S:t Johannes Paulus II – 19 år sedan han dog

1
min read

S:t Johannes Paulus II – 19 år sedan han dog

tis, 04/02/2024 - 17:07
Posted in:
0 comments

Den 2 april Herrens År 2024 är det 19 år sedan påven S:t Johannes Paulus II dog i det Apostoliska palatset i Vatikanen, stärkt av Kyrkans heliga sakrament. När en påve dör inträder Kyrkan i ett slags stillestånd då alla hennes trogna iakttar största möjliga försiktighet i sitt handlande och bara fattar de mest nödvändiga besluten. Kyrkan behöver sin herde lika mycket som hela mänskligheten behöver den Gode Herden Jesus Kristus.

När en påve dör väntar alla på att en ny Petri efterträdare och en ny Kristi Ställföreträdare skall utses att vara en herde med Herrens uppdrag att styrka och tjäna de troendes gemenskap. Det är en tid för bön och eftertanke, för tacksamhet för att en herde visat att tron hela tiden är möjlig och att Livet är en Guds gåva. Livet får sin högsta mening i förening människan Jesus Kristus. Marias son, som är Faderns enfödde och älskade Son, utsänd i gudomlig barmhärtighet för att mänskligheten skall kunna återlösas från sina synder och sin otro.

Kyrkan tänker i sin enhet kring påven på Herrens ord till S:t Petrus när lärjungarna fick möta Jesus som uppstånden vid Tiberiassjön, ”Simon, Johannes son, älskar du mig?”, ”Var en herde för mina får” och ”För mina får på bete” (Joh. 21:16, 17).

Som människor och katolska kristna kan vi bara, om vi levt under hans pontifikat, ha den uppfattningen att Johannes Paulus II, så långt det varit möjligt, uppfyllt det som Jesus bett sin broder och apostel om. Historien får visa vilken avgörande betydelse han haft på alla de många områden där människans villkor behöver ledning och orubblig trohet mot Skriftens och traditionens vittnesbörd.

Vi kan inte recensera eller objektivt sammanfatta hans stora och omfattande verk under den tid som var hans. Vi har fått äta av frukterna av hans vishet och längtan att nå ut till alla med Guds budskap om kärlek, dialog och försoning. Kanske kommer han en gång att få den titel flera andra påvar fått efter sitt verk, ”den Store”.

19 år har gått. Kyrkan får än en gång tacka Gud för att Han uppväcker herdar efter sin avbild och för att ha styrkt dem med kärlekens, trons och hoppets gåvor. Helige Johannes Paulus II, bed för oss, som nu kämpar trons goda kamp!

KH

Video: Till 30-års minnet av "Brevet till familjerna" av Sankt Johannes Paulus II

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024