Varför BBC:s "Tanke för dagen" inte vill höra något från katoliker
BBC:s program "Thought for the Day"- Tankar för Dagen - är en av de mycket få talarstolar som det liberala etablissemanget tillåter och bevarar. I takt med att trycket från sekulariseringen intensifieras blir dess ställning mer säregen och distinkt. Den välkomnar ett brett spektrum av bidragsgivare från alla tänkbara religioner – utom, som det verkar, den katolska tron.
Den katolska emancipationsakten från 1829 inledde processen att tillåta katoliker tillbaka in i det samhälle som de utan tvekan skapade med omvändelsen av Kent år 597, men som de kastades ut ur av statens repression när Tudors skapade sin egen statsreligion. Diskrimineringen av katoliker är nu till stor del ett minne blott, men "Tanke för dagen" verkar märkligt nog förbli ett undantag.
Det är sant att påven har medverkat i programmet, även om det måste noteras att hans senaste framträdande inte var tack vare programmets ordinarie redaktion, utan för att han blev inbjuden av "gästredaktören" den dagen, rektorn vid Oxfords universitet.
När det gäller andra katoliker som har tillåtits att komma in finns det bara en liten handfull undantag: Tim Stanley har slunkit igenom nätet, kanske på grund av sin attraktiva nyckfulla kvickhet och elegansen i sin humor och lätthet i handlaget; och Tina Beattie, som har starka feministiska meriter och sällan låter som katolik, har också klarat sig. Men mycket få andra har dykt upp.
Anledningen till detta kan vara att den katolska kyrkan och tron uppfattas som ett av de största hoten mot sekulariseringen av vårt samhälle. Katolicismen synar den inkluderande bluffen och avslöjar den som ihålig och självmotsägande i mitten. Detta är inte välkommet.
Varför är katolicismen i sig ett hot? Det beror på att det inte finns någon sammanhängande politisk filosofi på högerkanten, och bland de religiösa alternativen är islam att spela pungråtta; Och i vilket fall som helst har vänstern antagit det som sitt favoritoffer. Om man någonsin skulle fråga sig hur det skulle gå för rörelsen "Gays for Gaza" skulle det gå för dem, skulle allt vara förlorat. Så BBC ser till att det aldrig händer.
Men katolicismen är farlig för dem, och det vet de.
Tydligast blev detta när BBC konfronterade både protestanten Tim Farron och katoliken Jacob Rees-Mogg om deras syn på samkönade "äktenskap".
BBC har blivit en av de ledande propagandisterna för HBTQ+-frågor och tar inga fångar när kristna förklarar att de föredrar heterosexuella äktenskap. Inom organisationen gör andelen HBTQ+-personal mer än att spegla befolkningen i allmänhet: den är sex gånger högre. (En begäran om informationsfrihet som skickats in av Christian Institute avslöjar att 11,5 procent av BBC:s chefer och 10,6 procent av personalen är lesbiska, homosexuella, bisexuella eller transsexuella, medan Office for National Statistics senast registrerade att andelen homosexuella var omkring 1,7 procent av befolkningen.)
I en intervju på BBC:s "frågestund" fick till exempel Tim Farron, i egenskap av ledare för Liberaldemokraterna, frågan om homosex var en synd eller inte. Han hade den största svårighet att inte gå i fällan av självförvållad offentlig social bannlysning när han försökte artikulera den traditionella kristna etiska synen på utövandet av ens sexualitet. Trots alla möjliga verbala kvalifikationer misslyckades han.
Men medan han och andra protestanter ständigt hamnade i trubbel och förtalades för sina hatbrott och sin homofobi, valde Jacob Rees-Mogg, till sina intervjuares stora frustration, en helt annan strategi.
När han tillfrågades om vad han hade för syn på homosexualitet log han ödmjukt och förklarade att de åsikter han hade inte personligen valts ut som hans egna, utan helt enkelt som den katolska kyrkan, där platsen för sex mellan samtyckande vuxna uppfattades som att den ägde rum inom äktenskapet, med syftet inte i första hand att skapa rekreation (som sekularisterna trodde). utan av fortplantning.
"Om du tycker att det är problematiskt", mumlade han försiktigt, "var snäll och ta upp det med påven, inte med mig".
Med ett enda snabbt drag blev det schackmatt med intervjuaren, som försökte slå fast att kristna är skyldiga till hatbrott mot liberalt sinnade människor i allmänhet och homosexuella i synnerhet.
Den här inställningen "skyll inte på mig, skyll på kyrkan" har haft två effekter. Det gör katoliker svårare att lägga sig i bakhåll, men det förstärker också uppfattningen att katolicismen spelar en hård roll i krigen om sexualmoral.
Liberaler anser att de heta frågorna, som preventivmedel, abort, homoäktenskap och feminism, är helt icke-förhandlingsbara, och när de utmanas kollapsar de i ett nästan osammanhängande raseri, som inte bryter ut i dialog eller debatt utan bara i förolämpande rop om "fascist".
Den senaste tidens ganska extraordinära kris som hotar att få hela den brittiska ekonomin att spåra ur har brutit ut på grund av att USA:s National Security Agency har intresserat sig för den brittiska statens förtryck av fredliga demonstranter som erbjuder tysta diskreta böner inom "buffertzoner" runt abortkliniker. Vilka är dessa demonstranter som ställer den brittiska regeringen inför valet att tillåta allas likhet inför lagen eller att stå inför ekonomiskt fritt fall? De är katoliker, i det här fallet Livia Tossica-Bolt och Isabel Vaughan-Spruce.
"Tanke för dagen" har en redaktionell policy att presentera andliga och teologiska truismer som är tillämpliga på sin publik. Det är oundvikligt att detta kräver ett engagemang för en universalistisk världsåskådning och en relativistisk skala av etiska prioriteringar. Detta skulle till stor del utesluta prästerskapet, som är under en lydnadsplikt, att undervisa i katolsk sanning som återspeglar kyrkans sinne.
Dessa mycket speciella värderingar och absoluta etik är en styggelse för BBC. Och eftersom alla bidragsgivare måste presentera sitt manus för redaktionell granskning, skulle trogna katolska präster aldrig få sina manus längre än till första stycket innan BBC:s censor skrev den förlängda tanken.
Där man kan finna en sekulariserad, relativistisk katolsk lekmannafeminist som återspeglar den urvattnade universalismen och relativismen i korporationen, kan det ibland skapas utrymme för dem.
I själva verket är testlagarna tillbaka. Katoliker utesluts än en gång för att de vägrar att böja sig för de dynastiska myndigheterna. Inte kronan den här gången, utan BBC.
Gavin Ashenden
Till svenska, april 2025, Eva-Lotta Svensson
Inlägget kommer från sidan www.thecatholicherald.com
Direktlänk till inlägget klicka här