Påven ber för Lambert: Varje liv har alltid ett värde

2
min read

Påven ber för Lambert: Varje liv har alltid ett värde

lör, 07/13/2019 - 21:34
0 comments

Påven Franciskus publicerade en bön för Vincent Lambert på @Pontifex: Gud Fader, ta emot Vincent Lambert i din famn.

                                               Vincent Lamberts mamma  (AFP or licensors)

 

Påven ber för Vincent Lambert som dog på torsdag morgon vid 42-års ålder efter att vårdpersonalen på sjukhuset i Reims, där han vårdades, upphörde att ge honom näring och vätska. Påven skriver i ett tweet:

Må Gud Fader ta emot Vincent Lambert i sina armar. Vi skapar en civilisation som eliminerar personer vars liv vi inte anser värdiga att leva - varje liv har ett värde, alltid.

Ett samhälle är mänskligt om det värnar om allas liv

Vincent var inte döende utan han andades själv och hjärtat slog normalt. För att han skulle dö var man tvungen att sluta att ge honom näring och vätska. Han tog av hunger och törst. På onsdagen skrev påven ett tweet med hänvisning till Lambert och liknande fall; om "sjuka som har övergivits och lämnats att dö" och att " Ett samhälle är mänskligt om det värnar om livet och allas liv från början till ett naturligt slut, utan att välja ut vem som är värd eller inte att leva". Påven vädjade: "Läkare ska tjäna livet och inte ta bort det".

Påvens vädjan

Påvarna uttalar vanligtvis inte personers namn, men Franciskus har offentligt nämnt Lambert tre gånger och även lille engelske Alfie, ett annat fall av dödshjälp som skapade rubriker för ett år sedan. Påven har inbjudit till böner "för att varje sjuk ska respekteras i sin dignitet och vårdas på ett passande sätt enligt sitt tillstånd i samstämmighet mellan familjemedlemmar, läkare och annan sjukvårdspersonal och med stor respekt för livet".

“ Ni tror kanske att man inte uför människooffer idag? Det utförs många... och det finns lagar som skyddar detta ”

Påven Franciskus talar ofta om ett samhälle som kastar bort människor. Då han besökte Neapel i mars 2015 sa han att "man slänger bort barn och åldringar" och alla som inte längre behövs. "Det finns även denna vana att lämna att dö" genom en spruta till exempel men även "dold dödshjälp då man inte ger mediciner och vård". Vid mässan i Sankta Marta-kapellet 18 november 2013 kriterade påven "världsandan som idag får oss att vilja vara vänner av framsteg men med en enda tanke" som förr och nu leder till mänskliga offer. "Ni tror kanske att man inte uför människooffer idag? Det utförs många... och det finns lagar som skyddar detta."

Kyrkans uppgift

“Där livet inte värderas, inte för dess dignitet utan för sin effektivitet och produktivitet - sa påven 26 januari 2018 vid Troskongregationens plenarsammanträde - blir allt sådant möjligt. I detta scenario är det nödvändigt att upprepa att det mänskliga livet, från befruktningen till dess naturliga slut, äger en värdighet som gör det okränkbart." Han sa vidare: “Smärtan, lidandet och meningen med livet och döden är verkligheter som samtidens mentalitet har svårt att hoppfullt bemöta. Men utan ett pålitligt hopp som hjälper till att bemöta även smärta och död, klarar människan inte av att leva gott och behålla en tillitsfull framtidstro. Detta är en av de tjänster kyrkan är kallad att utföra för samtidens människa."

“ Smärtan, lidandet och meningen med livet och döden är verkligheter som samtidens mentalitet har svårt att hoppfullt bemöta. Men utan ett pålitligt hopp som hjälper till att bemöta även smärta och död, klarar människan inte av att leva gott och behålla en tillitsfull framtidstro. Detta är en av de tjänster kyrkan är kallad att utföra för samtidens människa ”

                                                                           Katarina Agorelius - Vatikanstaten

 

 

Inlägget kommer från sidan www.vaticannews.va/se

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024
Katolsk Horisont
2/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024