Irländska väljare avvisar konstitutionell översyn av moderskap och familj

5
min read

Irländska väljare avvisar konstitutionell översyn av moderskap och familj

tors, 03/14/2024 - 14:44
Posted in:
0 comments

De förbryllade opinionsundersökningarna före folkomröstningen och besegrade två förslag som skulle ha strukit ett befintligt omnämnande av mödrar i den irländska konstitutionen och vidgat definitionen av familjen.

Premiärminister Leo Varadkar reagerar när han talar till media på fredagen på Dublin Castle efter folkomröstningen i Irland. (foto: Charles McQuillan / Getty Images)

 

DUBLIN - "Den bästa möjliga presenten inför mors dag."

Så beskrev familjeförespråkaren David Quinn nederlaget den 8 mars i två folkomröstningar i Irland som skulle ha breddat definitionen av familjen och tagit bort omnämnandet av mödrar från Irlands konstitution från 1937.

Liksom grannlandet Storbritannien firar Irland Mors dag den fjärde söndagen i fastan, som i år inföll den 10 mars.

Trots att opinionsundersökningar visar att en klar majoritet är för den irländska regeringens plan att bredda definitionen av familjen till att omfatta andra "varaktiga relationer" utöver äktenskap, förkastade 67,7 procent av medborgarna ändringsförslaget när rösterna räknades den 9 mars, medan bara 32,3 procent stödde det.

I ett andra tillägg föreslogs att man skulle ta bort en bestämmelse från konstitutionen som sa att kvinnor inte skulle tvingas av ekonomisk nödvändighet att ta ett arbete, till "försummelse av deras plikter i hemmet".

Återigen visade opinionsundersökningar att det var troligt att det skulle gå igenom, men detta förslag avvisades med en ännu större marginal, 73,9 procent mot 26,1 procent. Det är det högsta antalet nej-röster någonsin i den irländska folkomröstningens historia.

Irlands premiärminister (känd som Taoiseach) Leo Varadkar medgav snabbt att hans regering besegrades "fullständigt" när väljarna förkastade de ändringar som landets biskopar varnade för skulle ha försvagat stödet för äktenskapet och underminerat moderskapet som institution.

Biskoparna nöjde sig inte med en direkt uppmaning till ett "nej" till någon av de senaste föreslagna ändringarna, men i ett uttalande som lästes upp vid mässorna helgen före omröstningen sa de att familjen är den grundläggande cellen i samhället och är avgörande för det gemensamma bästa eftersom den är baserad på "det exklusiva, livslånga och livgivande offentliga åtagandet äktenskapet".

Prelaterna hade varnat för att det andra tillägget skulle ha fått "effekten att alla hänvisningar till moderskap i konstitutionen skulle ha avskaffats "och lämnat det särskilda och oräkneliga samhälleliga bidrag" som mödrar i hemmet har gjort, och fortsätter att göra, i Irland oerkänt.

Ändringsförslagen hade fått stöd av alla politiska partier, utom det lilla Aontú-partiet, som bara har en ledamot i det nationella parlamentet, känt som Oireachtas.

"Seger för det sunda förnuftet"

Maria Steen, en katolsk advokat som kampanjade mot båda förslagen, beskrev resultatet som "en stor seger för det sunda förnuftet".

Hon sa också att det var ett "avvisande av en regering som verkar mer intresserad av beröm i sociala medier än att faktiskt gå vidare med att styra landet".

Steen beskrev resultatet som ett "uttryck från det irländska folket för tacksamhet och kärlek – tacksamhet till kvinnor för det arbete de utför i sina hem, som ofta är osynligt och obesjunget.

"Tacksamhet till mödrar för den unika och oersättliga roll som de spelar i sina barns liv, och i deras familjers liv, och ett erkännande av den speciella plats som äktenskapet har i vår konstitution och som de vill behålla där", tillade hon när hon talade till registratorerna vid det nationella rösträkningscentret i Dublin Castle.

I ett samtal med reportrar den 9 mars sa Varadkar att han var besviken över resultatet. Men, erkände han, "Folket fick frågor, tillfrågades; Debatterna ägde rum. Argumenten hördes."

"Allmänheten ansåg att de inte ville göra de ändringar i grundlagen som vi föreslog. Vi accepterar och vi respekterar det, och vi tar ansvar för resultaten, säger han.

Folkomröstningarna hölls i samband med Internationella kvinnodagen.

Quinn, som är chef för den äktenskapsvänliga tankesmedjan The Iona Institute, berättade för The Register att "regeringen bad väljarna att ta bort ordet 'mor' från konstitutionen och de svarade med ett rungande 'nej'. De avvisade också med stor marginal försöket att pracka på konstitutionen den extremt oklara termen "varaktiga relationer".

