En milstolpe för enighet: Första norska katolska bibelutgåvan lanserad

2
min read

En milstolpe för enighet: Första norska katolska bibelutgåvan lanserad

ons, 03/20/2024 - 13:23
0 comments

Den nya norska översättningen av Bibeln, publicerad 15 mars 2024. | Källa: Norska Bibelsällskapet

 

För första gången i Norges historia har Norska Bibelsällskapet tillkännagett utgivningen av en katolsk utgåva av Bibeln, vilket är en viktig milstolpe för landets katolska samfund.

Denna utgåva publicerades idag, den 15 mars, och utmärker sig inte bara genom sin inkludering; i projektet samarbetade lingvister och bibelexperter med poeter och andra litterära författare, bland annat nobelpristagaren Jon Fosse.

Den katolska redaktören Heidi Haugros Øyma, som är djupt involverad i projektet, sade i en skriftlig intervju med CNA: "Inkluderandet av de deuterokanoniska böckerna representerar ett steg mot ett mer inkluderande, ekumeniskt förhållningssätt till Skriften i Norge."

Den nya publikationen korrigerar ett långvarigt utelämnande som påverkats av historiska påtryckningar och presenterar en genuint ekumenisk bibel som återspeglar hela den kristna kanon.

Många i den katolska församlingen är överlyckliga.

Pål Johannes Nes, medgrundare av EWTN Norge, sa till CNA: "För första gången kan vi nu ha en katolsk kanon på vårt eget språk. Detta är en stor och betydelsefull händelse. Detta är också en mycket viktig del i återevangeliseringen av Norge mot 2030 genom Mission 2030, som EWTN Norge tillsammans med Trondheims stift arbetar med.

"Det är också en stor glädje för mig att kunna läsa Bibeln för mina barn på norska", tillade han.

Enad mission över konfessionella klyftor

Projektet utmärker sig också för sitt arbete med att omfamna Norges språkliga mångfald och erbjuder översättningar till landets båda officiella skriftspråk, bokmål och nynorsk. Detta initiativ säkerställer en bredare tillgänglighet och erkänner Norges rika språkliga arv.

"Faktum är att det norska bibelsällskapet har sponsrat en hel del utgåvor av Bibeln för användning av den katolska kyrkan... men inte i Norge", konstaterade Øyma och lyfte fram den ekumeniska anda som vägledde detta historiska samarbete. Samarbetet mellan det katolska stiftet i Oslo och Bibelsällskapet banade väg för denna publikation, som betonar en enad kristen mission över samfundsgränser.

Øyma reflekterade över betydelsen av denna utgåva och sade: "Det viktigaste har varit att bevittna den växande medvetenheten i det norska bibelsällskapet om att en katolsk utgåva av Bibeln borde vara en självklarhet." Denna känsla understryker projektets roll i att främja en mer inkluderande förståelse av den kristna skriften över samfundsgränserna.

Utgåvans lansering den 15 mars förväntas förbättra det andliga livet för norska katoliker och fungera som ett kulturellt landmärke och visa upp norska författares bidrag till den bibliska litteraturens rikedom.

"Det är ett sätt att säga att vi hör hemma här, vi är en del av det kulturella och kristna landskapet", tillade Øyma och underströk den bredare betydelsen av denna publikation i Norges religiösa och kulturella sammanhang.

Den nya katolska bibelutgåvan, som uttrycker språklig inkludering, ekumeniskt samarbete och kulturell berikning, lovar att vara en källa till stolthet och en ledstjärna för enhet för Norges kristna gemenskap, och inbjuder till djupare engagemang i den heliga Skrift.

A C Wimmer

 

A C Wimmer

A C Wimmer är grundande chefredaktör för CNA Deutsch. Den flerspråkige australiern, uppvuxen i Bayern och Sydafrika, hade ledande roller på Australiens SBS och tjänstgjorde som chefredaktör för den historiska Münchner Kirchenzeitung. Anian Christoph Wimmer har en examen i filosofi och kinesiska studier från University of Melbourne, och har ett kinesiskt namn  刘威猛   (Liu Weimeng. Övers. anm.) – han satt i juryn för den tyska biskopskonferensens mediepris, och han är tidigare hedersforskare i kommunikation vid University of Melbourne, och har suttit i styrelsen för Caritas i München.

Till svenska, mars 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Norge börjar förbereda sig för Olavsjubileet 2030

Norge börjar förbereda sig för Olavsjubileet 2030

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024