Påven Franciskus utser en ny ärkebiskop för ett växande afrikanskt stift

2
min read

Påven Franciskus utser en ny ärkebiskop för ett växande afrikanskt stift

tors, 01/16/2020 - 15:25
0 comments

Bishop Andrew Nkea Fuanya of Mamfe, Cameroon, outside St. Peter's Square, Oct. 22, 2018. (Edward Pentin)

 

En undersökning av Pew Research från år 2018, visar att antal kyrkbesök och hur ofta man ber var allra högst i området söder om Sahara och lägst i Västeuropa.

Påven Franciskus har utnämnt en afrikansk biskop, som är känd för sitt stöd för familj, samhälle och traditionella värderingar. I ett meddelande i måndags, bekräftade den Heliga stolens presskontor att påven har utnämnt Biskop Andrew Nkea Fuanya till ärkebiskop av Bamenda i Kamerun.

Biskop Fuanya, 54 år, har tjänstgjort som biskop av Mamfe, också i Kamerun sedan 2014. Han blev internationellt uppmärksammad under biskppssynoden 2018, som handlade om ungdomar, tro och urskillning av kallelser.

Till skillnad från situationen i många europeiska länder, sade Fuanya under synoden, växer Kyrkan i Kamerun och i många andra delar av Afrika, också bland de unga.

”Mina kyrkor är alla fyllda till bristningsgränsen och jag har inte utrymmen för de unga,” sade Fuanya vid presskonferensen i oktober förra året. ”Och den kortaste tiden, då jag firar den heliga Mässan är två och en halv timme.”

En undersökning, gjord 2018 av Pew Research, fann att kyrkobesök och tid för bön var som högst i området söder om Sahara och lägst i Västeuropa. Fyra av fem kristna säger att de ber varje dag.

Biskop Fuanya, född 1965, prästvigdes 1992 för stiftet Buéa i Kamerun, då han var 26 år. Han utnämndes till hjälpbiskop 2013 i Mamfes stift och blev stiftets biskop året därpå.

Biskop Fuanyas nya stift Bamenda upprättades 1970 och blev upphöjt till ärkestift av S:t Johannes Paulus II 1982. Under de senaste åren har ärkestiftet visat tydliga tecken på tillväxt och evangelisation. Samtidigt som befolkningen i stiftet har legat stabilt på 1,4 miljoner, mellan 2015 och 2018, har andelen katoliker ökat från 29% till 42 % under samma period.

Under Ungdomssynoden menade Fuanya att kyrkans tillväxt i Kamerun beror på att värderingarna hos samhället i stort sammanfaller med Kyrkans undervisning och styrkan hos familjen som en kulturell institution.

”Man frågar mig, ’Varför är dina kyrkor fulla? '” sade Fuanya 2018. ”För oss som kommer från Afrika är familjen en mycket, mycket stark institution”

“Vi kommer från en kultur där traditionen normalt överförs från en generation till nästa.”

Biskop Fuanya har också talat om att Kyrkans undervisning behöver vara otvetydig i frågor om moral och sexualitet och påpekade under synoden 2018 att han inte kunde acceptera någon som helst användning av HBTQ-terminologi i kyrkliga dokument. 99,9% av de unga i mitt stift, skulle ”knacka på min dörr och fråga, ’Vad är detta?’”

”Våra traditionella värderingar är fortfarande desamma som Kyrkans värderingar och på så sätt överför vi traditionen till våra unga ren och oförfalskad,” fortsatte han och påpekade att stark känsla av gemenskap i Kyrkan är något ”mycket viktigt som Europa kan lära sig av Afrika.”

“I Afrika,” sade den nyutnämnde ärkebiskopen, ”är det fortfarande många saker som vi gör som gemenskap. Det är skillnaden.”

“Vad vi försöker att göra i dessa små kristna gemenskaper, är att bekämpa den smygande individualismen.” sade han.

                                                                                                                 Catholic News Agency

Översättning för Katolsk Horisont: Lena Fäldt, januari 2020

 

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
7/11/2024
Katolsk Horisont
30/10/2024