Historia Möten för Gifta Par i Sverige

2
min read

Historia Möten för Gifta Par i Sverige

fre, 12/24/2021 - 11:07
0 comments

Ett bild på deltagare och ledare i kursen Möten för Gifta Par den 7-9 juni 2019

 

När jag kom till Sverige år 2017 fick jag en önskan att försöka med reträtter Möten för Gifta Par här. Jag tror att det var Gud som gett mig denna önskan.

Så påbörjade vi så kallat grundläggande kurser Möten för Gifta Par i EFS-gården i Åsljunga i Skåne. Första reträtt skedde den 7-9 juni 2019. Det var 11 gifta par som deltog i denna. De var alla kristna och tillhörde antingen Katolska eller Svenska Kyrkan. Ledare var tre gifta par från Möten för Gifta Par i Polen (Karolina och Wojciech Kasprzak, Violetta och Marek Barszczewscy, Patrycja och Mateusz Jarus) och en franciskanpräst Michal Nowak. Deras föredrag var tolkade till svenska språket.

Efteråt började vi med en så kallat “Liten grupp” för de gifta par som deltagit i kursen Möten för Gifta Par och ville få någon hjälp med att fortsätta med dialogen i vardagsliv. Så träffades vi i s:t Clemens församlingshuset:

  • 28 sept. 2019 “Hur reträtten har påverkat vårt liv?”
  • 24 nov. 2019 “Låt oss tala om känslor”
  • 2 feb. 2020 “Temperament i vårt äktenskapliga band”

Det var fem/sex gifta par som har deltagit i mötena “Liten grupp”. Varje möte tar ca två timmar.

Sedan var det Covid-19 som överraskat och hotat oss alla och då gjorde vi en paus med mötena.

Vi satte igång mötena “Liten grupp” den 30 augusti 2020, när vi fick ett trevligt möte med dialog “Att lyssna innan man själv pratar - viktiga regler för en bra dialog” och en grill i Arild, s:t Clemens församlings kapell.

Andra reträtten Möten för Gifta Par skedde i Åsljunga på EFS-gården den 13-15 nov. 2020. Det var åtta gifta par, både katoliker och protestanter, som deltog i kursen. Första gången har ett par från Sverige (Diana och Thure Gunnarsson) blivit ledare. De hade förberetts till ledarskapet av rörelsens ledare från Polen. Förutom Diana och Thure var det även två par från Polen (Dorota och Waldemar Bednarscy samt Violetta och Marek Barszczewscy) och en dominikanpräst (p. Miroslaw Pilsniak) som ledde reträtten. Polska ledarnas föredrag var tolkade till svenska språket. Eftersom prästen och Violetta och Marek Barszczewscy kunde inte komma till Sverige var de med via zoom.

Historia Möten för Gifta Par i Sverige

 

Vidare fortsatte vi med mötena “Liten grupp” via zoom, eftersom vi var rädda för corona-smitta. Några nya gifta par, som deltagit i kursen i november 2020, följt med. Vi träffades då:

  • 14 feb. 2021 “Dialog med Gud”
  • 18 apr. 2021 “Dialogen, en väg framåt”
  • 23 maj 2021  “Att förlåta”
  • 27 juni 2021 “Ord som stödjer eller ord som sårar”

Efter semester klarade vi att träffas även fysiskt i Arild:

  • den 29 aug. 2021 “Kärlekens fem språk” och via zoom:
  • den 17 october 2021 “Fritid och vila”.

Tredje kursen Möten för Gifta Par i Sverige skedde den 3-5 december 2021. På grund av corona-pandemi var det bara tre katolska gifta par som deltog i kursen (flera anmälda par ställt in strax före kursen). Diana och Thure Gunnarsson från Sverige var ledare samt med Dorota och Waldemar Bednarscy (Polen), Violetta och Marek Barszczewscy (Polen) och präst Zbigniew Cybulski (Polen).

Historia Möten för Gifta Par i Sverige

 

Vi tänker att fortsätta med vår “liten grupp” och sprida reträtten Möten för Gifta Par vidare i Sverige.

Vi har redan planerat nästa reträtt till den 26-28 augusti 2022. Då kommer ett till par från Sverige (Bozena och Marcin Antoniak) förberedas att leda denna kurs. Vi blir ju flera från Sverige då.

Sr Marta

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
10/02/2024