Bryssel fördubblar censuren av sociala medier

3
min read

Bryssel fördubblar censuren av sociala medier

mån, 04/28/2025 - 11:00
Posted in:
0 comments

Von der Leyen varnade X och Meta för att EU kommer att genomdriva sina desinformationsregler, oavsett vem som är vd eller vad Washington säger.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Alexis Haulot / © Europeiska unionen 2025 – Källa: EP

 

I en tydlig känga mot de USA-baserade sociala medieföretag som har satt yttrandefrihet på sina banderoller och allierat sig med Trump-administrationen – Meta och X – varnade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för att Bryssel inte kommer att låta globala teknikföretag komma undan med att ignorera de regler för innehållsmoderering som fastställts i EU:s ökända censurverktyg. Digital Services Act (DSA) – oavsett var de finns eller vem som driver dem.

"De regler som röstats igenom av våra medlagstiftare måste verkställas", sa von der Leyen till Politico måndagen den 22 april.

"Det är därför vi har öppnat ärenden mot TikTok, X, Apple, Meta, bara för att nämna några", fortsatte hon sedan, innan hon hävdade att den politiska partiskheten inte hade något att göra med Bryssels tillämpning av DSA:

Vi tillämpar reglerna rättvist, proportionellt och utan partiskhet. Vi bryr oss inte om var ett företag kommer ifrån och vem som driver det. Vi bryr oss om att skydda människor.

Även om det är sant att alla dessa företag står inför straffåtgärder från EU:s tillsynsmyndigheter i olika utsträckning, har EU i de flesta fall hittills bara utfärdat "blygsamma" böter på några miljoner euro, och mestadels för bristande efterlevnad av Digital Markets Act (DMA), inte den mycket mer ondskefulla DSA.

Fallet med Elon Musks X är dock annorlunda och besegrar hela argumentet om "ingen politisk partiskhet".

Vi rapporterade tidigare denna månad att Bryssel förbereder sig för att ålägga företaget en helt oöverträffad böter på 1 miljard euro i slutet av en pågående utredning av dess påstådda DSA-överträdelser som inleddes 2023, strax efter att Musk köpte webbplatsen och gjorde den till en hörnsten i yttrandefriheten på nätet.

Specifikt handlar fallet om X:s vägran att övervaka och censurera "olagligt" innehåll – allt som anses vara "skadligt" eller "desinformation" av Bryssel – samt att dela sina data med externa aktörer, såsom forskare, tillsynsmyndigheter eller "faktagranskare". Rimliga saker, med tanke på avslöjandena i Twitter Files, som många verkar ha glömt.

Meta kan snart stå inför en liknande situation, eftersom det har drabbats av samma kritik från Bryssel sedan Mark Zuckerberg dumpade sina faktagranskare för att vara politiskt partiska och utföra det demokratiska partiets och de olika amerikanska underrättelsetjänsternas vilja i sin innehållsmoderering.

Med andra ord, amerikanska företag som aktivt har arbetat för att återställa och skydda yttrandefriheten tvingas nu av Bryssel att tillåta EU:s faktagranskare (samma organisationer som sparkades av Zuckerberg) att återuppta sitt tidigare censurarbete under DSA.

Medan von der Leyen kan agera som om alla globala teknikjättar behandlas likadant i Bryssel, gjorde de stora partierna i EU-parlamentets "Ursula-koalition" det helt klart tidigare i år att deras problem specifikt ligger hos de "teknikoligarker" som lierade sig med president Trump.

Dessutom nämndes den påstådda desinformation som sprids på X och Meta som en av de viktigaste anledningarna till att EU arbetar med den så kallade demokratiskölden, en extra verktygslåda för att hjälpa till att övervaka onlineinnehåll och upprätthålla befintliga DSA-regler.

EU:s alltmer aggressiva hållning mot yttrandefrihetsorienterade plattformar (och amerikanska företag i allmänhet) undgick inte Trump-administrationens uppmärksamhet. Redan i februari kritiserade vicepresident JD Vance EU:s insisterande på politisk censur, medan den "orättvisa" inriktningen på amerikanska teknikjättar är en central konfliktpunkt i det eskalerande handelskriget mellan Washington och Bryssel.

Med tanke på allt som hänt sedan Trump tillträdde är von der Leyens påstående att DSA-tillämpningen inte är politisk helt enkelt löjligt. Kanske borde hon börja faktagranska sig själv nästa gång.

Tamás Orbán

Tamás Orbán är politisk journalist för europeanconservative.com, baserad i Bryssel. Han föddes i Transsylvanien, studerade historia och internationella relationer i Kolozsvár och arbetade för flera politiska forskningsinstitut i Budapest. Hans intressen inkluderar aktuella frågor, sociala rörelser, geopolitik och centraleuropeisk säkerhet. På Twitter är han @TamasOrbanEC.

Till svenska, april 2025, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.europeanconservative.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: EU-medborgare kommer att betala 4,4 miljoner euro för att få veta vad de kan säga

EU-medborgare kommer att betala 4,4 miljoner euro för att få veta vad de kan säga

 

Läs också: Vänsterorienterade EU-parlamentariker vill att skattebetalarna ska finansiera liberal EU-propaganda

Vänsterorienterade EU-parlamentariker vill att skattebetalarna ska finansiera liberal EU-propaganda

 

Läs också: Spaniens nya medielag väcker rädsla för censur och statlig kontroll

Spaniens nya medielag väcker rädsla för censur och statlig kontroll

 

Läs också: Vicepresident JD Vance´s uttalande vid säkerhetskonferensen i München, den 14 februari 2025

James David Vance

 

Läs också: Det kommunistiska ursprunget till Europas "hatpropaganda"-kris

Det kommunistiska ursprunget till Europas "hatpropaganda"-kris
Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
21/04/2025
Katolsk Horisont
17/04/2025