Etthundraettåringen: ”Framför allt går jag i mässan varje dag!”

1
min read

Etthundraettåringen: ”Framför allt går jag i mässan varje dag!”

ons, 04/19/2023 - 21:07
Posted in:
0 comments

Hemligheten bakom fransyskan Véronique Telliers långa liv: en fast kristen tro och ett osvikligt sinne för humor.

Fransyskan Véronique Tellier är 101 år och bor på ett äldreboende i Montauban (södra Frankrike). Hennes hemlighet för ett långt liv är en fast kristen tro och ett osvikligt sinne för humor. Passivitet passar inte ett energiknippe som hon. Hon håller sig aktiv för att hålla formen och framför allt vara glad: gymnastik på torsdagar, telefonsamtal med sina nära och kära och ... det dagliga firandet av den heliga mässan. Hon säger ordagrant: ”Framför allt går jag till mässan varje dag! När jag kommer upp dit, kommer jag att säga till Vår Herre: Jag har gjort allt som du har sagt till mig, nu hoppas jag få en plats vid din sida.”

Det rapporterar den katolska nyhetsportalen "Aleteia" från en intervju som den pigga gamla damen gav till tidningen "La Dépêche".

Véronique Tellier föddes i Algeriet 1923 och levde lyckligt ända fram till kriget, som tvingade henne att korsa Medelhavet, tillsammans med tusentals Pied Noirs [algeriska fransmän], för att nå de franska stränderna. Det är ett smärtsamt minne. Hon säger: ”Föreställ er att, på bara några timmar, lämna fyrtio år av minnen genom att helt enkelt låsa dörren till sitt hus … för att rädda ditt liv, dina föräldrars och dina barns liv.”

Men hennes största smärta är hennes dotters död vid 20 års ålder i en bilolycka. Ändå visar hon en orubblig tro: ”Det här är sår som aldrig läks (...) det som hållit mig kvar var tron. Jag pratar med Gud varje dag, han har aldrig svikit mig. Håll fast vid Herren, så kommer du aldrig att bli besviken. I mina sorgsna stunder vänder jag mig till Vår Fru Maria. Jag skulle hellre förlora mitt liv än min tro och jag tackar försynen för att ha gett mig denna andliga rikedom.”

Översättning för Katolsk Horisont, Lena Fäldt, april 2023

Inlägget kommer från sidan www.kath.net

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
10/02/2024