Tidskriften som startades av S:t Maximilian Kolbe för 100 år sedan är fortfarande framgångsrik

4
min read

Tidskriften som startades av S:t Maximilian Kolbe för 100 år sedan är fortfarande framgångsrik

lör, 01/15/2022 - 12:02
0 comments

I januari 1922 utgav den polske prästen den första upplagan i 5000 exemplar.

Ärkebiskop Marek Jędraszewski firar Mässan i Niepokalanów, Polen den 8 januari till minne av tidskriftens 100-årsjubileum. (foto: iuro Prasowe / Archidiecezji Krakowskiej)

 

Martyren i Auschwitz, S:t Maximilian Kolbe, sade en gång: ”Om vi inte har katolska media kommer våra helgedomar en dag att stå tomma.”

I januari 1922 bestämde sig den polske prästen för att göra något åt saken. Samma månad gav han ut 5000 exemplar av den första upplagan av månadsmagasinet Immaculatas riddare i Krakow.

Niepokalanóws arkiv

Niepokalanóws arkiv

 

Framsidan uttrycker magasinets kompromisslösa ambition: Den visar Maria Immaculata omgiven av två stora svärd, som spetsar ormar på böcker med titlarna ”irrläror” respektive ”frimureri.”

Den 8 januari, på helgonets födelsedag för 128 år sedan, firade Krakows ärkebiskop Marek Jędraszewski en mässa till åminnelse av tidskriftens 100-årsdag.

Mässan, som sändes live, firades i basilikan Nådens obefläckade moder i Niepokalanów i södra Polen, där S:t Maximilian grundade ett kloster.

Ett färglagt porträtt av Fader Maximilian Kolbe 1936

Ett färglagt porträtt av Fader Maximilian Kolbe 1936. | Public domain/Wikipedia

 

I ett brev som lästes upp under mässan, tackade åven Franciskus för tidskriftens mission och uppmuntrade dess medarbetare att vara autentiska vittnen för tron.

I sin predikan beskrev ärkebiskop Jędraszewski hur tidskriften började. Han påminde om att Fader Kolbe grundade en evangelisationsrörelse  1917, Den obefläckade avlelsens militia. Medlemmarna skulle helt viga sina liv åt den Heliga jungfrun Maria och bära den Mirakulösa medaljen.

Ärkebiskopen sade att det var två händelser som ledde franciskanprästen till att agera: en frimurardemonstration på Roms gator i februari 1917 och 75-årsjubiléet av Marias uppenbarelse för Alphonse Ratisbonne, en fransk ateist som då bar en Mirakulös medalj och som senare blev katolsk präst.

Niepokalanóws arkiv

Niepokalanóws arkiv

 

När man blev tvungen att avvisa folk från ett möte för Militia Immaculata i Kraków, därför att rörelsen var för populär, beslöt sig fader Kolbe att stödja rörelsens anhängare med en tidskrift.

Problemet var att han inte hade några pengar. Många år senare berättade han att gav sig ut på stan för att tigga pengar från folk som passerade förbi, för att kunna ge ut den första upplagan.

“Det regnade, och jag gick visserligen några gator fram och tillbaka, men jag skämdes för att sträcka ut handen och be om allmosor,” sade han.

“Men nästa dag tänkte jag: ‘Trots allt tigger jag inte för min egen del utan för Maria Immaculata som verkar i själarna. Då fick jag mod och gick till en församlingspräst som jag kände. Han gav mig ett varmt välkomnande, gav en gåva till den nya tidskriften och tog mig till sin kyrkoherde. Han gav mig också flera användbara adresser.”

Niepokalanóws arkiv

Niepokalanóws arkiv

 

Ärkebiskopen Jędraszewski berättade att den första upplagan förklarade tidskriftens målsättning: att undervisa de troende och omvända dem som inte var katoliker.

Tidskriften, som finansierades enbart med hjälp av gåvor, växte och nådde en upplaga på en million 1938.

Ärkebiskopen noterade att tidskriften fortfarande har en ganska stor upplaga på cirka 45000. I enlighet med helgonets önskan finns inget pris angivet på framsidan och den finns att få också för människor som inte har råd att prenumerera.

“Det är mycket viktigt att efterfölja fader Maximilian Maria Kolbes lysande initiativ,” sade ärkebiskopen.

Niepokalanóws arkiv

Niepokalanóws arkiv

 

Kolbe föddes i Zduńska Wola i centrala Polen. Som barn fick han en uppenbarelse Jungfru Maria som höll två kronor. Den ena var vit, som symboliserar renheten, den andra var röd och pekade på martyrskapet. Han accepterade dem båda.

Kolbe anslöt sig till franciskanorden 1910 och tog namnet Maximilian. Han var facinerad av tanken på rymdfärder och byggde en farkost som kallades ”Etereoplan” 1918.

I början av 30-talet grundade han kloster Japan och Indien. Han utsågs till guardian för klostret i Niepokalanów 1936 och startade radiostationen Radio Niepokalanów två år senare.

Niepokalanóws arkiv

Niepokalanóws arkiv

 

Under den tyska ockupationen skickades fader Kolbe till nazisternas koncentrationsläger i Auschwitz. Vid en uppställning 29 juli 1941 valde vakterna ut tio män, som skulle svältas ihjäl, sedan en fånge rymt från lägret.

När en av dem som utvalts ropade i förtvivlan att han hade hustru och barn, erbjöd sig fader Kolbe att ta hans plats.

De tio männen blev inspärrade i en bunker utan mat eller vatten. Enligt vittnen ledde fader Kolbe de dödsdömda fångarna i bön och psalmsång. Efter två veckor var han den ende som fortfarande levde. Fader Kolbe dödades med in fenolinjektion 14 augusti 1941.

Han saligförklarades den 17 oktober 1971 och helgonförklarades 10 oktober 1982 som en ”Kärlekens martyr.” Familjefadern Gajowniczek, som fader Kolbe räddade, var närvarande vid båda ceremonierna.

St. Maximilian Kolbe

St. Maximilian Kolbe | Nancy Bauer/Shutterstock

 

I slutet av predikan påpekade ärkebiskop Jędraszewski att Kyrkan firade Epifania de 6 januari.

“Det är nödvändigt att ha öppna ögon och sinnesstyrka för att kunna följa de tre vise männens exempel och närma sig Jesusbarnet, sänt av Guds kärlek, och falla ner inför honom med djup vördnad och ödmjukhet,” sade han

“Till detta arbete, att uppenbara Gud för världen, hör också det pågående arbetet som hör till utgivandet av den månatliga tidskriften Immaculatas Riddare”

“Också här måste man visa upp Kristus för världen genom en sund antropologi eller människosyn, visa hela sanningen om Kyrkan och påminna om att vi inte är ensamma, omgivna av överväldigande ondska.”

“Må detta uppdrag, att uppenbara sanningen om Guds kärlek till världen, finnas med oss så länge som möjligt och vara autentiskt verksamt.”

Översättning till svenska Lena Fäldt

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: En av oss var helgon - ett minne av den helige Maximilian Maria Kolbe

St. Maximilian Kolbe

Läs också: Martyr från Auschwitz - 80-års jubileum av den helige Maximilian Maria Kolbes död

St. Maximilian Kolbe

Läs ocks: 29 juli – särskild minnesdag för S:t Maximilian Kolbe

St. Maximilian Kolbe

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024