Begravningen av Benedikt XVI äger rum den 5 januari 2023 i Rom

1
min read

Begravningen av Benedikt XVI äger rum den 5 januari 2023 i Rom

lör, 12/31/2022 - 20:00
0 comments

Begravningen av Benedikt XVI äger rum den 5 januari 2023 i Rom. Hans kropp kommer att visas i Peterskyrkan från och med måndag den 2 januari 2023

Påven emeritus Benedikt XVI fick de sjukas sakrament på onsdagen efter en eftermiddagsmässa i Mater Ecclesiare-klostret. Den 5 januari 2023, kl 9:30, äger en begravningsceremoni rum på Petersplatsen, som leds av påven Franciskus. Från och med måndag kommer den förre påvens kropp att kunna ses offentligt för ett sista farväl  i S:t Petersbasilikan för farväl, sa Matteo Bruni, chef för Heliga stolens pressbyrå, idag vid en pressträff.

Påven Benedikt XVI dog på lördagen 31 december 2022 klockan 9.34 lokal tid i sin bostad i klostret Mater Ecclesiae i Vatikanträdgården. Heliga stolens presstjänst informerade om den förre påvens död.

"Det är vår smärtsamma plikt att meddela att påven emeritus Benedikt XVI gick bort i dag klockan 9:34 i Mater Ecclesiae-klostret i Vatikanen. Ytterligare information kommer att lämnas så snart som möjligt. På måndag morgon den 2 januari 2023 kommer påven emeritus' kropp att överföras till S:t Petersbasilikan så att de troende får tillfälle att ta farväl av honom, enligt den Heliga stolens information 

På onsdagen kallade påven Franciskus till bön för den "mycket sjuke" påven emeritus Benedikt XVI och gick sedan till besök hos den  präst som bor i klosterbyggnaderna Mater Ecclesiae i Vatikanträdgården. 

Katoliker runt om i världen har anslutit sig till bönen för den förre påven.

Den 28 februari 2013 avgick Benedikt XVI som den förste biskopen av Rom sedan 1415. Den 13 mars 2013 valde konklaven den argentinske kardinalen Jorge Bergoglio till sin efterträdare, som tog namnet Franciskus. Sedan sin avgång har den tidigare påven sällan framträtt offentligt. 2016 sa Benedikt XVI:s personliga sekreterare, ärkebiskop Georg Gaenswein, att emerituspåven är "som ett ljus som sakta och tyst slocknar".

Läs också: "Jesus, jag älskar dig" - detta är påven Benedikt XVIs sista ord före hans död

Påve Benedikt

 Läs också: Påve emeritus Benedikt XVI har avlidit

Påve emeritus Benedikt XVI har avlidit

Läs också: Påve emeritus Benedikt XVI har avlidit 95 år gammal

Påve emeritus Benedikt XVI har avlidit 95 år gammal

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
10/02/2024