Vi präster är fäder som alltid pekar mot himlen

5
min read

Vi präster är fäder som alltid pekar mot himlen

tors, 06/29/2023 - 11:39
Posted in:
0 comments

Bra fäder inspirerar sina barn och hjälper dem att sätta mål och prioriteringar. Så måste också en präst alltid peka mot himlen, inspirera de troende till dess höga höjder och, genom Guds nåd utrusta, bemyndiga och göra det möjligt för de troende att komma dit genom lämpliga prioriteringar, dygdens liv och vederbörlig hänvisning till de fyra sista sakerna.

Andligt faderskap (foto: Unsplash)

 

Andligt faderskap börjar på en paradoxal plats: Jesu kallelse av sina första präster till radikal frigörelse från familj, egendom, karriär och, ja, faderskap. Paradoxen är särskilt uppenbar i det vi idag kallar "celibat". Tänk på en central text från Markusevangeliet om det här rådet:

Simon Petrus sade: 'Vi har gett upp allt och följt dig.' Jesus sade: 'Amen, jag säger er, det finns ingen som har gett upp hus eller bröder eller systrar eller mor eller far eller barn eller land för min skull och för evangeliets skull som inte kommer att få hundra gånger mer nu i denna nuvarande tidsålder: hus och bröder och systrar och mödrar och barn och land, med förföljelser och evigt liv i den kommande tidsåldern'" (Mark 10:28-30).

Vad varje präst, varje andlig fader, vet är att detta avsnitt dryper av ironi. För vi har verkligen övergett äktenskapets gåva och därmed faderskapet – och ändå har vi tusentals som kallar oss "far".

Den helige Josemaría Escrivá beskrev gärna sig själv som "far till en stor och fattig familj". Jag minns att jag en gång tänkte att om jag inte gifte mig skulle jag inte ha pressen att hålla en stor inkomst, underhålla ett hus och försörja min familj. Gud måste ha skrattat gott. Präster är mycket engagerade i frågor som rör församlingsinkomster och försörjning av trosfamiljen. Och, wow, har jag en stor församlingsanläggning med åldrande byggnader och massor av stora materiella saker som behöver repareras hela tiden! Och ja, tusentals kallar mig "Fader". Allt är precis som Herren lovade – "hundra gånger mer" i denna nuvarande tidsålder! Därför, om vi lever vår kallelse ordentligt, är vi präster fäder, inte i den fysiska ordningen, utan andligt.

Vad gör andliga fäder?

Biologiska fäder, genom Guds nåd och intima förening med sina makar, föder barn till liv. Präster, som andliga fäder, som agerar i persona Christi, föder barn vid dopet, från Kristi kyska förening och hans brud, kyrkan.

Fäder ska vara hushållets andliga ledare (Efesierbrevet 5 och 6). Prästerna undervisar också, genom att predika och undervisa i tron, och står i spetsen för församlingar, stift och så vidare.

Fäder matar sina barn. Präster, som andliga fäder, matar de troende med den heliga eukaristin och Guds ord.

Fäder ska stärka och leda sina barn till mognad. Så bör också prästerna stärka de troende genom att fira sakramenten på regelbundna tider och med jämna mellanrum.

Goda fäder är viktiga för att förbereda sina barn för livet, inklusive äktenskap och familj. Präster, genom att presentera Guds visdom och sanning, förbereder också de troende för livet och, särskilt idag, är kallade att lägga särskild tonvikt på den bibliska visionen om äktenskap, sexualitet och familj.

Bra fäder inspirerar sina barn och hjälper dem att sätta mål och prioriteringar. Så måste också en präst alltid peka mot himlen, inspirera de troende till dess höga höjder och, genom Guds nåd, utrusta, bemyndiga och göra det möjligt för de troende att komma dit genom lämpliga prioriteringar, dygdens liv och vederbörlig hänvisning till de fyra sista sakerna: död, dom, himmel och helvete.

En av de största gåvorna en far kan ge sina barn är att älska och vårda deras mor. Präster är också kallade att älska och vårda kyrkan.

Präster är inte ungkarlar. Vi är i hög grad gifta med kyrkan, vår brud. Ungefär som religiösa systrar är Kristi brudar genom sin helgelse, är präster, som är konfigurerade till Kristus, kyrkans huvud och brudgum, och ser henne som sin brud. Och precis som alla brudar har hon alltid rätt, och det finns en lång lista med goda och kärleksfulla saker att göra.

Liksom en far bör älska sin hustru, ta hand om henne och bekräfta hennes auktoritet över barnen (Ef 5:22; Sirach 3:2), så måste också präster som andliga fäder älska kyrkan, ta hand om henne och bekräfta hennes auktoritet över de troende. Få saker är så opassande som en präst som inte respekterar och undergräver kyrkans läror eller den respekt och kärlek som de troende tillkommer henne.

I en relaterad fråga är varje jordisk far kallad att föregå med gott exempel och visa att han står under Guds auktoritet och kommer att svara inför honom en dag. Även här måste varje präst föregå med gott exempel.

Även om ingen far av något slag är fullkomlig, måste en far, biologisk eller andlig, noggrant modellera det kristna livet och ödmjukt omvända sig och bekänna sina synder för Herren i bekännelse. Få saker är så motbjudande och ouppbyggliga som en präst som predikar eller lever i strid med Guds lära och bud. Vad är det för far? De tragiska prästerskapsskandalerna på senare tid har orsakat ovärderlig skada och visar oss också faderskapets höga kallelse och de djupa såren av att inte leva det ordentligt.

Det finns en annan punkt som är så uppenbar att vi sannolikt kommer att missa den: Bra fäder börjar oftast med att vara goda söner. Andliga fäder måste också ha fäder. Kanske mentorer och andra präster. Men de är också Guds söner, kyrkans söner, söner till den välsignade modern, söner av sin egen ursprungsfamilj och till och med söner till sina församlingsfamiljer, särskilt när de är yngre präster. De troende lekmännen är till stor hjälp för prästerna i deras bildning. För några år sedan blev jag rörd av att inse och säga till Guds trogna: "För dig är jag din pastor. Med dig är jag din bror. Men från dig är jag din son.

Slutligen, som en god andlig far, är en präst kallad att vara närvarande för de troende. Han borde, som vilken god far som helst, älska sin familj och njuta av att umgås med dem. Han bör också lära sig att acceptera kärlek från dem och inse att han behöver den kärleken, stödet och uppmuntran lika mycket som de behöver den från honom. Även om det är sant att en präst inte kan närvara vid varje tillställning eller vara lika nära varje församlingsmedlem, må han som en god far, aldrig få Guds folk att tvivla på hans kärlek till dem.

En äldre präst sa under min tid i seminariet: "Folk kommer inte ihåg det mesta av vad du säger. Men de kommer att komma ihåg om du älskade dem, eller inte, om du brydde dig om dem eller inte. Amen, gode fader; och må Gud den himmelske Fadern djupt i alla fäders hjärtan, biologiska och andliga, nå en mäktig och glädjefylld kärlek till alla deras barn och familjer.

fader Charles Pope

Charles Pope är för närvarande dekan och pastor i ärkestiftet Washington, DC, där han har tjänstgjort i prästrådet, College of Consultors och Priest Personnel Board. Tillsammans med att publicera en daglig blogg på ärkestiftet i Washingtons web-plats har han skrivit i pastorala tidskrifter, genomfört många retreater för präster och lekmän och har också genomfört veckovisa bibelstudier i den amerikanska kongressen och Vita huset. Han utsågs till Monsignor år 2005.

Översatt för Katolsk Horisont i juni 2023, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
26/11/2023
Katolsk Horisont
22/11/2023
Katolsk Horisont
16/10/2023
Katolsk Horisont
4/10/2023