Han insisterade på att "regeringen nu måste göra mer för att tillåta mödrar att stanna hemma med sina barn om det är deras önskan. Detta måste innefatta ett slut på det nuvarande gynnandet av dagis framför hemmet.

I stället borde regeringen ge pengarna som avsatts för dagvård direkt till småbarnsmammor så att de kan använda dem antingen till dagvård eller för att göra det lättare att stanna hemma, enligt deras önskemål, säger han till The Register.

Bygga nya allianser

Helgens resultat var en välkommen god nyhet för socialkonservativa som tidigare har varit på den förlorande sidan i de senaste folkomröstningskampanjerna.

Irlands konstitution antogs 1937 och har varit föremål för förslag till ändring 40 gånger, varav 20 av dessa föreslagna ändringar har skett under de första 63 åren och ytterligare 20 sedan år 2000.

År 2015 blev Irland det första landet i världen att legalisera samkönade äktenskap genom en folkomröstning, när konstitutionen ändrades med 62 % för och 37 % emot. År 2018 valde väljarna att ta bort ofödda barns rätt till liv från konstitutionen och legaliserade abort med en marginal på 68 procent mot 33 procent.

Senator Rónán Mullen – en oberoende ledamot av Seanad Éireann, det nationella parlamentets överhus – som kampanjade mot ändringarna, sade att han var nöjd med resultatet.

När han tillfrågades av The Register om han trodde att resultatet kunde vara början på ett återupplivande av en konservativ rörelse, svarade han: "Man skulle hoppas det."

Han sa dock att det i det nuvarande klimatet är viktigt för de konservativa att bygga en bredare allians.

"I denna folkomröstningsförlust fanns det en ovanlig ny koalition mellan vad som skulle kallas människor med en traditionell syn på sociala värderingar och människor med ett bredare socialt synsätt", sade Mullen.

"Det finns många människor som finner en gemensam grund i behovet av att utmana några av de farliga nya ideologierna kring kön, som inte nödvändigtvis delar samma åsikt ens i så viktiga frågor som abort."

"Det skulle vara en stor sak om det fanns en ny front i politiken som åtminstone skulle försöka sätta stopp för en del av den skada som 'woke'-agendan gör inom regeringen", sade han.

Det finns vissa tecken på att till och med vissa regeringsmedlemmar delar denna uppfattning.

Willie O'Dea, en ledande medlem av Fianna Fáil, det parti som leder den nuvarande regeringen, tog till sociala medier i kölvattnet av resultatet, för att varna för att hans parti måste ompröva sin riktning och förkasta en annan kontroversiell plan som kampanjarbetare varnar för kommer att begränsa yttrandefriheten.

"Fianna Fáil måste gå tillbaka till grunderna och överge lagförslaget om hatpropaganda och så vidare. Fokusera på bostäder, hälsa och lag och ordning och sluta spela för woke-galleriet, sa han. "Börja lyssna på folket, sluta tala nedlåtande till dem och sluta lyssna på de gröna och icke-statliga organisationerna som inte har någon kontakt med dem."

Icke-statliga organisationers inflytande

De icke-statliga organisationernas inflytande har hamnat i skarpt fokus efter resultatet.

Utrikesminister Peter Burke medgav att regeringen kommer att "behöva bedöma hur i kontakt med vanliga människor NGO-sektorn är". Irland finansierar sådana organisationer till ett belopp av 6,2 miljarder euro (6,8 miljarder dollar) per år, sex gånger så mycket som landet spenderar på försvaret, och de var den drivande kraften bakom folkomröstningarna.

Peadar Tóibin, ledare för det lilla partiet Aontú (Enighet) som motsatte sig folkomröstningen, sade till The Register att "många icke-statliga organisationer är i hög grad beroende av regeringen för finansiering och många fattade beslut om folkomröstningen som var helt i strid med det folk de är tänkta att representera. Jag tror att detta bidrog till grupptänkandet och flockmentaliteten, som är en så farlig aspekt av det politiska systemet i Irland."

Tóibin tillade: "Vi behöver en granskning av finansieringen av icke-statliga organisationer som får statligt stöd. Skapar denna finansiering en ekokammare för regeringen? Varför har vissa icke-statliga organisationer så dålig kontakt med de människor som de påstår sig representera?"

Michael Kelly

Till svenska, mars 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs ochså: Det irländska etablissemangets nedsättande av det kristna arvet får sitt första genmäle genom ett överväldigande nederlag i folkomröstningen

Leo Varadkar

 

Läs ochså: Catholic Gap Year Program i Irland förbereder unga människor för livslång mission

Ungdomar på Holy Family Mission i Counter Waterford, Irland

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024