Sanningen om hur Pius XII och stiftet i Assisi hjälpte till att rädda judar

5
min read

Sanningen om hur Pius XII och stiftet i Assisi hjälpte till att rädda judar

tors, 05/05/2022 - 15:04
Posted in:
0 comments

Nyligen vid ett event i New Rochelle (USA) sponsrat av stiftelsen Pave the Way, berättade judiska och kristna samfundsledare om ansträngningarna som gjordes inom stiftets gränser för att rädda judiska liv under andra världskriget.

Judiska barn föddes under säkra skyddsförhållanden under Andra Världskriget. Ovan. Judiska flyktingar med småbarn fotograferade i Castel Gandolfo (foto, Gary Krupp med särskilt tillstånd).

 

New Rochelle, New York – Få människor känner till i vilken utsträckning Katolska kyrkan, under ledning av påven Pius XII, arbetade för att rädda judiska liv under andra världskriget.

För att lyfta fram dessa heroiska insatser anordnade Pave the Way ett event i Temple Israel i New Rochelle den 5 april där de presenterade Museum of Memory, Assisi 1943–1944 (Minnenas museum).

Syftet med eventet var att presentera och diskutera hur stiftet i Assisi räddade varje jude inom sina gränser under andra världskriget genom ett nätverk av präster och lekmän. Panelen utgjordes av rabbinen Jay Rosenbaum från Temple Israel, ärkebiskop Domenico Sorrentino från Assisi, Gary Krupp, president för Pave the Way, Johan Ickx, arkivarie i Vatikanen och främst expert på Vatikanens arkiv under första och andra världskrigen, Elizabeth Bettina, författare till It Happened in Italy, och Stefania Proietti, borgmästare i Assisi.

Vad hände i Assisi?

1943 flydde tusentals flyktingar till Assisi, inklusive 300 judar. Biskopen av Assisi, biskop Giuseppe Nicolini, satte omedelbart ihop en arbetskommitté för att skydda judarna genom att placera dem i kloster och andra ordenshus. Allt som var möjligt gjordes för att hjälpa – inklusive att ordna mat, kläder och gömmandet av judiska religiösa föremål. Biskop Nicolini gömde faktiskt dessa heliga föremål i källaren i sitt eget residens och murade in dem själv.

Familjen Brizi hjälpte till genom att förfalska identitetshandlingar till judarna med hjälp av sin manuella tryckpress. De gjorde allt de kunde för att hjälpa judarna, med risk för sitt eget liv. Luigi Brizi satte till och med på sigill från flera olika syditalienska regioner för att handlingarna skulle verka mer äkta. Judarna gavs nya efternamn och födelseorter i södra Italien.

Jewish refugees stay in Castel Gandolfo

Ovan från vänster till höger: Ruth Goldman, Tobias' föräldrars italienska identitetshandlingar är synliga. Judiska flyktingar bor i Castel Gandolfo. En synagoga uppfördes nära kyrkan San Bartolomeo in Campagna, Italien. Elizabeth Bettina som skrivit 'It Happened In Italy' framhöll de försäkringar som utfärdades för judar och att rum för bön också ordnades för dem. /Presentationen med tillstånd av författaren till 'It Happened In Italy', publicering med tillstånd av Gary Krupp.

 

Ett föremål som skulle visa sig vara oumbärligt i dessa tider var cykeln som tillhörde mästercyklisten Gino Bartali. Bartali hade vunnit Giro d´Italia 1936 och 1937 samt Tour de France 1938. Han var en av de mest kända italienarna vid andra världskrigets utbrott och brukade träna över hela Italien.

Bartali var en from katolik och vän till biskopen i Florens, kardinal Elia Dalla Costa, som var officiant vid Bartalis bröllop. En dag bad kardinal Della Costa Bartali att han skulle hjälpa kyrkan i uppdraget att hjälpa judarna och från den dagen började Bartali cykla mellan Assisi och Florens för att frakta de förfalskade identitetshandlingarna. Handlingarna rullades ihop och gömdes i cykelns ram.

Alla judar i Assisi, och oräkneliga andra i norra Italien, räddades genom dessa ansträngningar.

Att ändra människors uppfattning

När Gary Krupp växte upp i Queens fick han lära sig i skolan att påven Pius XII var ”ond”.

”Men min farbror hade träffat påven Pius XII två gånger och han berättade att han var en god man” säger Krupp.

Krupp och hans fru, Meredith, började genom Pave the Way Foundation (PTWF) att undersöka detta 2006: Hade verkligen påven Pius XII gjort allt han kunde för att rädda judarna under andra världskriget?

Efter flera år av efterforskning tillsammans med en grupp internationella sakkunniga, inklusive läsandet av 76 000 dokument rörande påven Pius XII ur arkiv från hela världen, kom Krupp och hans team fram till slutsatsen att påven troligen gjorde mer än någon annan person när det kom till att rädda judarna.

