Polsk familj som gömde judar under andra världskriget ska saligförklaras – inklusive ett ofött barn

1
min read

Polsk familj som gömde judar under andra världskriget ska saligförklaras – inklusive ett ofött barn

mån, 12/19/2022 - 19:18
0 comments

Påven Franciskus har godkänt erkännandet av paret Jozef och Wiktoria Ulma och deras sju barns martyrdöd - stiftspostulatorn Biskop Jamrozek understryker pro-life uttalandet i saligförklaringen av ett ofött barn.

Medlemmarna av den polska familjen Ulma, som gömde judar för de tyska ockupanterna under andra världskriget och därför mördats, kommer att saligförklaras inom överskådlig framtid. Som Vatikanen meddelat gav påven Franciskus på lördagen sitt godkännande för att paret Jozef och Wiktoria Ulma och deras sju barns martyrdöd ska erkännas.

Ingenting står i vägen för en tidig saligförklaring.

Paret Ulma hade förklarats skyldiga den 24 mars 1944 och sedan skjutits av polis på grund av de åtta judar som de hade gömt. De sex barn som fötts av paret och modern, som redan synligt var gravid, avrättades också.

De judiska familjerna som fick gömma sig på vinden hos familjen Ulma hade funnit en tillflykt där i ett och ett halvt år.

Det judiska minnesmärket Yad Vashem har hedrat familjen Ulma med hederstiteln Righteous Among the Nations (Folkens rättfärdiga) 1995. År 2003 började den kyrkliga saligförklaringsprocessen på lokal nivå i det polska stiftet i Pelplin.

I en intervju med den polskspråkiga utgåvan av Vatican News uppmärksammade stiftets postolulator av denna saligförklaring, biskop Stanisław Jamrozek (ärkestiftet i Przemyśl), det som särskilt kännetecknar denna saligförklaring: Saligförklaringen också av ett ofött barn är ett erkännande att en hel polsk familj som gömt judar blir saligförklarade som martyrer – med det  ofödda barnet!

Påven Franciskus har godkänt att paret Jozef och Wiktoria Ulma och deras sju barns martyrdöd ska erkännas. Stiftspostulatorn Biskop Jamrozek understryker samtidigt pro-life uttalandet i saligförklaringen av ett ofött barn. Denna saligförklaring av ett ofött barn är ett erkännande av erkännande av att ett barn redan är en människa i livmodern och den personen förtjänar skydd och omsorg.”

WIktoria i Jozef Ulma med barn

Wiktoria i Jozef Ulma med barn / källa Instytut Pamięci Narodowej

källa kath.net

Gråbröderna

De senaste artiklarna