Astronomer föreslår namnbyte på Hubbles lag för att hedra belgisk präst

1
min read

Astronomer föreslår namnbyte på Hubbles lag för att hedra belgisk präst

mån, 11/05/2018 - 14:00
Posted in:
0 comments

Fader Georges Lemaître anses allmänt vara upphovsman till "Big-Bang-teorin" för att förklara universums fysiska ursprung.

                                                                                              Fader Georges Lemaître

 

Den Internationella astronomiska unionen har röstat för en rekommendation att döpa om Hubble-lagen till "Hubble-Lemaître-lagen", för att tillerkänna den belgiske prästen och astronomen Georges Lemaîtres bidrag till den vetenskapliga teorin om universums expansion.
"För att hedra den intellektuella integriteten och den ytterst betydelsefulla upptäckten av Georges Lemaître förordar IAU att universums expansion får namnet Hubble – Lemaître-lagen", uppgav föreningen den 29 oktober (2018).
Fader Lemaître, som dog 1966, var en fysiker och matematiker som allmänt anses ha utvecklat "Big Bang-teorin" för att förklara universums fysiska ursprung.
Hubbles lag beskriver hur objekt i det expanderande universum rör sig bort från varandra med en hastighet som är proportionell till deras avstånd från varandra.

En gemensamt uttalande med förslag om att byta namn på lagen presenterades och diskuterades vid IAU:s 30:e generalförsamling, som hölls i Wien i augusti.
"Denna resolution föreslog att hylla både Lemaître och Hubble för deras grundläggande bidrag till utvecklingen av modern kosmologi", noterade IAU.
Syftet var "att hedra Georges Lemaîtres intellektuella integritet som fick honom att mer värdera vetenskapens framsteg än sin egen synlighet."

IAU är en internationell organisation för professionella astronomer och är den internationellt erkända myndigheten för namngivning av himlakroppar.
Mer än 11 000 medlemmar kunde rösta om resolutionen. 4 060 ledamöter röstade, varav 78 % godkände resolutionen, 20 % förkastade den och två % avstod från att rösta.
Alla medlemmar, mer än 10 000 personer, uppmanades att rösta elektroniskt senast den 26 oktober.
Fader Lemaître publicerade en artikel 1927 som diskuterade universums expansionshastighet, men "den begränsade populariteten av tidskriften, och det språk som användes, gjorde hans anmärkningsvärda upptäckt i stort sett oupptäckt av det astronomiska samhället", enligt resolutionen.
Man noterade också att fader Lemaître, en IAU-medlem sedan 1925, uttalade sina åsikter om "rödförskjutning" med Hubble vid den tredje IAU-generalförsamlingen i Leiden 1928.

Prästen fick, bland andra utmärkelser, Francqui-priset 1934 från kung Leopold III av Belgien, enligt Francqui Foundation. Fader Lemaître hade också tidigare varit ordförande för den påvliga vetenskapsakademin.

Översatt för Katolsk Horisont Ingeli Aalto.

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Belgisk tv-station har hittat försvunnen intervju med den katolske prästen som utvecklat teorin om Big Bang

Fader Georges Lemaître visas i sändningen den 14 februari 1964

 

Läs också: Video: Professor Jonathan Lunine tecknar ett videoporträtt av Georges Lemaître som katolsk präst och vetenskapsman

Professor Jonathan Lunine tecknar ett videoporträtt av Georges Lemaître som katolsk präst och vetenskapsman

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
26/11/2023
Katolsk Horisont
22/11/2023
Katolsk Horisont
16/10/2023
Katolsk Horisont
4/10/2023