Den nye vinnaren av Templetonpriset 2020 är kritisk mot Dawkins ’vetenskapstro’

1
min read

Den nye vinnaren av Templetonpriset 2020 är kritisk mot Dawkins ’vetenskapstro’

mån, 05/25/2020 - 16:58
Posted in:
0 comments

                                                                                                Dr Francis Collins

 

Dr Francis Collins utnämndes i går som vinnare av 2020 års Templetonpris. Vinnaren är framstående kristen genetiker och föreståndare för National Institutes of Health (NIH) i USA.

Det prestigefyllda priset utdelades ursprungligen inom området religion och tilldelades första gången Moder Teresa. I dag går priset till ”människor som utnyttjar kraften i vetenskaperna för att utforska universums och den mänskliga existensens djupast liggande frågor.”

Dr Collins sa på BBC Radio 4 i dag på morgonen att han hamnade ”i ett fullständigt chocktillstånd” när han tog emot nyheten. ”När man tittar på listan av tidigare pristagare är många av dem mina hjältar”, sa han.

Templetonstiftelsens panel har sagt att priset gått till Collins för hans insatser för ”integrationen mellan tron och förnuftet”. Collins, som hör till de ledande vetenskapsmännen i Amerika och som varit ledare för det mänskliga genomprojektet, har offentligt uttalat sig om omvändelsen från ateism till kristendom efter att som läkare ha bevittnat djup tro hos sina patienter.

Han skrev sedan boken ”The Language of God” för att vetenskapligt försvara tron på Guds existens.  På frågan tidigare i dag på Radio 4 vad han ansåg om Richard Dawkins motsatta påstående att tron är en ”villfarelse”, sa han att tron kan vara ”intensivt förnuftsresonerande” men att Dawkins gör felet att reducera allt förnuftsbaserat till det vetenskapligt mätbara. ”Jag tror Richard hör till alla dem som är vetenskapsmän och forskare men som också utövar vetenskapstron på ett sätt som för vetenskapen till ett område som egentligen inte hör dit,” sa han.

Som chef för NIH leder Collins nu de samlade insatserna i USA för att få fram ett vaccin mot Covid-19. På frågan om han hyste hopp om att få se slutet på coronaviruskrisen sa han att hans egna åsikter gick isär. ”Jag är orolig i det korta perspektivet om folk helt enkelt tröttnar på allt det här sociala avståndet mellan människor och att ledarna inte heller orkar hålla ut.” 

Han ansåg ändå att utsikterna på lång sikt var mycket bättre eftersom ”det här är en sjukdom som ett vaccin bör kunna få bukt med.” Han sa att folk därför ska fortsätta hoppas: ”Om det finns något som smittar mer än ett virus, så är det hoppet”, sa han.

                                                                                                   Staff Reporter

Översättning för Katolsk Horisont, 25 maj 2020, Göran Fäldt

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicherald.co.uk

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
12/09/2023
Katolsk Horisont
27/08/2023