Polska biskopar ber att Johannes Paulus II utnämns till kyrkolärare

1
min read

Polska biskopar ber att Johannes Paulus II utnämns till kyrkolärare

fre, 10/25/2019 - 09:38
0 comments

Poznan, Polen den 22 oktober 2019. Polska biskopskonferensen har bett påven Franciskus att utnämna S:t Johannes Paulus II, Europas skyddspatron, till kyrkolärare.

Ärkebiskop Stanislaw Gadecki av Poznan, den polska biskopskonferensens ordförande, skickade en begäran till påven den 22 oktober, festdagen för Johannes Paulus II.

”Den polske påvens pontifikat var fyllt av banbrytande beslut och betydelsefulla händelser, som förändrade påvedömet och påverkade världshistorien och Europas historia,” sade han enligt Zenit.

Kardinal Stanislaw Dziwisz, förre ärkebiskopen av Krakow och nära vän till Johannes Paulus II, ger sitt stöd till begäran under en konferens som anordnas av Europa Christi-rörelsen, som ägde rum i Kardinal Stefan Wyszyński University- universitetet i Warsawa 19-23 oktober.

”Påven Wojtylas arv är en rik, mångsidig och kreativ syntes av många vägar i mänskligt tänkande. Det är inget tvivel om att det återstår, och länge kommer att återstå, ett betydelsefullt och omfattande kulturellt förnyelseprojekt i global mening,” sade Dziwisz enligt Zenit.

Gadecki sade att Johannes Paulus II pontifikat var starkt influerat av hans rika personlighet. Han hyste en stor kärlek till poesi, filosofi, teologi och mysticism.

Han tillade att Johannes Paulus var ett föredöme i helighet och ledarskap, som liknade andra europeiska skyddspatroner, som S:t Cyrillus och S:t Methodius. Han sade att Johannes Paulus II, som var påve från 1978 till 2005, upplevde järnridåns fall och spelade en viktig roll i enandet av Europa.

Mer än tusen år efter de tre helgonen Cyrillus, Methodius och Adalberts enande och kulturbyggande förkunnelse av det heliga evangeliet, kom frukterna av deras verksamhet, inte bara socialt utan också religiöst, att finna en beskyddare och uppföljare i en polsk påves skepnad,” sade han enligt Catholic Herald.

Dziwisz beskrev den förre påven som både modern och klassisk. Genom denna balans mellan tradition och modernitet, sade han, gav han Kyrkans liv en stor dos frisk luft och därigenom också till kulturen, politiken och vetenskapen i stort,” rapporterade Catholic Herald.

“I detta avseende blev den helige påven en verklig lärare och kyrkolärare och därigenom en betydelsefull beskyddare av de europeiska värden som är den outplånliga grunden för modern civilisation.”

Dziwisz sade att Johannes Paulus II hade något att säga inte bara till de kristna utan också till de icke-troende. Han betonade betydelsen av Johannes Paulus II ingripande, särskilt då Kyrkan och världen står inför svåra tider.

“I sådana svåra och komplexa tider som vår egen, betyder hans förbön, som Kardinal Ratzinger så vackert försäkrade oss om i predikan vid begravningen, ett starkt stöd till alla människor av god vilja. Arvet han lämnat efter sig i sina skrifter är en hel vägatlas som visar den goda inriktningen för vår gemensamma resa mot en bättre värld,” sade han enligt Zenit.

Översättning för Katolsk horisont: Lena Fäldt, oktober 2019

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna