Maria Magdalenas hemstad vid Galileiska sjöns strand

3
min read

Maria Magdalenas hemstad vid Galileiska sjöns strand

ons, 03/26/2025 - 23:00
Posted in:
0 comments

Magdala är en plats för möten, läkning och historia.

Medurs från vänster: En målning av Sankta Maria Magdalena; ruiner av Magdala-synagogan och en kopia av den berömda Magdala-stenen (foto: Public domain målning; Magdala foton, Jack Figge)

 

Alla känner till historien om Maria Magdalena.

Hennes berättelse om omvändelse, förlåtelse och möte med Herren har blivit en favorit bland många katoliker, särskilt kvinnor.

Historien som många inte känner till är den om hennes hemstad: Magdala.

Magdala, som låg på Galileiska sjöns norra spets, var en gång i tiden en robust fiskeby.

Den var välkänd i Galileiska sjön för sin fiskmarknad och sina hamnar. Folket hade byggt en levande by med en synagoga, vägar, bad och fiskrensningsstationer. Fisken som köptes i Magdala sändes när och fjärran, och en del av dem nådde Rom.

Men i tusentals år låg staden under en meter jord och dess ruiner var dolda för förbipasserande. Det var tills Kristi legionärer började bygga sitt gästhus vid Galileiska sjön.

År 2009 donerade en generös välgörare marken där Magdala låg begravd till legionärerna och bad dem att öppna ett gästhus för pilgrimer och besökare. Upphetsade tog de det första spadtaget, bara för att snart stöta på antika ruiner, vilket stoppade byggprocessen.

Ett team av arkeologer kallades in för att börja gräva ut platsen, och snabbt insåg de att de hade hittat den antika staden Magdala. Den upptäckten var bara början på en rad spännande och nyhetsvärda arkeologiska fynd. Den kanske mest betydelsefulla var upptäckten av Magdalastenen.

Magdalastenen, som upptäcktes i den utgrävda synagogan, var perfekt bevarad. Den ceremoniella möbeln, som var dekorerad med utsmyckade sniderier och bilder, hade använts för att rulla ut Torah-rullarna.

Upptäckten var den första i det arkeologiska samfundet, eftersom arkeologer aldrig hade hittat en så detaljerad sten i en synagoga.

Inspirerade av upptäckten av Magdala bestämde sig legionärerna för att döpa det nya gästhuset och området till "Magdala" och började bygga pensionatet vid sidan av ruinerna.

När de byggde ville de skapa en andäktig miljö där pilgrimer kunde möta Herren genom arkitekturen och liturgin, förklarade legionärsfader Eamon Kelly, vice direktör i Magdala, för The Register.

Så de byggde ett kapell med konstverk som är centrerade kring Jesu helande tjänst.

"Vi stod inför en utmaning om vad vi ville förmedla med kyrkan", säger fader Kelly. "Vi ville att det här skulle vara en plats där människor kunde sitta ner och se dessa bilder av Jesu helande tjänst och kunna möta Herren genom konstverket."

Kapellet, som heter Duc in Altum, eller "Into the Deep", inbjuder gästerna att begrunda hur Kristus inbjuder dem till en djupare relation med honom, som hans inbjudan till Petrus att gå ut på Galileiska sjön.

Kapellets höjdpunkt är den unika altardekorationen i huvudkyrkan. Altaret är placerat bakom en kopia av en fasad av en antik båt. Både talarstolen och tabernaklet är placerade i båten.

När legionärerna byggde altaret var de tvungna att få särskilt tillstånd från patriarken för denna placering. Denna detalj var viktig för prästerna.

"Vi ville placera tabernaklet och talarstolen på altaret eftersom vi ville förmedla att Jesus är närvarande i båten och att han undervisar från båten", sa fader Kelly. "Så när pastorn går upp dit och predikar från predikstolen eller firar eukaristin, ser människor Jesus undervisa från vattnet och ser hans kropp i båten."

Den kanske vackraste arkitektoniska detaljen är marmorhelgedomen som båtaltaret är placerat på. Med en djupblå nyans ger helgedomen, i kombination med de stora fönstren på baksidan som vetter ut mot en infinitypool och Galileiska sjön, intrycket av att båten flyter på vatten.

Väggarna i sidokapellen är prydda med vackra mosaiker som skildrar Kristi olika helande mirakel, till exempel helandet av Jairus dotter från Markusevangeliet.

Under kapellet finns ett kryptkapell, byggt ovanpå den ursprungliga marknadsvägen i Magdala. Det är troligt att Jesus, Petrus och de andra apostlarna vandrade just denna väg. Bakom altaret finns en stor målning som visar en inzoomad bild av fingret på kvinnan som rörde tofsen på Jesu mantel i Matteus 9 och det efterföljande helandet som ägde rum.

Från vänster till höger: Fader Eamon Kelly förklarar konsten som avbildar helandet i Matteus 9; Båten i huvudkyrkan

Från vänster till höger: Fader Eamon Kelly förklarar konsten som avbildar helandet i Matteus 9; Båten i huvudkyrkan.

 

En plats för helande och möten, pilgrimer i Magdala upplever Herrens närvaro genom konsten och utrymmet i området och kapellet.

Här, vid Galileiska sjön, är Magdala en plats där man kan uppleva Jesu helande kraft, för de pilgrimer som jag möter är fortfarande Herren här.

Jack Figge

Jack Figge är en frilansjournalist som bevakar den katolska kyrkan. Han är en statsvetare och teologistudent i Benedictine Colleges klass 2026.

Till svenska, mars 2025, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
26/03/2025
Katolsk Horisont
20/03/2025
Katolsk Horisont
17/03/2025
Katolsk Horisont
15/03/2025