Krupp gick igenom arkiven hos The New York Times och The Palestine Post från 1939 till 1958 avseende Pius och judarna.

”Jag kunde inte hitta en enda negativ artikel”, säger han.

”1963 startade operation Seat 12. Detta var den ryska operationen med syfte att förstöra påven Pius XII rykte eftersom Khrushchev och Stalin hatade honom och den katolska kyrkan.”

Operationen hittade på historier om påven Pius XII som ledde till att den allmänna opinionen ändrades avseende denna påve från positiv till negativ.

”Jag anser detta vara den värsta smutskastningskampanjen under det tjugonde århundradet” säger Krupp.

”När man växer upp som judisk anses den största bristen man kan ha vara otacksamhet. Denna desinformationskampanj berövade det judiska folket deras rätt att visa tacksamhet gentemot den man som egentligen räddade, enligt de judiska historikerna som överlevde kriget, 847 000 judiska liv. Liv som räddades av den katolska kyrkan under ledning av påven Pius XII.” säger Krupp.

Vatikanens arkiv

Johan Ickx pratade om ett flertal fynd som uppdagades under hans efterforskningar i Vatikanens arkiv.

”För inte så länge sedan gjorde vi en överraskande upptäckt. Det var vad vi kallar Pacellis lista: namnet på 2800 judar som skrev till påven direkt under andra världskriget. Dessa brev kom fram till Vatikanens statssekreterare och alla besvarades.” säger Ickx.

Vatikanens statssekretariat skrev brev till biskopar över hela Europa där de uppmanades göra allt i sin makt för att stötta judarna, och detta i största hemlighet.

”Detta var instruktioner direkt från påven Pius XII.” säger Ickx.

I andra dokument, i arkivet för interna ärenden, finner man namnen på 15 000 judar. Dessa brev hade kommit från hela Europa med rop på hjälp.

”Mellan 1938 och 1946 fanns en avdelning inom Vatikanens organisation som hade till uppgift att följa upp alla dessa brev. Judar fördes till Spanien och Portugal för att kunna fly. Detta gjordes direkt av biskopar och nuntier, ibland i samarbete med franciskaner, dominikaner, jesuiter, nunnor och välvilligt lekfolk. Ibland gjorde det skillnad och folk räddades, men inte alltid. Ibland var det för sent.” säger han.

En annan upptäckt var att det utfärdades falska dopbevis för judiska bebisar av S:t Peters kyrka i Rom.

”Detta ger en helt ny bild av vad som utspelade sig i de rum där påven Pius XII och hans närmaste verkade under dessa år. Dessa var judarnas bästa vänner,” säger Ickx. ”Tro mig.”

Ett öppet sinne

Rabbinen Eric Silver från Connecticut minns ett samtal han hade med Krupp flera år tillbaka.

”Gary ringde mig om ett symposium han hade organiserat i Rom om hans helighet påven Pius XII. Detta var två veckor innan starten av de judiska heliga dagarna. Det hade varit som att be en revisor göra detta den första april.” säger Silver.

Silver sa till Krupp att inte räkna med honom på grund av högtiden, men att också skriva upp honom som en negativ röst. Han hade inget annat än negativa tankar gentemot påven Pius XII eftersom han kände att han kunde gjort mer för att rädda judarna. Då sa Krupp, ”Du säger alltid till folk att du har ett öppet sinne. Ska du fortsätta på det sättet eller ska du titta på bevisen?”

Det utmanade Silver så att han inte kunde säga nej.

Silver reste till Rom och tittade på bevisen och började läsa dokumenten i Vatikanens arkiv. Han studerade och han läste.

”Sen gick jag till påven Pius XII grav och bad om förlåtelse. Jag gick därifrån övertygad om att ingen man hade gjort mer för judarna. Under gudstjänsten i samband med Yom Kippur läste vi upp namnen på de avlidna. Jag läste namnet Eugenio Pacelli,” säger han.

Silver ångrar att denna smutskastningskampanj gentemot påven Pius XII fått pågå så länge.

”Jag upptäckte att 17 bebisar föddes i hans egen säng. En kardinal beklagade sig över att det inte gick att gå någonstans i Vatikanstaden utan att snubbla över en jude eftersom det var utanför tyskarnas räckhåll.” säger Silver.

Judar, säger Silver, är allt för bekanta med antydningar och dess effekter: ”Vi har betalt ett högt pris, och vi borde inte göra det mot andra, speciellt inte mot en man som gjorde så mycket för att rädda så många liv.”

                                                                                                                Sabrina Ferrisi

Eugenio Maria Giuseppe Giovanni Pacelli, Påven Pius XII

Eugenio Pacelli, Påven Pius XII

Översättning för Katolsk Horisont, maj 2022, Conny Strömberg

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.org

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
26/11/2023
Katolsk Horisont
22/11/2023
Katolsk Horisont
16/10/2023
Katolsk Horisont
4/10/2023