Stort beröm från George Weigel över den ’genomsympatiske’ Johannes Paulus II, 101 år efter denne heliges födelse

2
min read

Stort beröm från George Weigel över den ’genomsympatiske’ Johannes Paulus II, 101 år efter denne heliges födelse

ons, 05/19/2021 - 14:05
Posted in:
0 comments

                                                                        Pope John Paul II in 1996./ Vatican Media

 

George Weigel har på 101:a årsdagen av Johannes Paulus II födelsedag öst lovord över helgonet som ”Gudsman och lysande analytiker av människans villkor och som en mänsklig varelse det varit lätt att älska.

Som författare av den stora biografin över påvens liv påpekade han att påvens undervisning fortfarande var relevant nu lite mer än ett århundrade efter hans födelse i Wadowice i Polen.

”Johannes Paulus II förstod att mänsklighetens stora framtidsfråga hade att göra med begreppet mänsklig person och att det både under 20:e århundradet och längre fram skulle forma kulturen och samhället, sa författaren till ”Vittne för hoppet,” som är en mäktig personbiografi om den polske påven och som kom i bokform 1999. 

”Är vi bara moraliskt jämbördiga önskedrömmar och är friheten bara vårt sätt att tillfredsställa våra önskningar? Eller är vi skapade för en högre frihet som vi förverkligar när vi söker sanningarna som är inbyggda i världen och i oss själva och när dessa sanningar är närvarande i hela vårt liv?” Johannes Paulus II överlevde den nazistiska ockupationen i Polen och kunde hjälpa och leda Kyrkans motstånd till den kommunistiska förtryckarregimen som skulle följa.

Efter valet till påve ledde han Kyrkan i 26 år till sin död 2005. Han gjorde som den förste icke-italienske påven på 455 år fler utlandsresor än alla tidigare påvar tillsammans och utgav 14 encyklikor.

”I Johannes Paulus II: s undervisning möter man övertygelsen att vi i Jesus Kristus finner de djupaste sanningarna om Gud och oss själva,” sa Weigel som i Centrum för etik och offentlig policy i Washington DC (USA) har ställning som särskilt hedrad seniorledamot. Texten i Andra Vatikankonciliets pastoralkonstitution för Kyrkan i den moderna världen tillkom mycket genom hans hjälp.

”Det är det huvudbudskap Kyrkan måste komma till världen med om hon ska vara den nya evangeliseringens Kyrka som Johannes Paulus II proklamerat.”

Hans kommentarer var svar på frågor som ställts av den polska biskopskonferensens organ för utlandskommunikation. Under tiden lanserar Kulturinstitutet S:t Johannes Paulus II på filosofiska fakulteten Angelicum i Rom ett nytt program på ett år för doktorander. Institutet grundades på Angelicum för att efterträda Påvliga universitetet S:t Thomas av Aquino till årsminne av helgonets födelse 2020. Den blivande påven studerade på universitetet efter Andra världskriget.

Ansökningar till det nya programmet börjar på årsdagen av Johannes Paulus II: s födelsedag. Bland lärarna syns Rémi Brague, Francis Russell Hittinger, Rowan Williams, och George Weigel.

I en intervju med polska media sa Weigel: ”Jag är mycket intresserad att få vara med i detta viktiga initiativ som jag hoppas ska vara till hjälp för studenterna att ’se’ världen genom Johannes Paulus II:s idéer och påvliga undervisning, snarare än att bara se honom som en exemplarisk mänsklig varelse.”

”Det var han naturligtvis men hans analys av vår tids civilisationskris var mycket skarp och den analysen är värd att studera ingående.”

Översatt för Katolsk Horisont i maj 2021, Göran Fäldt.

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Johannes Paulus II hade rätt: familjen har kommit för att stanna hos oss

Johannes Paulus II

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024