Gråbröderna i Ukraina lever nu i ett land där det är krig

1
min read

Gråbröderna i Ukraina lever nu i ett land där det är krig

mån, 03/07/2022 - 15:43
0 comments

Några dagar efter Rysslands attack mot Ukraina kan man inte förbli likgiltig. Varje dag dör människor och landet vi lever i förfaller inför våra ögon.

Under den första dagen av de ryska truppernas invasion bad vi i bönen under dagen, psaltarpsalmen 80, som talar om en vingård som Gud hade planterat. Vi har också frågat Gud, ”Varför rev du ner muren omkring den?” (80:13). ”Gud Sebaot, vänd tillbaka, blicka ner från himlen och se! Tag dig an denna vinstock, den ranka din hand har planterat.” (80:15)

Vi är övertygade om att denna svåra upplevelse kommer att stärka oss och föra oss närmare Gud.

Kriget pågår på flera fronter. Fientliga anfall och rent hat är det som syns mest. Flera hundra tusen människor har flytt ifrån sina hem på grund av kriget. Tusentals mammor med barn måste slå tillfälliga läger vid järnvägsstationer och vid gränsövergångarna till Europa.

I hela landet pågår en stor mobilisering med beslutsamhet och iver. ”Vi kommer att övervinna och besegra fienden!” Det betyder inte att man ändå är rädd, mycket rädd.

Desinformationen skapar förvirring och till slut mer förödelse. Då och då dyker falska larm upp och sprider felaktiga uppgifter.

Den heliga korsets provinskustodi för Gråbröderna i Ukraina har fem kloster. Två ligger på andra sidan floden Dnepr. De ligger i Kremenchuk och Boryspil, och tre ligger i väster, i Lviv, Bolszowce och Mackowce.

Vi försöker leva som vanligt. Vi firar eukaristin och botens och försoningens sakrament. I skyddsrummet i Maćkowce håller vi nattlig tillbedjan av det heliga sakramentet. I alla kloster ber vi gemensamt rosenkransbönen.

I den västra delen av landet tar vi emot och välkomnar människor på flykt från kriget till klostren. I öst tar vi hand om hemlösa och de som behöver mat, hygienartiklar och sjukvård.

I Boryspil lagar pater Aleksander och hans församlingsbor mat till dem som är direkt inblandade i striderna.

Vi håller fortfarande öppet för nya människor på flykt i Bolszowce och Lviv.

Ett bra initiativ av pater Kamil Pawlak var att skapa en Zoom förbindelse av ekumeniska bönegrupper och med bröder från vår kustodi i Ukraina.

Vi vill hjärtligt tacka biståndsstiftelsen Broder Sol, som organiserar inköp av elgeneratorer till klostren i Bolszowce och Mackowce och ett centralvärmeaggregat för klostret i Lviv.

                                                                              Pater Stanisław Pękala,

                                                                     Ukraina, provinskustodins sekreterare

Gråbröderna i Ukraina

 

Ukraina

 

Ukraina

 

Ukraina

 

källa ofmconv.net

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
10/04/2024
Katolsk Horisont
5/04/2024