Kardinal Pell fördömer ”den ryska invasionen som olaglig och grym” i ett brev till en ukrainsk katolsk ledare

1
min read

Kardinal Pell fördömer ”den ryska invasionen som olaglig och grym” i ett brev till en ukrainsk katolsk ledare

tors, 03/03/2022 - 14:49
0 comments

Kardinal George Pell i intervju med EWTN News i Rom, Italien, den 9 december 2020. Foto: Daniel Ibáñez/CNA.

 

Kardinal George Pell har i måndags i ett brev till ledaren för den ukrainska grekisk-katolska kyrkan, ärkebiskop Sviatoslav Shevchuk, fördömt den olagliga och grymma ryska invasionen av Ukraina.

Förre chefen för Vatikanens finansavdelning skrev den 28 februari till  ärkebiskop Sviatoslav Shevchuk och sa att han beklagade ”frånvaron av stöd” för den ukrainarna.

”Jag skriver till Er för att med några få ord och försäkran om mina förböner för att uttrycka mitt stöd för Er och hela Ert folk i Ukraina i denna tid av olaglig och grym invasion från Ryssland,” sa han.

”Jag är med Er i protesterna mot orättvisan som nu begås och jag beklagar också att stödet för Er i lidandet lyser med sin frånvaro.”

Den nu i Rom boende 80-årige australiske kardinalen hör till de mest framstående katolska kyrkomännen i världen.

Sedan den ryske presidenten Vladimir Putin beordrat en fullskalig invasion av Ukraina den 24 februari har Shevchuk sänt dagliga budskap från Kiev där han med många andra sökt skydd under den grekisk-katolska katedralen Uppståndelsen, samtidigt som ryska trupper närmar sig staden där nästan tre miljoner invånare bor. Den 51-årige ärkebiskopen har varit ledare för den ukrainska grekisk-katolska kyrkan med sina över fyra miljoner medlemmar i hela världen sedan 2011. Flertalet av hans hjord bor i Ukraina som är ett övervägande ortodoxt kristet land i Östeuropa med en befolkning på 44 miljoner.

Påve Franciskus har vädjat om en världsvid dag för bön och fasta på Askonsdagen 2 mars för fred i Ukraina. Pell skrev i slutet av brevet att han och Shevchuk var ”förenade i tron på Herren Kristus och i kärleken till Maria Guds Moder och i brödraskapet i vår heliga Moder den Katolska Kyrkan.”

Översättning för Katolsk Horisont, mars 2022, Göran Fäldt

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
26/11/2023
Katolsk Horisont
22/11/2023
Katolsk Horisont
16/10/2023
Katolsk Horisont
4/10/2023