Johannes Paulus II:s pastorala genidrag: För 40 år sedan lade han grunden till Världsungdomsdagen

3
min read

Johannes Paulus II:s pastorala genidrag: För 40 år sedan lade han grunden till Världsungdomsdagen

fre, 04/12/2024 - 11:00
0 comments

S:t Johannes Paulus II vände sig personligen till var och en av de närvarande och förklarade att unga människor är kallade att göra Jesu Kristi kärlek och budskap närvarande i var och ens egna liv.

Pilgrimer vid Johannes Paulus II-centret under Världsungdomsdagen i Krakow, Polen. (foto: Agnes Kantanuk / Shutterstock)

 

För snart 40 år sedan hölls ett evenemang i Rom som lade grunden till det som idag är Världsungdomsdagen. Den 14 april 1984 träffade påven Johannes Paulus II i Rom 300 000 ungdomar från hela världen, vilka cirka 6 000 familjer i Rom var värdfamiljer för.

VUD, Världsungdomsdagen, är ett möte mellan ungdomar från hela världen och påven som äger rum vartannat eller vart tredje år i olika städer runt om i världen. Den första ägde rum i Rom 1986. Sedan dess har frukterna av varje VUD flödat: omvändelser, upptäckta kallelser och till och med påstådda mirakel. (I texten ovan förekommer både årtalen 1984 och 1986 som startår för VUD.  Enligt Katolska Kyrkan i Sveriges hemsida: ”De första Världsungdomsdagarna hölls år 1985 på initiativ av påven Johannes Paulus II som ville att världens unga skulle mötas, dela sin tro och fira gemenskapen i kyrkan. Sedan dess har Världsungdomsdagarna arrangerats på olika ställen i världen vart tredje år.” Övrs.anm. )

Den betydelsefulla händelsen var en del av det heliga återlösningsåret 1984, som hölls nära palmsöndagen. Vid det tillfället sa påven till de församlade ungdomarna att "livets verkliga problem är i själva verket att först och främst kontrollera vilken plats ungdomen har i den nuvarande världen".

S:t Johannes Paulus II vände sig sedan personligen till var och en av de närvarande och förklarade att unga människor är kallade att göra Jesu Kristi kärlek och budskap närvarande i var och ens eget liv.

"Om du vet hur du ska se på världen med de nya ögon som tron ger dig, då kommer du att veta hur du ska möta den med händerna utsträckta i en gest av kärlek. Ni kommer att kunna upptäcka, mitt i så mycket elände och orättvisa, den oanade närvaron av godhet, fascinerande perspektiv på skönhet och välgrundade skäl till hopp om en bättre morgondag", sa han till dem.

År 1984 träffade påven Johannes Paulus II i Rom 300 000 ungdomar från hela världen i ett möte som lade grunden för dagens Världsungdomsdag

År 1984 träffade påven Johannes Paulus II i Rom 300 000 ungdomar från hela världen i ett möte som lade grunden för dagens Världsungdomsdag. Foto: Gregorini Demetrio, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

 

Påven betonade att detta endast kan uppnås genom en djupt rotad tro på Jesus.

"Sann styrka finns i Kristus, världens återlösare! Detta är den centrala punkten i hela samtalet. Och nu är det dags att ställa den avgörande frågan: Denne Jesus som var ung som du, som levde i en exemplarisk familj och kände människornas värld på djupet, vem är han för dig?" frågade påven.

Så överlämnade S:t Johannes Paulus II det berömda "Ungdomskorset" till arrangörerna av evenemanget, med uppdraget att ta det över hela världen "som ett tecken och en påminnelse om att det bara är i den döde och uppståndne Jesus som det finns frälsning och återlösning".

Detta träkors har blivit en symbol för VUD, som reser genom världens stift och på alla platser där evenemanget äger rum.

Korset hålls idag av San Lorenzo International Youth Center (CSL), som tillsammans med sponsring av Dikasteriet för lekmän, familj och liv och Johannes Paulus II:s stiftelse för ungdomhar organiserat en rad evenemang för att fira 40-årsjubileet av detta första möte mellan den polske påven och ungdomar.

Den 13 april kommer "Ungdomskorset" att gå på en pilgrimsfärd från Petersplatsen till CSL och en mässa kommer att firas av kardinal José Tolentino de Mendonça. Dagen avslutas med en bönevaka och tillbedjan av korset, känd som "Rise Up".

Söndagen den 14 april kommer kardinal Lazarus You Heung-sik, prefekt för  Dikasteriet för prästerskapet, att hålla mässan och senare kommer det att finnas tid för unga människor att ge sina vittnesbörd.

San Lorenzo International Youth Center är ett mottagnings- och informationscenter för unga pilgrimer i Rom samt en plats för bön. Det fungerar också som högkvarter för förberedelserna inför Världsungdomsdagarna.

Andrés Henríque

Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024