EU-kommissionen publicerar riktlinjer för sociala medier för att bekämpa "desinformation" inför EU-valet

2
min read

EU-kommissionen publicerar riktlinjer för sociala medier för att bekämpa "desinformation" inför EU-valet

tis, 04/02/2024 - 19:58
Posted in:
0 comments

Utredningar av X för påstådd bristande efterlevnad av moderering av "skadligt" innehåll visar på ökande auktoritärt styre.

Rättsakten om digitala tjänster, som antogs förra året som EU:s riktmärke, tvingar redan sociala medieplattformar och sökmotorer att ta bort olagligt och skadligt innehåll i Europa, särskilt sådant som klassificeras som felaktig information och desinformation i samband med demokratiska processer och valprocesser. Nu, när EU-valet – och ett dussin nationella val – närmar sig med stormsteg, har Bryssel fullt upp med att se till att alla företag i Silicon Valley vet vad deras uppgift är. (Söndagen den 9 juni 2024 är det EU-val i Sverige. Övers. anm.)

Försök att reglera innehåll på nätet som ett sätt att kontrollera den politiska dagordningen borde oroa européerna, enligt det gamla talesättet "ge aldrig regeringen mer makt än du vill att din värsta fiende ska ha".

Tisdagen den 26 mars släppte EU-kommissionen ett långt dokument med titeln "Riktlinjer för leverantörer av VLOPs och VLOSEs om minskning av systemrisker för valprocesser", som är tänkt att implementeras som föreskrivet eller ersättas med lika effektiva åtgärder.

Alfabetssopporna i titeln hänvisar till "mycket stora onlineplattformar" (t.ex. sociala mediejättar, som Facebook, Instagram eller TikTok) och "mycket stora sökmotorer online" (t.ex. Google), som definieras som leverantörer med en genomsnittlig aktiv användarbas på minst 45 miljoner per månad i Europa.

Riktlinjerna instruerar sociala medieplattformar att öka sina vanliga modereringsinsatser under valperioder – det "rekommenderas" att börja sex månader före ett val och pågå till minst en månad efter – genom att inrätta specialiserade övervaknings- och riskbedömningsteam inklusive experter med landsspecifik kunskap, såsom lokala, oberoende faktagranskare och civilsamhällesorganisationer.

European Conservative analyserade nyligen utförligt det verkliga "oberoendet" hos dessa faktagranskare genom att utforska några av Metas viktigaste lokala partners i EU-länderna. Dessa organisationer, av vilka de allra flesta uppvisar betydande vänstervridning, betalas inte bara miljoner för att flagga och ta bort innehåll som de anser vara skadligt, utan har nu fått en uppsättning mycket potenta AI-sökverktyg för att göra sitt jobb mycket mer effektivt.

EU:s nya riktlinjer kräver att praktiskt taget alla andra plattformar följer Metas exempel genom att inrätta egna expertteam och anställa "professionella" faktagranskare. Under presskonferensen på tisdagen sa en kommissionstjänsteman att landsspecifik riskbedömning är obligatorisk enligt rättsakten om digitala tjänster, och att plattformarna bör kontrollera om de har tillräckligt med moderatorer på plats med tillräcklig lokalkännedom.

Eurokraterna noterade att kommissionen redan utreder Elon Musks X för eventuell bristande efterlevnad, eftersom plattformen kanske inte anställer tillräckligt många innehållsmoderatorer för att hantera riskerna i tillräcklig utsträckning.

I dokumentet rekommenderas också att man tillämpar valspecifika åtgärder för att motverka desinformation, anpassade för varje val och land. Det kan handla om att justera algoritmerna för att främja "officiell" valinformation och för att minska synligheten för eller dölja alternativa eller så kallade skadliga källor. Politiska annonser, liksom allt AI-genererat innehåll, måste alltid vara tydligt märkta som sådana. Att förhindra spridning av skadligt innehåll bör också ske i samarbete med lokala brottsbekämpande myndigheter.

Dokumentet klargör att alla dessa åtgärder bör tillämpas på "lagligt men skadligt" innehåll som "kan påverka väljarnas beteende", medan resten lämnas till plattformarnas fantasi. Européerna bör förbereda sig på att åtgärderna kommer att användas för att rättfärdiga utbredda politiskt motiverade övergrepp i demokratins namn.

Det hela är kusligt likt en ny tysk lag som nu väntar på att antas, som syftar till att anställa civilsamhällesorganisationer för att övervaka internet för "icke-straffbar" – även känd som laglig – hatpropaganda. Med andra ord vill Berlin betala ut hundratals miljoner i offentliga medel med mandat att flagga och ta bort pro-AfD-innehåll  (AfD= Alternative for Germany. Övers. anm.) för att det påstås främja "högerextremism", uppbackat av praktiskt taget identiska åtgärder från EU.

Tamás Orbán

Tamás Orbán är politisk journalist på The European Conservative, baserad i Bryssel. Han föddes i Transsylvanien, studerade historia och internationella relationer i Kolozsvár och arbetade för flera politiska forskningsinstitut i Budapest. Hans intressen inkluderar aktuella frågor, sociala rörelser, geopolitik och centraleuropeisk säkerhet. På Twitter är han @TamasOrbanEC.

Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.europeanconservative.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024