Norska biskopar och ett 30-tal kristna grupper skriver under deklaration mot genusideologi

3
min read

Norska biskopar och ett 30-tal kristna grupper skriver under deklaration mot genusideologi

tis, 10/15/2024 - 23:00
Posted in:
0 comments

Den ekumeniska deklarationen om "Kön och sexuell mångfald", som utfärdades på tisdagen, citerar både "Bibelns bekännelse som Guds ord" och "biologisk verklighet" i sin kritik av dessa rörelser.

Biskop Erik Varden, OCSO, trappistmunk och andlig författare, har varit biskop av Trondheim i Norge sedan 2020. (Foto: Foto: Daniel Ibáñez/CNA / Daniel Ibáñez/CNA)

 

De norska biskoparna har tillsammans med mer än 30 kristna samfund i landet utfärdat ett uttalande till stöd för den "biologiska verkligheten" och mot rörelser som genusideologi och "queerteori".

Den ekumeniska deklarationen om "Kön och sexuell mångfald", som utfärdades på tisdagen, citerar både "Bibelns bekännelse som Guds ord" och "biologisk verklighet" i sin kritik av dessa rörelser.

I sitt uttalande påpekar de 31 undertecknarna – däribland det norska katolska biskopsrådet, Norsk luthersk missionssällskap, Foursquare Norge och Värdealliansen – att det "bara finns två biologiska kön: man och kvinna. En persons kön bestäms vid befruktningsögonblicket."

"Idén att det finns ett subjektivt kön och en självvald 'könsidentitet' som är fritt vald och baserad på känslor är resultatet av ideologi och har ingen grund i biologi eller vetenskap", står det i uttalandet.

Under de senaste åren har myndigheterna i många länder främjat genusideologi bland unga studenter. Undertecknarna beskriver i sitt brev det som "extremt problematiskt" att "konfrontera barn och ungdomar i klassrummet med idén att det finns 'pojkar, flickor och andra kön'".

"Detta inflytande kan leda till förvirring, osäkerhet och destruktiva livsval för många barn och ungdomar", står det i uttalandet.

I uttalandet hävdas att "statliga organ och offentliga myndigheter missbrukar sitt mandat och sin makt när de försöker pressa medborgare och organisationer att anpassa sig till 'queerteorin' i förhållande till kön, sexualitet och äktenskap".

Förutom sin kritik av genusideologi kritiserar uttalandet också artificiell insemination och surrogatmödraskap och kallar deras användning "ett brott mot Guds kreativa vilja och barnets rättigheter".

"En människa skapas av en kvinnas ägg och en mans spermier", står det. "Varken mor eller far eller andra familjemedlemmar är umbärliga eller överflödiga i ett barns liv."

Undertecknarna skriver att de är "emot mobbning och uteslutning, manipulation och tvång, trakasserier och hat, utfrysning och våld i alla dess aspekter", men de stipulerar att de "inte kommer att göra några eftergifter på bekostnad av bibliska sanningar, även om dessa sanningar strider mot politiska riktlinjer eller aktuella sociala trender".

"Vi anser att mycket av det som är känt under de moderna termerna 'könsmångfald' och 'sexuell mångfald' inte är baserat på medicinsk kunskap och naturvetenskap", skriver de. "Denna genusideologi är också oförenlig med vår kristna tro och verklighetsuppfattning."

"Den kristna antropologiska visionen"

en intervju med CNA Deutsch på tisdagen sa Trondheims biskop Erik Varden, ordförande för den nordiska biskopskonferensen, att deklarationens bakgrund bygger på teologin bakom en liknande deklaration om äktenskap från 2016 som undertecknades av cirka tre dussin norska kristna grupper.

"Det är viktigt att visa att den kristna antropologiska visionen, dess vision av vad en person är, vad det innebär att vara kvinna eller man, stämmer överens med empiriska data", sa biskopen. "En kristen förståelse av livet är i högsta grad konkret."

"Att försöka anpassa verkligheten baserat på personlig uppfattning är ett riskabelt företag, särskilt när det börjar ge omöjliga löften till de utsatta, ensamma och sårade", påpekade prelaten.

Undertecknarna "har inga illusioner om komplexiteten i mänskligt liv och relationer", sa biskopen. "Vi vill följa komplexa situationer på ett medkännande och kreativt sätt."

Varden noterade att ett växande antal människor som skadats av genusideologi börjar tala ut om den. Han pekade på könsidentitetskliniken Tavistock i England, som i åratal behandlade barn så unga som 10 år som upplevde könsdysfori med "pubertetsblockerare" och hormonbehandlingar. Regeringen stängde kliniken 2022 efter en kritisk oberoende granskning.

"Konsekvenserna av Tavistock-kliniken i England är ett välkänt exempel på hur man kan hantera dessa skador; Det är på intet sätt den enda", sade han. "Kören av röster som vill bli hörda blir högre och högre. Det är en bra sak."

Biskopen sa att undertecknarna av brevet försöker "bidra konstruktivt".

"Vårt uttalande är varken argt eller receptfritt", sade han. "Den uppstår i bön ur vårt engagemang för vår nation och vår önskan att bygga den."

"Vi bekräftar livets värdefullhet, varje person i vilken vi vill känna igen en syster, en bror, en potentiell vän, genom att se dem så långt som möjligt som Gud ser dem, det vill säga med enormt hopp", sa han.

Daniel Payne

Till svenska, oktober 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: En milstolpe för enighet: Första norska katolska bibelutgåvan lanserad

En milstolpe för enighet: Första norska katolska bibelutgåvan lanserad

 

Läs också: Norge börjar förbereda sig för Olavsjubileet 2030

Norge börjar förbereda sig för Olavsjubileet 2030

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna