EU-parlamentet får kritik för att ställa ut ’vulgära’ avbildningar av Jesus och apostlarna
Ohlson har sagt att avsikten med fotografierna är att stödja rättigheter för homosexuella.
Elisabeth Ohlson. (foto: E. Ohlson)
En konstutställning i Europaparlamentets hus i Bryssel, Belgien, har framkallat kritik från konservativa politiker i Italien för att framställa hädiska avbildningar av Jesus Kristus och apostlarna.
Konstverket är en serie fotografier av den svenska fotografen Elisabeth Ohlson som identifierar sig som ’lesbisk’. Serien omfattar en man som skall föreställa Kristus med en vit ämbetsdräkt och en helgongloria med tolv stjärnor över huvudet. Mannen omges av sju män i fetischkläder av läder som associeras med BDSM (se Not, övers. anm.) fetischism.
Ohlson har sagt att syftet med fotografierna är att framställa Kristus som stöd för rättigheter för homosexuella.
“Många bilder visar Jesus tillsammans med heterosexuella,” sa Ohlson på Twitter. ”Hundratals miljoner målningar med kända konstnärer. Men här är det bara 12 bilder med Jesus som gillar HBTQ rättigheter, så det borde inte vara så skrämmande.” Fotografierna har ändå bemötts negativt av konservativa ledamöter i Europaparlamentet. Några har anklagat framställningen för att sakna respekt.
Utställningen öppnades med en mottagning ledd av Europaparlamentsledamoten Malin Björk. Hon företräder det svenska Vänsterpartiet. Utställningen pågår från den 2 maj fram till den 5 maj under värdskap av Malin Björk.
Några italienska jurister har framfört invändningar i de sociala media. ”Är det konst?”, skrev vice premiärministern Matteo Salvini, på sitt Facebookkonto. ”Nej, det är vulgärt och respektlöst.” Jorge Buxadé har kallat utställningen ”avskyvärd och bedrövlig” i en Tweet. Buxadé är italiensk ledamot av Europaparlamentet. ”Europaparlamentet har blivit en i praktiken oantastbar plattform för HBTQ+ lobbyn, där vänstern och … de liberala är medskyldiga,” har Buxadé sagt. ”Mitt förakt för upphovsmannen till konstverket, för dem som anordnat det hela och för dem som gett tillstånd, har inga gränser.”
Maria Veronica Rossi har sagt till Press Italy 24 News att utställningen saknade respekt. Rossi är också ledamot i Europa Unionens Parlament.
“Man har rätt att ta upp alla slags frågor som gäller det institutionella, men att exploatera religionen visar en oacceptabel brist på respekt för miljontals trogna i hela Europa, ”sa Rossi. ”När det inte handlar om insikter i kulturerna, ser det här ut som en ren provokation. Varför gå till kränkande angrepp och inte visa någon respekt alls?”
Ohlson sa på Instagram att försök gjorts att få bort fotografiet och vissa andra konstverk från utställningen och att krav framförts att hela utställningen skulle stängas ner.
Konstnären är känd sedan länge för att göra verk som ses som hädelse. Hon reste runt i hela Sverige från 1998 med en utställning som kallades Ecce Homo och som innehöll flera blasfemiska bilder av Kristus där han uppfattades som öppen för homosexualitet, könsbyten och BDSM fetischism. Utställningen sattes upp i flera kyrkor som har nattvardsgemenskap med Lutherska kyrkan i Sverige.
Trots att utställningen blev kontroversiell i Sverige mötte den mycket allvarligare kritik när den togs med i Pridefestivalen i Belgrad i Serbien. Patriarken Irinej av den Serbiska ortodoxa kyrkan har kallat utställningen ”djupt sårande” och ”blasfemisk” och försökte får regeringen att förbjuda den.
“Jag hade inte väntat mig att jag i år igen skulle tvingas vända mig till er på Serbiska ortodoxa kyrkans vägnar, och på många andra medlemmars i religionen vägnar, med en begäran att ni i er egenskap av premiärminister förhindrar utställningar av den svenska konstnären Elisabeth Ohlson Wallin,” sa patriarken Irinej.
Under många år har Europaunionens parlament vägrat ställa ut scener med Jesu födelse under jultiden, med hänvisning till att det kunde vara ”potentiellt offensivt.” Förra året ställde dock Parlamentet ut bilder av Jesu födelse för första gången i sin historia. Det har bara lyckats efter lobbyverksamhet från de kristna ledamöterna.
Tyler Arnold
Översatt för Katolsk Horisont, maj 2023, Göran Fäldt.
Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com
Direktlänk till inlägget klicka här