Den internationella eukaristiska kongressen börjar på söndag i Budapest

3
min read

Den internationella eukaristiska kongressen börjar på söndag i Budapest

lör, 09/04/2021 - 22:54
0 comments

The Hungarian capital Budapest at sunrise./ ZGPhotography via Shutterstock.

 

Den internationella eukaristiska kongressen börjar söndagen den 5 september med en inledande mässa med en kör på 1000 personer och med första kommunikanter i centrum av Budapest i Ungern.

Syftet med kongressen är att fira Jesu Kristi realpresens i eukaristin med deltagare från hela världen. Traditionen går tillbaka till 1881 i Frankrike och har sedan dess utökats till en internationell katolsk händelse vart fjärde år med alternerande värdländer i 140 år.

Den 52:a internationella eukaristiska kongressen äger rum 5-12 september i Ungerns huvudstad. Några av huvudhändelserna:

Inledande mässa på Hjältarnas torg.

Kongressen börjar kl. 3 lokal tid söndagen den 5 september på Hjältarnas torg med en öppningsceremoni där en kör med 1000 sångare deltar.

Kardinal Angelo Bagnasco firar sedan den inledande mässan på torget med början kl. 4. I mässan deltar elever från Ungerns katolska skolor och bland dem finns flera första kommunikanter.

Pope Francis greets Cardinal Angelo Bagnasco at the end of an audience
Pope Francis greets Cardinal Angelo Bagnasco at the end of an audience - . Vatican Media / ACI Group

 

Utställning om förföljelser av kristna

Regina Lynch, som är föreståndare för den internationella katolska Caritas hjälp till Kyrkan i nöd, sa inför kongressen: ”De trogna har i många länder en sann längtan till eukaristin och kommunionen och känner dess närvaro tillsammans med andra, samtidigt som de har gemensamma problem. De saknar religionsfriheten, de känner sig otrygga på grund av civila och militära konflikter och de har lång väg till kyrkan och transportproblem vilket för med sig att många gemenskaper inte har resurser för att bygga centrum för gudstjänsterna och att försörja sina präster.”   

Kardinaltalare från fem kontinenter

Fler än 25 kardinaler och biskopar deltar i veckans tilldragelser vid kongressens samlingsplats, Hungexpo Budapest Congress and Exhibition Center. I programmet finns kardinaler från fem kontinenter som ledare för kongressens morgonböner, kateketer, vittnesbörd och workshops. Bland talarna finns:

  • Brasilianske kardinalen Joao Tempesta, 6 september
  • Kanadensiske kardinalen Gérald Lacroix, 7 september
  • Irakiske kardinalen Louis Raphaël Sako, 7 september
  • Burmesiske kardinalen Charles Maung Bo, 8 september
  • Nigerianske kardinalen John Onaiyekan, 9 september
  • Tjeckiske kardinalen Dominik Duka, 10 september

Kardinal Robert Sarah firar mässan i Heliga Änglarnas kyrka i Gazdagrét den 8 september och kardinal Jean-Claude Hollerich av Luxemburg firar mässan den 10 september.

I talarprogrammet står också lekmän som professorn i den heliga Skrift vid Sacred Heart Major Seminary i Detroit, Mary Healy, och amerikanska åttabarnsmodern Barbara Heil, som konverterat till katolicismen efter att ha verkat som evangelisk missionär i 55 länder.

Ny mässordning i romska språket

Bland de dagliga liturgierna under kongressen märks också mässordning på lovari som är ett språk som talas av det romska folket i Ungern.

Den nya mässordningen som går under namnet ”Le Devlenske” kommer att höras under mässan som frambärs den 9 september vid Hungexpocentret.

Ljusprocession

Kardinal Péter Erdő av Esztergom-Budapest firar mässan lördagen den 11 september på Kossuthtorget framför det väldiga ungerska parlamentshuset och leder ljusprocessionen till Hjältarnas torg.

Kardinalen sa redan i februari till CNA att han var övertygad om att kongressen skulle bli ”ett stort hoppets tecken för katoliker runt om i världen” efter pandemin.

A view of St. Stephen’s Basilica in Budapest, Hungary.
A view of St. Stephen’s Basilica in Budapest, Hungary. Alexey Elfimov via Wikimedia (CC BY 3.0)

 

Den avslutande mässan med påve Franciskus

Mötet kulminerar den 12 september med en avslutande mässa med påve Franciskus på Hjältarnas torg kl. 11.30 lokal tid. Påve Franciskus är den förste påven sedan 2000 som deltar i en internationell eukaristisk kongress. Den 52:a internationella eukaristiska kongressen skulle ursprungligen äga rum 2020 men sköts upp till 2021 på grund av coronaviruspandemin. Den pågående pandemin har också inverkat på antalet deltagande katoliker som kunnat resa till ett internationellt möte.

Biskoparna i Filippinerna hade hoppats sända en delegation på 500 katoliker till Ungern men valde till slut att hålla en nationell eukaristisk onlinekongress i solidaritet med mötet i Budapest.

Ärkebiskop José Palma av Cebu planerar att flyga från Filippinerna och vara med på kongressen vilket gör honom till den talare som rest längst till mötet, enligt organisatörerna.

Heroes’ Square (Hősök tere), Budapest, Hungary.
Heroes’ Square (Hősök tere), Budapest, Hungary. Andrew Shiva / Wikipedia / CC BY-SA 4.0.

 

Ungern har en befolkning på 9.8 miljoner invånare som till 62 % är katoliker. Landet, som senast var värdland för den eukaristiska kongressen 1938, gränsar till Österrike, Serbien, Kroatien, Slovenien, Rumänien, Ukraina och Slovakien.

En hymn från kongressen 1938 kommer att användas officiellt igen under årets internationella möte, enligt kardinal Péter Erdő, som är ärkebiskop av Esztergom-Budapest. Han sa att hymnen gett ”trogna katoliker och ungrare styrka under kriget och under det kommunistiska förtrycket som skulle följa i flera årtionden.”

”Den katolska gemenskapen väntar nu på att den Helige fadern ska komma med stor glädje och kärlek. Vi ber att han besök ska bli ett hoppets tecken för en ny början när pandemin slagits tillbaka,” sa Erdő.

Hela den internationella eukaristiska kongressen spelas in och sänds av EWTN.

Courtney Mares

CNA Romkorrespondens för CNA

Översättning för Katolsk Horisont i september 2021, Göran Fäldt.

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024
Katolsk Horisont
2/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024