Den modige diakonen och store förkunnaren S:t Stefanos

1
min read

Den modige diakonen och store förkunnaren S:t Stefanos

mån, 12/26/2022 - 12:24
Posted in:
0 comments

       Adam Elsheimer (1578 – 1610), ”Stenandet av S:t Stefanos” (foto, Public Domain).


När de stenade Stefanos ropade han med hög röst, ”Herre Jesus, ta emot min ande.” Sedan föll han på knä och ropade högt, ”Herre, ställ dem inte till svars för denna synd.” (Apg. 7:59-60).

Apostlarna gick ut i Jerusalem och predikade med många underverk och tecken i Kyrkans första tid sedan Jesus sänt den Helige Ande över dem. Nya troende anslöt sig till Jesu väg i stort antal. Det dröjde inte länge innan apostlarna insåg att de behövde hjälp att ta hand om en så snabbt växande församling. De utvalde sju kloka och hängivna män som kunde hjälpa till med vissa uppgifter så att apostlarna mer kunde ägna sig åt bönen och det pastorala arbetet.  Stefanos var en av de sju.

Stefanos visade sig vara en utomordentlig förkunnare och kunde utverka stora och häpnadsväckande ting som förde ännu fler till den nya tron. Just detta att han var så övertygande och autentisk gjorde en del ivriga religionsföreträdare irriterade. De har spridit lögner om honom, kunnat samla falska vittnen och tagit honom till högsta rådet, Sanhedrin.

När Stefanos blev tillsagd av Stora rådet att säga något påminde han föreståndarna för synagogan om de oräkneliga förföljelserna som heliga profeter i Israels historia blivit utsatta för. Han vågade jämföra förföljelserna med vad Sanhedrin själva gjort och anklagade dem för att inte säga sanningen.

Rådsmedlemmarna rasade över Stefanos’ tal. Stefanos vände då blicken uppåt och beskrev en syn av himlen med Jesus på Guds högra sida vilket fick åhörarna att helt förlora fattningen. De förde honom till en  plats utanför staden och började stena honom. När stenarna slungades ner över honom kom det från honom bara vackra ord om bön och förlåtelse. Stefanos var inom kort död.

Stefanos’ död blev oväntat en stor framgång för den kristna tron. Samtidigt var Jerusalems kristna så förföljda att många flydde till städer och orter i andra länder. Dessa lärjungar i förskingringen har undervisat folk på olika platser om Jesu liv och budskap och människor kom till omvändelse i stor mängd. Stefanos’ död innebar alltså att ett tidigt steg togs för att kristendomen skulle bli universell och tron katolsk. Spridningen av troende spelade en avgörande roll.  

Dagliga bibelläsningar med S:t Stefanos.

Det står om S:t Stefanos i den romerska martyrologin den 26 december. Det är skyddshelgonet för många grupper och situationer och bland dem diakoner, stenhuggare och för huvudvärk.

Sex dagars läsningar ur Apostlagärningarna som kan ge oss nya insikter om detta modiga och inspirerade helgon:

  • 6:1–7
  • 6:8–15
  • 7:51–53
  •  7:54-60
  • 8:1–4
  • 22:19-20

                                                                                                                    Theresa Doyle-Nelson

Översättning för Katolsk Horisont i december 2022, Göran Fäldt.

 

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
10/02/2024