Påven Franciskus: Drogkarteller är "dödshandlare" och "mördare"

2
min read

Påven Franciskus: Drogkarteller är "dödshandlare" och "mördare"

fre, 06/28/2024 - 20:43
0 comments

FN:s årliga rapport om narkotikahandel, som släpptes den 26 juni, rapporterar att narkotikaanvändningen i världen har ökat till 292 miljoner människor under det senaste decenniet.

Påven Franciskus hälsar pilgrimer vid sin generalaudiens på Petersplatsen i Vatikanen, onsdagen den 26 juni 2024 (foto: Daniel Ibanez/CNA / EWTN)

 

Påven Franciskus kallade narkotikasmugglare för kriminella, mördare och "dödssmugglare" under sin generalaudiens på onsdagen.

"Vi kan inte ignorera knarklangarnas och smugglarnas onda avsikter och handlingar. De är mördare!" sa påven Franciskus på Petersplatsen den 26 juni.

"Narkotikasmugglare är människosmugglare som drivs av maktens och pengarnas logik till varje pris", tillade han.

Påven Franciskus läser ur sitt tal vid sin generalaudiens på Petersplatsen i Vatikanen, onsdagen den 26 juni 2024

Påven Franciskus läser ur sitt tal vid sin generalaudiens på Petersplatsen i Vatikanen, onsdagen den 26 juni 2024. Daniel Ibanez/CNA

 

Påven ägnade hela sin sista onsdagsaudiens innan han tog en paus för sommaren för att uppmärksamma Världsdagen mot narkotikamissbruk och olaglig handel.

FN:s årliga rapport om narkotikahandel, som släpptes den 26 juni, rapporterar att narkotikaanvändningen i världen har ökat till 292 miljoner människor under det senaste decenniet, och att handeln med kokainproduktion nådde en rekordhög nivå år 2022.

FN-rapporten beskriver också ökningen av dödsfall på grund av överdoser på grund av uppkomsten av nitazener – en grupp syntetiska opioider som beskrivs som "potentiellt farligare än fentanyl".

Påven Franciskus beklagade "pesten" av drogmissbruk i många länder och sa att "droger trampar på den mänskliga värdigheten".

"Efter att ha upplevt många tragiska historier om drogmissbrukare och deras familjer är jag övertygad om att det är moraliskt nödvändigt att sätta stopp för produktionen och handeln med dessa farliga ämnen", sade han.

Påven underströk att "en minskning av drogmissbruket inte uppnås genom att liberalisera konsumtionen av droger" och kallade idén "en fantasi".

Påven Franciskus vinkar till pilgrimer vid sin generalaudiens på Petersplatsen i Vatikanen, onsdagen den 26 juni 2024

Påven Franciskus vinkar till pilgrimer vid sin generalaudiens på Petersplatsen i Vatikanen, onsdagen den 26 juni 2024. Daniel Ibanez/CNA

 

Påven Franciskus applåderade också de insatser som görs av katolska ministerier runt om i världen som erbjuder hjälp och återhämtningsprogram till dem som kämpar med missbruk, liksom biskopskonferenser som har förespråkat "rättvis lagstiftning och politik".

Han lyfte fram de ansträngningar som görs av den latinamerikanska organisationen PLAPA för pastoralt engagemang och förebyggande av missbruk för deras arbete med att ta itu med alkoholism, drogmissbruk och andra former av beroende, såsom pornografi.

"Låt oss komma ihåg ... att varje narkoman bär med sig en egen personlig historia, som måste lyssnas på, förstås, älskas och så långt det är möjligt helas och renas. ... De fortsätter att ha, mer än någonsin, en värdighet som människor som är Guds barn. Alla har värdighet", sa Franciskus.

FN instiftade Världsdagen mot narkotikamissbruk och olaglig handel 1987. Temat för i år är "Evidensen är tydlig: investera i det förebyggande".

Franciskus citerade Johannes Paulus II:s tal mot narkotikahandel 1987 och sade: "Drogmissbruk utarmar varje samhälle där det förekommer. Det försvagar den mänskliga styrkan och den moraliska styrkan. Det underminerar de uppskattade värdena. Det förstör viljan att leva och bidra till ett bättre samhälle.'"

Pilgrimer vid påvens allmänna audiens på Petersplatsen i Vatikanen, onsdagen den 26 juni 2024

Pilgrimer vid påvens allmänna audiens på Petersplatsen i Vatikanen, onsdagen den 26 juni 2024. Daniel Ibanez/CNA

 

Efter sina starka ord om hur narkotikasmugglare "sår våld och död" bad påven Franciskus en bön för deras omvändelse.

"Låt oss be för dessa brottslingar som ger droger till unga människor. De är brottslingar, de är mördare. Vi ber för deras omvändelse", sa Franciskus.

Courtney Mares

Till svenska, juni 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna