Irland: Eutanasi blir nästa mål för den liberala agendan

2
min read

Irland: Eutanasi blir nästa mål för den liberala agendan

tis, 03/26/2024 - 20:15
Posted in:
0 comments

Kritiker säger att regeringen ignorerade vädjanden från medicinska organisationer, vilka lyfte fram "de etiska dilemmana och potentialen för ett sluttande plan".

Den irländska gemensamma kommittén för assisterat döende Foto: @OireachtasNews på Twitter/X, 20 mars, 2024.

 

Nederlaget i två folkomröstningar om att ta bort ordet kvinna från konstitutionen och ändra den juridiska definitionen av vad som utgör en familj enligt irländsk lag verkar inte ha avtrubbat de progressiva i Irland. Torsdagen den 21 mars passerade legaliseringen av eutanasi en avgörande milstolpe i det irländska parlamentet (Oireachtas).

Initierat av den trotskistiske parlamentsledamoten (TD) Gino Kenny 2020, och med tyst stöd bland republikens styrande mittenpartier, godkände parlamentets "kommitté för assisterat döende" planer på att införa både dödshjälp och assisterat döende för obotligt sjuka.

För närvarande är eutanasi det senaste målet för ett decennium av liberalisering, som har underminerat den katolska grundsynen bakom irländsk lag. Den senaste satsningen följer på legaliseringen av abort och samkönade äktenskap genom folkomröstningen 2018 respektive 2015.

Det är okänt om den irländska regeringen kommer att tvingas hålla en folkomröstning för att legalisera dödshjälp. Det är dock osannolikt att regeringspartierna kommer att skynda igenom ett lagförslag i parlamentet före nästa val, då liberala lagstiftare måste börja om från början.

Irlands era av liberala folkomröstningar kan dock vara över, då det styrande Fine Gael-partiet medger att framtida omröstningar kan riskera populistiska bakslag eftersom migration snabbt blir den avgörande frågan i irländsk politik.

Åtgärderna för att legalisera eutanasi har motarbetats av såväl den katolska kyrkan som konservativa lagstiftare som senator Ronan Mullen, som tidigare kampanjat mot den ideologiska erövringen av den kommitté som beslutar i frågan.

Som svar på beslutet att inleda lagstiftningsprocessen för dödshjälp varnade förespråkargruppen Family Solidarity för att regeringspartierna hade "ignorerat vädjanden från många irländska medicinska organisationer, som har belyst de etiska dilemmana och risken för ett sluttande plan".

Organisationen fortsatte med att avfärda påståenden om att påstådda skyddsåtgärder för att förhindra utvidgningen av eutanasi skulle fungera, och beskrev hur skyddsräcken hade "gradvis urholkats" i varje jurisdiktion där bruket hade införts. De tillade att uppmärksamhet i stället bör ägnas åt palliativ vård.

Eutanasi är för närvarande lagligt i fem europeiska länder: Nederländerna, Belgien, Luxemburg och på senare tid Tyskland och Spanien. Det nederländska systemet har blivit särskilt ökänt för sin mildhet och beredvillighet att döda patienter med psykiatriska snarare än dödliga sjukdomar.

Många som har vittnat inför det irländska parlamentet har varnat för att Irland kan komma att följa det nederländska exemplet, och användningen av frasen "förutsebar död" har ifrågasatts av anti-dödshjälpsaktivisten Janie Lazar.

En viral video där en av Irlands främsta juridiska experter, professor William Binchy, drabbar samman med en progressiv senator har redan väckt stor uppmärksamhet, medan konservativa varnar för att processen kring dödshjälp har kapats av liberala parlamentariker.

Oavsett vilket kommer risken för ett nyval och den chockartade avgången av republikens liberale premiärminister, Leo Varadkar, sannolikt att stoppa landets marsch mot liberalism, åtminstone tillfälligt. De flesta förståsigpåare förutspår ett allmänt val inom de närmaste 12 månaderna.

Thomas O'Reilly

Thomas O'Reilly är en irländsk journalist som arbetar för The European Conservative i Bryssel. Han har en utbildningsbakgrund inom kemivetenskap och journalistik.

Till svenska, mars 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.europeanconservative.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Sekulariseringens ormar i Irland

den helige Patrik

 

Läs ochså: Irländska väljare avvisar konstitutionell översyn av moderskap och familj

Leo Varadkar

 

Läs ochså: Det irländska etablissemangets nedsättande av det kristna arvet får sitt första genmäle genom ett överväldigande nederlag i folkomröstningen

Leo Varadkar

 

Läs ochså: Catholic Gap Year Program i Irland förbereder unga människor för livslång mission

Ungdomar på Holy Family Mission i Counter Waterford, Irland

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024