Hundra år av tro: 100-årig diakon tjänstgör i den heliga mässan åtta gånger varje vecka

4
min read

Hundra år av tro: 100-årig diakon tjänstgör i den heliga mässan åtta gånger varje vecka

fre, 04/05/2019 - 08:25
0 comments

Diakonen Lawrence Girard tjänstgör vid altaret och deltar I församlingslivet. (Luke Armstrong photos)

 

Möt en enastående Kyrkans tjänare som bjuder på kvickhet och visdom

Woodrow Wilson var president, folk körde sina T-fordar för att se Charlie Chaplin på bio och Första världskriget hade just slutat när diakon Lawrence Girard föddes 21 november 1918. Sedan han föddes för hundra år sedan har världen inte saktat in och inte han heller – i varje fall inte mycket för en hundraårig diakon.

Diakon Girard tjänstgör vid åtta mässor varje vecka i S:t Sebastians kyrka i Dearborn Heights, Michigan – en gång på vardagar och två på söndagarna. Han läser evangeliet och förbönerna och delar ut kommunionen. Hans kyrkoherde Fader Walter Ptak säger: ” Han är inte bara 100 år, han år så full av liv och så aktiv.”

 

En hundraårig tjänst

Han går fram och tillbaka mellan altaret och sakristian längst bak i kyrkan inför kvällsmässan en vanlig söndag. Diakon Girard rör sig i snabb takt. När kyrkoherden Fader Ptak efter mässan tillfrågades om 100-åringens livaktighet, skrattade han. ”Jag måste hugga tag i honom och säga ’Hallå, vänta! Du får mig att verka långsam!’” berättar han. ”Jag är 57 år och kan inte hålla jämna steg med honom.”

Förutom att tjänstgöra i mässan, deltar diakon Girard i nästan allt som händer i församlingen. ”Han är alltid i farten – ett verkligt vittne, särskilt för de äldre,” säger Fader Ptak. ”Han har en positiv anda och fortsätter att förkunna och leva evangeliet.”

Andra har också lagt märke till diakon Girards villighet att tjäna. ”Diakonen är verkligen underbar,” säger församlingsbon Ken Krach, som hjälper till i sakristian efter Mässan. ”Han är mycket punktlig – alltid en av de första på plats. Han har alltid något visdomsord att ge. Det är en mycket inspirerande, bedjande och vänlig man och hans minne är mycket gott.”

Diakonen Lawrence Girard

 

Diakonen Lawrence Girard

 

Hans tidigare liv

Diakon Girard, saktade in tillräckligt länge för en intervju före mässan. Han berättade att han var född Windsor, Kanada. Han utbildade sig till lärare och anslöt sig till kongregationen Christian Brothers 1932 och undervisade i deras skolor i Toronto och Montreal. ”Jag lämnade kongregationen, när jag kände mig kallad till äktenskapet och flyttade 1947 till Detroit, där mina föräldrar då bodde,” förklarade han.

Till en början fortsatte han att undervisa i katolska skolor men sedan återgick han till skolbänken och tog en examen i socialt arbete vid Wayne State University i Detroit. Efter detta tog han masterexamen vid University of Detroit.

Diakon Girard arbetade 25 år som socialarbetare i Wayne County, där han också mötte sin blivande hustru, Jean som var lärare i Holy Redeemer församling i Detroit. De gifte sig 1951 och levde tillsammans i 60 år tills hon dog 93 år gammal 2012.  De fick fem barn som idag är mellan 58 och 65 år. Diakon Girard bor nu hos sin dotter Clare. Tre av barnen bor i sydöstra Michigan och ett i Ottawa.

 

Det permanenta diakonatet

När det permanenta diakonatet återinfördes i USA, av påven S:t Paulus VI, startade ärkestiftet i Detroit ett utbildningsprogram 1971. Diakon Girard började 1972 och blev diakonvigd 25 april 1976.

”Jag trodde aldrig att jag var kallad att bli präst, men jag trodde att jag skulle kunna använda en del av min talang för att tjäna Kyrkan,” berättade Diakon Girard. Han brukade besöka de sjuka och ge dem kommunionen, på Oakwood Hospital och han gjorde ofta hembesök. Många gånger kunde det bli så många som 20 hembesök på en dag.

“De berättade om sina familjer och sina problem och jag talade med dem om Gud och bad med dem. Ibland behövde jag råda dem att bikta sig. Då bad jag en präst att komma och han kunde också ge dem de sjukas smörjelse om de ville.”

 

Hemligheten med ett långt liv

Så, vilken är hemligheten för att få leva ett friskt och lyckligt liv? ”Min kära hustru hjälpte mig att leva länge. Och så vi har också goda gener i familjen. Vår familj kom från Frankrike och hade klarat sig undan franska revolutionen. De förutsåg att revolutionen skulle komma och reste till Kanada för religionsfrihetens skull.”

Diakon Girards far var bara 65 när han dog av en hjärtattack. Hjärtat hade skadats av reumatisk feber. Hans mor blev 83 år gammal.

Den 100-årige diakonen säger att han försöker att äta hälsosamt. Han dricker lite vin varje dag och behöver sällan besöka läkare. ”Jag tror att jag skulle ha varit friskare om jag aldrig rökt, ” medger han. ”Jag rökte i 40 år. Jag försökte sluta två gånger, utan att lyckas. Jag slutade röka när jag gick i pension vid 62.” Vad var det som gjorde att du slutade? ”Jag bara slutade köpa cigaretter,” berättade han.

 

Hoppet för framtiden

Diakon Girard säger att han inte oroar sig för framtiden. Han är nöjd med att helt enkelt göra det han gör. ”Jag hoppas att jag får dö i frid med Kyrkan och med familjen,” säger han. ”Att stå vid altaret hjälper mig att be. Jag tror att jag hjälper prästen genom att läsa och dela ut kommunionen.” Han förklarar att hans eget förhållande till Gud får styrka genom läsning av skriften och genom bikten. ”Det för oss närmare Gud.”

Tror diakon Girard att han kommer att få möta Gud snart, nu när han har fyllt 100 år? ”Jag ägnar inte mycket tid åt att oroa mig för döden,” säger han. ”Jag är inte rädd. Jag funderar inte mycket över hur jag kommer att dö, men det blir nog inte i en bilolycka, eftersom jag slutade köra bil för två år sedan. Bilen gick sönder och det är trevligt när barnen kör mig dit jag behöver.”

Medan han byter om i sakristian efter mässan, förklarar diakon Girard att han efter mer än 40 års tjänst som diakon, fortfarande ser fram emot att tjänstgöra vid altaret. ”Så länge jag kan delta i mässan, vill jag tjänstgöra,” säger diakonen. ”Jag är lite långsammare, men jag tycker om att hjälpa prästen i mässan. Jag är lyckligast när jag kan hjälpa till.”

Patti Armstrong writes from North Dakota, 27 januari 2019

 

Översatt med tack till min käre make och diakon till hans 80-årsdag. Lena Fäldt, april 2019.

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024