Belgisk tv-station har hittat försvunnen intervju med den katolske prästen som utvecklat teorin om Big Bang

2
min read

Belgisk tv-station har hittat försvunnen intervju med den katolske prästen som utvecklat teorin om Big Bang

tors, 02/02/2023 - 14:24
Posted in:
0 comments

Fader Georges Lemaître visas i sändningen den 14 februari 1964. (foto: VRT / YouTube)

 

En belgisk tv-station har återupptäckt en 20 minuter lång video där fader Georges Lemaître, betraktad som fader till "Big Bang"-teorin, förklarar hur universums ursprung kan ha gått till.
Fader Lemaître var en belgisk astrofysiker känd för att vara den första akademikern som presenterade teorin om universums expansion från en massiv explosion av vad han kallade en "primordial atom" eller "kosmiskt ägg".
Hittills har endast fotografier av fader Lemaître bevarats, varav det mest populära där han visas tillsammans med Albert Einstein.

Robert Millikan, fader George Lemaître och Albert Einstein efter fader Lemaîtres föreläsning vid California Institute of Technology i januari 1933

Robert Millikan, fader George Lemaître och Albert Einstein efter fader Lemaîtres föreläsning vid California Institute of Technology i januari 1933

 

Men nu har den belgiska tv-stationen VRT nyligen hittat en video där fadern till Big-bang-teorin förklarar sin teori. 
Kathleen Bertrem från VRT: s arkiv sa i slutet av förra året att det var som att "leta efter en nål i en höstack" att hitta detta historiska material eftersom företaget felklassificerade sina omfattande filer.
Ändå hittade tv-kanalen bland sina arkiv bandet av en intervju på franska som producenten Jerome Verhaeghe genomförde med fader Lemaître den 14 februari 1964 som sändes då.
Fader Lemaître påpekar i intervjun att teorin om universums expansion inte accepterades till en början eftersom den gjorde idén om en skapelse nödvändig.
I videon förklarar han att "före teorin om universums expansion, för cirka 40 år sedan (på 1920-talet), förväntade vi oss att universum skulle vara statiskt, eftersom ingenting förändras."
"Det var en idé som a priori i princip gällde hela universum", konstaterar prästen. Men att upptäcka expansion gjorde tanken på ett statiskt universum "uteslutet".
Prästen och astrofysikern säger också att detta fick honom att presentera Big Bang-teorin och beskriva den som den "ursprungliga atomen".
"Det innebär en helt annan start av tillståndet i dagens universum, en början av mångfald, som så långt vi kan beskriva det, i form av upplösningen av all materia i form av atomer", säger han.

Denna expansion leder till att vi har "ett universum, ett expanderande utrymme fullt av plasma (gas av laddade partiklar), med mycket energiska strålar som går i alla riktningar."
Fader Lemaître kallade dessa strålar för "uråldriga fyrverkerier", som bevarats i rymden, "och gav oss ett vittnesbörd om världens första tidsåldrar".
Den belgiske prästen betonade att han försöker presentera sin teori i vetenskapliga termer och att han inte har något intresse av att hans ställning kopplas till hans yrke och  religiösa övertygelse.

Hela videon på franska av intervjun med fader Lemaître kan ses på VRT YouTube-kanal.

Denna berättelse publicerades först av ACI Prensa, CNA: s spanskspråkiga nyhetspartner. Den har översatts och anpassats av CNA.

Översatt för Katolsk Horisont, februari 2023, Ingeli Aalto.

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Astronomer föreslår namnbyte på Hubbles lag för att hedra belgisk präst

Fader Georges Lemaître

 

Läs också: Video: Professor Jonathan Lunine tecknar ett videoporträtt av Georges Lemaître som katolsk präst och vetenskapsman

Professor Jonathan Lunine tecknar ett videoporträtt av Georges Lemaître som katolsk präst och vetenskapsman

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
26/11/2023
Katolsk Horisont
22/11/2023
Katolsk Horisont
16/10/2023
Katolsk Horisont
4/10/2023