Marialegionen och Pilgrimer för Kristus i S:t Franciskus’ församling i Jönköping – minnen från 1970
PPC betyder Perigrinatio Pro Christos (Pilgrimer för Kristus). När en församling välkomnat Marialegionen som lekmannamissionärer får de besöka församlingsmedlemmar och inkvarteras hos dem. De söker tillstånd att be Rosenkransen offentlig på lämplig plats utomhus och inbjuder evangeliska kristna till samtal och information om den katolska mässan och om Guds Moder Marias betydelse i Kyrkan. De står alla själva för nödvändiga kostnader.
Året därpå, 1971, kom en ny grupp PPC från Irland och besökte katolska församlingen S:t Kristoffer i Kalmar som Passionistorden i Sverige också ansvarade för. Båda gångerna besökte man Vadstena för att vörda S:ta Birgitta, Sveriges skyddshelgon. Marialegionen (Legio Mariae) grundades på Irland och spred sig på flera kontinenter. Medlemmarna hade ett möte i veckan med bön och rapporter från veckans yttre arbete. Var och en lovade att ägna 1 timme i veckan åt besök eller vittnesbörd i det omgivande samhället.
Handboken som följdes användes under Andra Vatikankonciliet som exempel på lekmännens kallelse till aktivt vittnesbörd. I Sverige fanns legionen etablerad i S:t Eriks i Stockholm, S:ta Maria i Oskarström och i S:t Franciskus i Jönköping och stod då i kontakt med legionens huvudsäte i Dublin. För att verka i ett land krävs alltid biskopens tillåtelse för stiftet och kyrkoherdarnas för församlingarna.
Marialegionärer i S:t Franciskus’ församling sommaren 1970 den 13.6 till den 27.6. I mitten på bilden, fr John Harvey från Liverpool som följde PPC hela tiden och firade mässor med dem. På bilden också rakt ovanför honom i vitt och grönt, Marija Cah, från församlingen och bakom henne Göran Fäldt. Längst till höger i bild fr Gerard Mulveal, cp., ovanför honom Legionens Envoy i Sverige, Frances O’Malley, från Dublin, Republiken Irland.
Frances vistades flera år i stiftet Stockholm och bodde under den tiden i Oskarström, i katolska församlingen. Sittande till vänster om fr Gerard på bilden syns fr Campion Rudman, cp, kaplan i S:t Franciskus församling. Från Dublin kom också Eileen, Mary, Ursula, Eve, Una och Raymond. Bernadette var från Dundalk.
Samma bild, men obeskuren till vänster. Stående på trappsteget, färdledaren Raymond. På den beskurna bilden ovanför Legionärerna vid entrén till S:t Franciskus’ kapell på Stenhuggargatan 20, syns delvis en präst och en ministrant som firar mässan för soldaterna i öknen i Nordafrika efter de allierades landstigning i Marocko under slutet av Andra Världskriget.
Göran Fäldt
Läs ochså: Människor att minnas i S:t Franciskus’ katolska församling i Jönköping
Läs också: Människor i S:t Franciskus’ katolska församling - berättelser och minnen från förr
Läs ochså: Katolsk grund i Jönköping – minnen från S:t Franciskus’ församling