Kardinal Marx ställer inte upp för omval som ordförande i den tyska biskopskonferensen

1
min read

Kardinal Marx ställer inte upp för omval som ordförande i den tyska biskopskonferensen

lör, 02/15/2020 - 13:11
0 comments

                                                            Cardinal Reinhard Marx. Credit: Daniel Ibanez/CNA

 

München 11 februari 2020 (CNA). – Kardinal Reinhard Marx har meddelat de tyska biskoparna att han inte står till förfogande för omval en andra period som ordförande för den tyska biskopskonferensen.

66-årige ärkebiskopen av München-Freising, Marx, har hänvisat till sin ålder och sin önskan att ägna sig mer åt ärkestiftet, som är en av Tysklands största lokalkyrkor, som skäl för sitt beslut.

Kardinalen utvaldes att leda de tyska biskoparna 2014. Om han valts för en andra mandatperiod hade han blivit 77 år vid avslutandet av sin tjänst i biskopskonferensen.

Kyrkan i Tyskland samordnar en avsevärd del av sin verksamhet genom biskopskonferensen. Kyrkan får en stor del av sin finansiering i skattebidrag genom den tyska regeringen. Biskopskonferensens ordförande ses i allmänhet som ledaren för Kyrkan i landet. Marx har också fungerat aktivt som förbindelselänk mellan de tyska biskoparna och Vatikanen.

Konferensen tar nu gemensamt ansvar för en kommande ”synodal väg” på två år som ska engagera både lekmännen och biskoparna i diskussioner om Kyrkans framtid i Tyskland. Man kommer att ta upp kontroversiella frågor som bland annat Kyrkans lära om sexualiteten. Ledande personer i Vatikanen och däribland påven Franciskus har haft omfattande kritiska synpunkter på delar som presenterats inför den ”synodala vägen”.

Marx’ tid som ledare för de tyska biskoparnas konferens har präglats av kontroverser. Kardinalen har varit indragen i stridigheterna kring en möjlig välsignelseakt för samkönade par och gjort sig känd för kommentarer om kvinnors roll och eventuella vigningar.

De tyska biskoparna utser en ny ledare under generalförsamlingen tidigt i mars i år. Marx som sagt att kommer att vara aktiv under konferensen har föreslagit att ”det kan vara tid för en yngre generation” att ha ledarskapet i Kyrkan i Tyskland.

Det katolska praktiserandet har gått tillbaka i Tyskland. Det finns mer än 23 miljoner katoliker i Tyskland men bara 10 % går regelbundet i söndagsmässan. 1995 gick nära 20 % av katolikerna i mässan regelbundet på söndagarna.

Översatt för Katolsk Horisont i februari av Göran Fäldt.

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
10/02/2024