Påven tillåter vallfärder till Medjugorje, men man fortsätter studera uppenbarelserna

2
min read

Påven tillåter vallfärder till Medjugorje, men man fortsätter studera uppenbarelserna

tis, 05/14/2019 - 20:11
0 comments

Påven Franciskus har gett katoliker tillåtelse att organisera vallfärder till Medjugorje, en plats där man påstår att Mariauppenbarelser pågår sedan 1981, även om kyrkan ännu inte har gett sitt slutgiltiga godkännande om att uppenbarelserna är äkta.

Påvens godkännande av vallfärder till platsen ska inte förstås som "ett godkännande av de påstådda uppenbarelserna, som fortfarande kräver en undersökning av kyrkan", sa den påvens presstalesman Alessandro Gisotti i ett uttalande den 12 maj.

Sanktuariets frukter

Han tillade att de som leder vallfärder till platsen bör undvika att skapa "förvirring eller tvetydighet gällande den doktrinära aspekten", inklusive präster som avser att fira mässan där.

Bestämmelsen är en bekräftelse på "de rikliga frukter av nåd" som har kommit från Medjugorje och för att främja dessa "goda frukter". Det är också en del av påvens "särskilda pastorala uppmärksamhet" till platsen, sa Gisotti.

Troskongregationen granskar

Meddelandet om det påvliga tillståndet gjordes den 12 maj av Vatikanens apostoliska granskare av platsen, ärkebiskop Henryk Hoser och ärkebiskop Luigi Pezzuto, apostolisk nuntie i Bosnien och Hercegovina.

Hoser, tidigare ärkebiskop i Warszawa-Prag, utsågs till apostolisk granskare av Medjugorje av påven Franciskus i maj 2018. Hans direktiv är att övervaka de pastorala behoven på platsen för de påstådda Marian-uppenbarelserna.

I januari 2014 avslutade en Vatikankommission en nästan fyra år lång utredning om de doktrinära och disciplinära aspekterna av Medjugorje-uppenbarelserna och inlämnade ett dokument till Troskongregationen. När den har analyserat kommissionens resultat kommer den att slutföra dokumentet, som sen lämnas över till påven för att fatta ett slutgiltigt beslut.

Uppenbarelser sedan 1981

De påstådda uppenbarelserna började den 24 juni 1981, när sex barn i Medjugorje, en stad i det som nu är Bosnien Hercegovina, började uppleva visioner som de har hävdat att är Jungfru Maria som uppenbarar sig.

Enligt dessa sex "visonärer" innehöll uppenbarelserna budskap om fred för världen, och en uppmaning till omvändelse, bön och fasta, liksom vissa hemligheter som skulle uppfyllas i framtiden.

Kontroverser om uppenbarelserna

Dessa uppenbarelser sägs ha fortgått nästan dagligen sedan den första, tre av de ursprungliga sex barnen - som nu är vuxna - fortsätter att ta emot uppenbarelser varje eftermiddag.

Från början har de påstådda uppenbarelserna varit en källa till både kontroverser och omvändelser. Många besöker Mariaskantuariet som pilgrimer och hävdar att platsen är mirakulös, medan många andra hävdar att uppenbarelserna inte är trovärdiga.

Påven Franciskus  besökte Bosnien och Hercegovina i juni 2015 men besökte inte Medjugorje under sin resa. Under hans flyg tillbaka till Rom sa han att undersökningen av uppenbarelserna nästan var fullständig.

Påven skeptisk

På vägen hem från Mariasanktuariet i Fatima i maj 2017 talade påven om Medjugorje-kommitténs slutdokument, ibland kallat "Ruini-rapporten", efter kommissionens ledare, kardinal Camillo Ruini, och han kallade den "väldigt bra" och noterade en skillnad mellan de första Marian-uppenbarelserna i Medjugorje och de senare.

"De första uppenbarelserna, som var till barn, behöver ytterligare granskning”, sa påven. ”Men vad gäller de "antagna nuvarande uppenbarelserna, har uttrycker rapporten tvivel", sade påven.

Vid flera tillfällen har påven sagt att han är skeptisk till de pågående uppenbarelserna. "Jag föredrar Jungfru Maria som en moder, vår moder, och inte en kvinna på ett postkontor som varje dag skickar telegram en viss timme. Detta är inte Jesu moder."

                                                                  Charlotta Smeds - Vatikanstaten

 

Inlägget kommer från sidan www.vaticannews.va/se

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna