2025, SS Maurus och Placidus, Benedictus lärjungar

Benedictus´ lärjunge Maurus är kanske mest känd genom att han gick på vatt­net för att rädda sin yngre medbroder, Placidus, när denne hade fallit i sjön och höll på att drunkna. Benedictus hade märkt vad som höll på att hända med Placidus. Han ropade på Maurus och befallde honom att skynda till undsättning. Maurus lyder, utan att tveka, och märker inte att han går på vattnet. Hans in­grip­ande räddar Placidus.