Kära bröder och systrar, Den katolska katekesen säger om homosexualiteten något som inte stämmer med vad vår tids reformivrare inte slutar att föra fram: ” Homosexualiteten antar mycket olika former under tidernas lopp och i olika kulturer; dessa handlingar är i högsta grad klandervärda och felaktiga. De strider mot den naturliga lagen och stänger av den sexuella akten från att ge liv” (2357).
Meningen i det som händer. Dagligen översköljs vi av information, mer än vi kan sortera och förstå. Finns det någon mening i det som händer, eller är det bara en blind utveckling, styrd av främmande makter, av slumpen, på väg mot det ofrånkomliga slutet? – Dagens tre läsningar antyder en djupare mening. Den första läsningen ur Vishetens bok berättar om en man som misshandlas och plågas, sådant som vi ofta kan läsa om.
Den sanna storheten. Kära systrar och bröder i Kristus, I dagens evangelium utmanar Jesus vårt sätt att tänka med världens värderingar. Och ”världen” då i meningen det som inte är Guds rikes värderingar; det som kommer ur människans självvalda nej till Guds vilja, det vi också känner som arvsynden. Vi hörde hur Jesus lärjungar bråkar om vem av dem som var ”den störste”, dvs viktigast. Ett fokus som människan i alla tider har, helt opåverkat av tekniska, medicinska eller ekonomiska framsteg. Det kallas högmod och räknas som en av de sju dödssynderna, dvs är en last, läggning, som får oss att begå konkreta synder som skiljer oss från Guds kärlek.
Kära bröder och systrar, kära barnfamiljer, Så här dagarna innan Kyrkan inleder den emotsedda synoden i Rom läser vi evangeliet om vingårdsarbetarna och om den olika lön de får av ägaren till jorden där vinträden växte. Det förstår vi ju så snart vi hör hur ägaren belönar sina arbetare att han har en metod som inga fackföreningar i världen skulle godkänna. Några av arbetarna protesterar också och säger: ”De där som kom sist har bara hållit på en timme och du jämställer dem med oss som slitit hela dagen i solhettan” (20:12).
Vill du leva? En jordägare söker arbetare till sin vingård. Så berättar liknelsen. En diskret hänvisning till denna liknelse möter i Den helige Benedictus klosterregel. I regelns företal sägs: ”Herren söker sin arbetare i folkmängden”. För Benedictus handlar liknelsen om något mera och större än lönearbete. Det handlar om kallelsen till ett nytt liv i Kristi efterföljd, till exempel i klosterlivet.