Påve emeritus Benedikt XVI har avlidit 95 år gammal

2
min read

Påve emeritus Benedikt XVI har avlidit 95 år gammal

lör, 12/31/2022 - 11:00
0 comments

Påve emeritus Benedikt XVI, som anses vara en av Katolska kyrkans främsta teologer, insomnade fridfullt den 31 december 2022.

                                                           Påven emeritus Benedikt XVI (foto: CNA/EWTN).

 

VATIKANSTATEN – Påven emeritus Benedikt XVI har avlidit i en ålder av 95 år, enligt meddelande från Vatikanen. Han var en erkänt ledande teolog och den förste påve på 600 år som valt att avgå sitt ämbete. Hans död tillkännagavs  i Rom den 31 december. 

“Det är vår smärtfyllda plikt att meddela att påven emeritus Benedikt XVI har avlidit idag kl. 9:34 i klostret Mater Ecclesiae i Vatikanen, har pressansvarige Matteo Bruni, sagt. ”Ytterligare upplysningar kommer att meddelas så snart som möjligt.”

Med födelsenamnet Joseph Aloisius Ratzinger valdes han till påveämbetet i april 2005 och tog namnet Benedikt XVI efter flera årtionden av tjänst i Katolska kyrkan som teolog, prefekt för Troskongregationen, kardinal och en av S:t Johannes Paulus II:s närmaste medarbetare och som han också efterträdde som påve.

Den då 85-årige Benedikt chockerade världen den 11 februari 2013 då han med ett uttalande på latin drog sig tillbaka som ingen annan påve gjort under 600 år. Som skäl för beslutet angav han sin höga ålder och förlorade krafter som enligt hans mening gjorde honom olämplig för ämbetet.

Benedikt har allmänt ansetts vara en av Katolska kyrkans främsta teologer. Hans pontifikat har kännetecknats av djup förståelse av Kyrkans utmaningar i en tid av allt aggressivare ideologiskt motstånd, inte minst från det västerländska sekulära tankegångarna som visat sig både inom och utanför Kyrkan. Han blev berömd för sin varning för ”relativismens tyranni” som han nämnde i en homilia strax före den konklav som 2005 skulle välja honom till påve.

Den blivande påven föddes i en mindre by i Bayern som hette Marktl am Inn den 16 april 1927. Han växte upp i en trakt i Tyskland som länge varit känd som ett fäste för den marianska andligheten och fromheten. Han var det tredje och yngsta barnet till föräldrarna Joseph och Maria Ratzinger. 

Ungdomstiden i den närliggande staden Traunstein överskuggades av nazistpartiets uppgång med en ledning han har kallat ”olycksbådande” och som ”drev bort Gud och därigenom blev oemottaglig för allt som var sant och gott.”

Efter en kort obligatorisk värnplikt på två månader i den tyska armén återupptog Ratzinger och hans äldre bror Georg studierna för prästämbetet, först i Freising och sedan i München.

Efter prästvigningen tillsammans med sin bror den 29 juni 1951 avslutade fader Ratzinger doktorsstudierna i teologi och blev universitetslärare och vice ordförande vid det ansedda Universitetet i Regensburg i Bayern. Hans rykte som intellektuell ledde till en inbjudan som expert, eller peritus, under Andra Vatikankonciliet från kardinalen Joseph Frings som var ärkebiskop av Köln. Han utmärkte sig snabbt som framstående teolog.

Påven Paulus VI utnämnde honom till ärkebiskop i München och Freising och gav honom samma år kardinalens röda hatt.

Påven Johannes Paulus II utnämnde bara fyra år senare 1981 kardinal Ratzinger till prefekt för Troskongregationen som är det departement i Vatikanen som har som uppgift att främja och försvara den katolska trons undervisning. Han behöll denna befattning fram till Johannes Paulus II:s död 2005.

Påven emeritus har efter sin avsägelse 2013 bott i Mater Ecclesia klostret som är ett litet kloster som uppfördes 1994 innanför Vatikanstatens murar. Han har där velat leva ett liv i bot och bön.

                                                                                      Matthew Bunson/AC Wimmer/CNA

Översatt för Katolsk Horisont, 2022-12-31, Göran Fäldt.

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

 Läs också: "Jesus, jag älskar dig" - detta är påven Benedikt XVIs sista ord före hans död

Påve Benedikt

 Läs också: Begravningen av Benedikt XVI äger rum den 5 januari 2023 i Rom

Begravningen av Benedikt XVI äger rum den 5 januari 2023 i Rom

 Läs också: Påve emeritus Benedikt XVI har avlidit

Påve emeritus Benedikt XVI har avlidit

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna