De nya uttrycken för förföljelse av kristna i Europa

4
min read

De nya uttrycken för förföljelse av kristna i Europa

sön, 12/18/2022 - 15:04
Posted in:
0 comments

Frankrike har det högsta antalet av hatbrott mot kristna – som förblir landets mest utsatta religiösa grupp – följda av Tyskland, Italien och Polen, konstateras i en nyligen publicerad årsrapport.

Wien – Övervakningsorganet mot Intolerans och diskriminering mot kristna i Europa (OIDAC Europa) fann i sin senaste rapport för året 2021 att socialt tryck och censur riktade mot kristna i Europa intensifierats och visar sig på så sätt.

För ordföranden i denna icke statliga Wien-baserade organisation, är de allmänna fördomarna mot religiös övertygelse bland den europeiska eliten ansvarig för en stor del av den växande intolerans och sociala fientlighet som kristna utsätts för.

Som under de senaste åren, har Frankrike den högsta andelen av hatbrott mot kristna – som kvarstår som landets mest utsatta religiösa grupp – följda av Tyskland, Italien och Polen.

Dessa siffror är, enligt författarna till rapporten, som dokumenterat 519 anti-kristna hatbrott i Europas 19 europeiska länder, troligen påtagligt underskattade på grund av det begränsade antalet kristna som anmält attacker mot dem.

Även om vandalism, stöld och skändning är de vanligaste dokumenterade hatbrotten, blev fyra människor dödade i hat mot tron och 14 blev fysiskt angripna under 2021. Rapportens siffror avslöjade en generell minskning i antalet hatbrott jämfört med 2020, vilket står i kontrast till ökningen i sekulär intolerans.

Denna omständighet tillhandahöll en möjlighet för OIDAC Europa att bekräfta på nytt, att medans kristna möter mera allvarliga uttryck av förföljelse för sin tro i andra delar av världen, förföljelsen  som sker i Europa, trots att den är mer underliggande och utstuderad – och ofta visande sig själv i social utfrysning, censur eller diskriminering – inte ska underskattas, då den har mycket djupgående konsekvenser i det dagliga livet för kristna och på överförandet av tron till kommande generationer.

Afrikanen kardinal Robert Sarah, prefekt emeritus för kongregationen för gudomlig tillbedjan och ordning för sakramenten, betonade samma verklighet i en intervju med EWTN som sändes den 27 november.

”Hot mot religiös frihet visar sig i många former. Oräkneliga martyrer fortsätter att dö för tron runtom på jorden,” kommenterade kardinal Sarah. ”Men religiös frihet är under attack även i väst.”

”Det är inte ofta ett öppet hot, eller hat mot tron,” tillade han, utan en ”underförstådd partiskhet mot kristenheten.”

Skadan av sekularisering

Den framskridna situationen av sekularisering i de flesta europeiska samhällena skapar en mycket bördig grund för utvecklingen av ett antikristet klimat. Detta fenomen, som är olik den yttre separationen mellan stat och kyrka, har den effekten att avlägsna religion från alla de andra områderna i samhället, förvisad endast till den privata sfären.

”Allt oftare, är principen om separationen mellan kyrka och stat felaktigt förstådd som krävande en separation mellan tro och politik, med resultatet att det blir mindre acceptabelt att grunda sina politiska ståndpunkter på religiösa övertygelser,” skrev Dennis Petri, en expert inom fältet för religiös frihet, i rapporten.

Petri var också en ledande expert i rapporten från juni 2022 om det ökande fenomenet av självcensur i den kristna världen. Rapporten lades fram av ett antal internationella kristna organisationer, däribland OIDAC.

Denna rapport visade att uppkomsten av sekulär intolerans fick det resultatet att framkalla en ”avkylande effekt,” vilket fick många kristna att avstå från att uttrycka sin syn och tro offentligt. Förutom social påtryckning, har lagliga åtgärder vidtagits mot kristna för att  begränsa deras frihet att uttrycka sig, som vidare lett till en skadlig påverkan av religiös frihet och upprätthållandet av tron.

Bland de omskrivna fallen 2021 var den finska medlemmen av parlamentet och det tidigare stats-

rådet Päivi Räsänen som har mött kriminella anklagelser för att offentligt ifrågasatt det officiella stödet från sitt lands lutherska kyrka för deras ”Pride 2019” händelse, citerande Bibeln till stöd för sin åsikt. Enligt författarna till OIDAC-rapporten, sänder fall som Räsänens ”ett avkylande budskap till kristna, antydande att uttryckandet av deras åsikter följer risken av socialt uteslutande, yrkesmässig skada eller även rättsliga anklagelser.”

Martin Kugler, ordförande i OIDAC, kommenterade den senaste rapportens slutsats i en intervju med Register, där han varnade för att de nya hatbrott lagarna i västländerna skapar en farlig trend där ”vissa grupper kan anklaga kristna för hatbrott när de uttrycker sin tro om äktenskap och familj eller sexuell identitet utifrån kristen etik.

En del av dessa lagar är skrivna och tolkade så brett att de enkelt kan användas för att kriminalisera kristna,” sa han.

En normalisering av intolerans

Kugler tillade att av de tusentals allvarliga eller uppmärksammade fall av hatbrott som är dokumenterade i deras rapport under senare år bekräftar att den ökande företeelsen av ”sekulär intolerans,” sedda både i diskriminerande eller problematiska lagar för religiös frihet, liksom i det ogästvänliga klimat mot kristna i olika sociala sammanhang.”

Noterande det ömsesidiga sambandet mellan det sociala klimatet och lagar och rättsliga beslut, hävdade han att lagar inriktade på yttrandefrihet eller religiös frihet tenderar att ”normalisera” tanken att kristna synsätt inte längre är acceptabla i samhället, och att likgiltigheten från olika europeiska klasser mot förföljelsen av kristna förstärker en antikristen partiskhet i den allmänna opinionen, som skapar ännu mer sekulär intolerans.

Kugler observerade paradoxalt nog att, denna sekulära intolerans mot kristna är åtföljd av en vitt spridd motvilja att fördöma religiös fanatism och våld utförda av muslimer i Europa.

”Det finns en märklig blindhet till de verkliga farorna och samtidigt en ovilja att se de verkliga hoten mot religiös frihet och andra mänskliga rättigheter när det påverkar kristna,” sa han.

”Vi har analyserat en allmän fördom  speciellt inriktad mot kristna religiösa övertygelser bland den europeiska eliten och ännu mer så om en kristen övertygelse är kritisk av den samhälliga utvecklingen i västländerna,” fortsatte han, noterande att detta är särskilt fallet när diskussionerna berör frågor som äktenskap och familj, könsideologi, mänsklig värdighet inom bioteknik, yttrandefrihet och utbildning.

Kugler avslutade, ”en radikal intolerans sprids i västländerna, särskilt bland många liberala och i vänstermedia – alltid 'i toleransens namn.'”

                                                                                                                    Solène Tadié

Solène Tadié är korrespondent i Europa för National Catholic Register. Hon är bördig från Frankrike och Schweiz och växte upp i Paris. Efter att ha tagit en examen i journalistik från Rom III universitetet, började hon i Rom och Vatikanen för Aleteia. Hon anslöt sig, till L'Osservatore Romano 2015, där hon i omgångar arbetade för den franska avdelningen och de kulturella sidorna i den dagliga italienska nyhetstidningen. Hon har också samarbetat med flera katolska fransktalande

mediaorganisationer. Hon har en  kandidat examen i filosofi från Pontifical University of Saint Thomas Aquinas, och är nyligen översatt till franska med boken Defending the Free Market: The

Moral Case for a Free Economy, av the Acton Institute's Fr.  Robert Sirico

Översatt av Voitek Krzewicki

 

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
2/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
25/04/2024