’En martyr som skrattade när han dog’. En präst som suttit i nazistiskt och kommunistiskt fängelse är nu på väg mot helgonförklaringen

3
min read

’En martyr som skrattade när han dog’. En präst som suttit i nazistiskt och kommunistiskt fängelse är nu på väg mot helgonförklaringen

mån, 01/11/2021 - 20:46
Posted in:
0 comments

                                                 Fader Adolf Kajpr. Foto: Vojtech Novotny (CC BY-SA 4.0).

 

Rome Newsroom, 7 jan, 2021 / 07:10 MT (CNA).- Undersökningen för helgonförklaring av en katolsk präst som suttit i fängelse under både nazistisk och kommunistisk regim har tagit ett steg framåt i och med den slutsats stiftet dragit efter den första undersökningen på ärkestiftets nivå.

Fr Adolf Kajpr var präst i jesuitorden och journalist. Han sattes i fängelse i koncentrationslägret Dachau sedan han i pressen publicerat kritiska artiklar om nazisterna. Fem år efter befrielsen från Dachau 1945 häktades Kajpr av de kommunistiska myndigheterna i Prag och dömdes till 12 i Gulag för att skrivit ”uppviglande” artiklar.

Kajpr levde mer än hälften av sina 24 år som präst i fängelse. Han avled 1959 i Gulaglägret i Leopoldov, Slovakien. Grunden för Kajprs helgonförklaring avslutades inom stiftet den 4 januari 2021. Kardinal Dominik Duka firade mässan i S:t Ignatiuskyrkan i Prag för att lyfta fram händelsen.

”Adolf Kajpr visste vad det betydde att säga sanningen,” sa Duka i sin predikan, enligt vad som sagts från Jesuiternas tjeckiska provins. Vice postulatorn för Kajprs helgonförklaring, Vojtěch Novotný, sa att stiftets undersökning nu sänts till Rom också omfattade arkivdokument, personliga vittnesbörd och material som samlats in av Vatikanen för att klarlägga om fr Kajpr dött som martyr.

Novotný skrev ”Jag förstod varför kristna helgon avbildas med en helgongloria därför att de utstrålar Kristus och för att andra troende dras till dem som myggor till ljuset,” när han satt sig in i vad som hänt i fr Kajprs liv.

Han citerade fr Kajprs egna ord: ”Måtte vi bara få inse hur berusande vackert det är att bjuda till i Kristi tjänst och få all tid i den med otvungen naturlighet och ett leende bokstavligen som ett tänt ljus på altaret.”

Att ”evangeliet skulle förkunnas på dagstidningarnas sidor,” var något Kajpr trodde helhjärtat på, både som journalist och präst, sa Novotný.

’Han ställde medvetet frågan, 'Hur kan vi överföra hela Kristi budskap oförvanskat till vår tids människor, och hur ska vi nå fram till dem, och vilket språk ska vi använda så att de kan förstå oss?’”

Kajpr föddes 1902 i det som nu är republiken Tjeckien. Föräldrarna dog båda två inom ett år och efterlämnade Kajpr föräldralös som fyraåring. En moster uppfostrade Kajpr och hans bröder och undervisade dem i den katolska tron. Eftersom familjen var fattig var Kajpr tvungen att sluta skolan och börja arbeta som skomakarlärling tidigt i tonåren. Han började efter två fullgjorda år i militärtjänst på en realskola i Prag som drevs av jesuiter. Kajpr började novitiatet hos jesuiterna 1928 och prästvigdes 1935. Han tjänstgjorde i S:t Ignatius församlingskyrka i Prag från och med 1937 och undervisade i filosofi på teologiska skolan i stiftet. Mellan 1937 och 1941 var han ansvarig utgivare för fyra tidskrifter. Hans katolska tidskrifter drog till sig Gestapos uppmärksamhet och han förebråddes upprepade gånger för vad han skrivit i artiklarna något som till slut ledde till att häktades 1941.

Kajpr fick vistas i flera nazistiska koncentrationsläger och flyttades  först från Terezín till  Mauthausen och till slut till Dachau där han förblev tills lägre befriades 1945. Sedan han återkommit till Prag kunde han på nytt börja undervisa och ge ut skrifter. Han uttalade sig mot den ateistiska marxismen i sina tidskrifter som ledde till arrestering och åtal från de kommunistiska myndigheterna för att ha skrivit uppviglande artiklar. Han dömdes för högförräderi 1950 och dömdes till 12 år i gulag.

Kajprs medfångar har enligt vice postulator senare intygat att prästen i hemlighet utövat sin prästerliga gärning i fängelset och gett fångarna undervisning i filosofi och litteratur.

Kajpr avled i ett fängelse den 17 september 1959 efter två hjärtattacker. Ett vittne har sagt att han i själva dödsögonblicket skrattat åt ett skämt.

Jesuiternas Generalsuperior gav sin tillåtelse 2017 att en undersökning om saligförklaring fick påbörjas. Den stiftsanknutna fasen i processen påbörjades offentligt i september 2019 sedan kardinal Duka erhållit medgivande av biskopen i det ärkestift där Kajpr avlidit i Slovakien.

”Det var på grund av Ordets förkunnelse och utläggningar som de som gått i ateistisk och agnostisk humanistisk skola irriterat sig på honom,” sa Novotný. ”Nazisterna och kommunisterna försökte eliminera honom genom långt fängelsestraff. Han dog i fängelse på grund av denna tortyr.”

”Hans försvagade hjärta brast när han mitt under förföljelsen skrattat glatt. Det är en martyr som skrattade när han dog.”

                                                                                                                  Courtney Mares

Översättning för Katolsk Horisont, januari 2021, Göran Fäldt

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
2/12/2024
Katolsk Horisont
24/11/2024
Katolsk Horisont
7/11/2024
Katolsk Horisont
30/10/2024