Kardinal Pell ber Vatikanen att korrigera två seniora europeiska biskopar som avvisat Kyrkans sexualetik

3
min read

Kardinal Pell ber Vatikanen att korrigera två seniora europeiska biskopar som avvisat Kyrkans sexualetik

sön, 03/20/2022 - 14:42
0 comments

Kardinal Hollerich jesuit och biskop Bätzing av Limburg har både krävt förändringar i Kyrkans läromässiga uttalanden om homosexualiteten i aktuella intervjuer.

Australiske kardinal George Pell talar i intervju med EWTN i Rom den 9 december 2020 (foto Daniel Ibanez /CNA/EWTN/. Kardinal Pell är emeritusprefekt för Finanssekretariatet.

 

Vatikanen – Kardinal George Pell har uppmanat Troskongregationen (CDF) att offentligt rikta en reprimand till två av Europas mest seniora biskopar för vad han sagt var  ”rena utförsäljningen och uttryckliga förkastelse” av Kyrkans lära om sexualetiken. 

Kardinal Pell utbad sig i ett uttalande den 15 mars Vatikanens troskongregation att ”ingripa och avge ett omdöme” om kommentarer som gjorts av kardinal Jean-Claude Hollerich och biskop Georg Bätzing. Kardinal Hollerich är samordnare under Vatikanens Synod om synodaliteten och biskop Bätzing är ordförande för den tyska biskopskonferensen.

Kardinal Pell hade gått ut med en uppmaning några dagar tidigare i en intervju med tysk katolsk television K-TV den 11 mars.

Kardinal Hollerich hävdade förra månaden att nu gällande undervisning var ”fel” och att den ”sociologiskt vetenskapliga grunden för den undervisningen om det som ”hittills fördömts som sodomi,” ”inte längre är den riktiga”. Kardinal Hollerich sitter som ordförande under mycket av det som behandlas under Synoden om synodaliteten” som pågår fram till oktober nästa år.

Biskop Bätzing framförde i en intervju den 4 mars uppfattningen att samkönade relationer skulle vara tillåtna och inte synd och att i Katekesen vissa ändringar i den riktningen borde göras. 

De två prelaterna lovade också att inga homosexuella präster eller lekmän i tjänst skulle avskedas. ”Ingen ska behöva förlora jobbet” på grund av homosexualiteten, sa biskop Bätzing. ”Hur man lever sitt personliga intima liv ska jag inte lägga mig i.”

Kardinal Pell sa att en sådan undervisning var ”felaktig” eftersom den ”inte bara förkastar vedertagen judiskt-kristen lära mot homosexuella handlingar utan också undergräver och förkastar undervisningen om det monogama äktenskapet som är exklusivt mellan en man och en kvinna.”

Den australiske kardinalen sa att han att han var medveten om att antalet trogna minskade i de tysktalande länderna och på andra håll, men sa också att utmaningen bara kunde besvaras genom att ”återupptäcka Jesu löften” och genom att i alla detaljer ansluta sig till ”den oförminskade skatt som tron är.” Han betonade att lösningen ligger i att ”inte följa den samtida sekulariserade kulturens diktat,” och tillade att den vägen, ”som S:t Paulus VI påpekade för många år sedan, är vägen till Kyrkans självförstörelse.”

Synoden i avbrott

Kardinalen som tidigare varit förste prefekt på Finanssekretariatet 2014-2017 kritiserade också den ”Synodala vägen” i Kyrkan i Tyskland där liknande kontroversiella förändringar röstats igenom av utvalda deltagare. 

Ett aktuellt öppet brev från den nordiska biskopskonferensen till biskop Bätzing var ”utmärkt”, sa kardinal Pell och tillade att det ett ”exempel på det nästan helt enstämmiga förkastandet av biskopar från olika håll i världen av dessa innovationer.” De nordiska biskoparna har gett uttryck åt sin djupa oro över den tyska synodala processen.

Den Katolska kyrka är inte, sa han ”en löst sammansatt federation där olika nationella synoder eller grupperingar och framstående ledare kan förkasta väsentliga element i den apostoliska traditionen och fortsätta ostört.”

”Det får inte bli en normal och tolererad situation,” fortsatte han. ”Den katolska enheten kring Kristus och Hans lära fordrar enhet i de stora delarna i sanningarnas hierarki.

”Förkastelsen är ett avbrott som inte är förenligt med äldre undervisning på grundval av Skriften och magisterium och inte heller förenligt med legitim läromässig utveckling,” sa han.

Kardinal Hollerich uttalade sig förra året för öppenhet för någon form av välsignelse av samkönades relation men uteslöt välsignelse som av brudpar trots att Troskongregationen för ett år sedan bestämt uteslutit sådana ceremonier. Kardinalen är också sittande ordförande för COMECE (Biskopskonferensernas i EU kommission).

Under Vatikanens toppmöte 2019 om formerna av sexuellt utnyttjande har kardinalen också försvarat homosexuella präster och förnekat varje påstående att homosexualiteten kunde vara orsak och bakgrund till övergreppen som osanna, trots att den överväldigande majoriteten fall uteslutande handlar om män.

Kardinal Pells begäran kommer också efter den mässa som kardinal Reinhard Marx av München firat som ”markering av 20 år av queergudstjänster och pastoral omvårdnad.” Förre detta ordföranden i Tysklands biskopskonferens sa att han ville ha ”inkluderande Kyrka,” en Kyrka som "omsluter alla som vill vandra den väg Jesus valt att vandra.”

Kardinal Marx är ’chockad’

Kardinal Pell sa i sitt uttalande att ”inte något av de tio budorden är att följa som ett fritt val”, och att alla ”ska följas och av syndare,” och att vi inte kan ha en särskild australisk eller tysk version av de tio budorden.”

”Inte heller kan vi följa den engelske ateisten och filosofen Bertrand Russel som menade att de tio budorden skulle fungera som en examen där bara sex av tio frågor var obligatoriska att besvara.” ”Kristus tog emot syndare och umgicks med dem men han kallade oss också till botgöring,” sa kardinal Pell. ”En mässa för särskilda grupper kan vara bra under förutsättning att Kristi undervisning presenteras regelbundet, att behovet av bot om omvändelse predikas och att sakramentet för omvändelse och försoning alltid finns att tillgå regelbundet.”

Kardinalen avslutade med att upprepa sin begäran att Vatikanen måste ingripa.

NCR har kontaktat prefekten för Troskongregationen kardinal Luis Ladaria för att få klarhet i om han skulle besvara kardinal Pells vädjan men han har ännu inte återkommit med svar. NCR (National Catholic Register) har sökt ytterligare en senior talesperson för Troskongregationen men denne ville inte kommentera frågan.

                                                                                           Edward Pentin

Översättning för Katolsk Horisont, mars 2022, Göran Fäldt

 

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
10/04/2024
Katolsk Horisont
5/04/2024