Att tro på Jesus kan kosta dig ditt liv i dessa 50 länder

2
min read

Att tro på Jesus kan kosta dig ditt liv i dessa 50 länder

lör, 01/27/2024 - 20:00
Posted in:
0 comments

Open Doors noterade att Nicaragua är det land som har stigit mest på listan i jämförelse med sin placering under förra året.

De troende håller ljus under Påskvakans Mässa i Metropolitan Cathedral i Managua, Nicaragua, söndagen 8 april 2023. (Foto: Maynor Valenzuela/Shutterstock)

 

Kristna lider av extrem förföljelse i 13 länder runtom i världen, enligt 2024 World Persecution List (2024 års lista över förföljelser av kristna) som publicerades av organisationen Open Doors, vars uppdrag är att hjälpa de troende i de länder där det finns något slags hot mot deras liv eller mot deras frihet att tro på och tillbe Jesus.

Den nya listan publicerades 16 januari och återspeglar att situationen har förvärrats för kristna världen över.

Under 2023 fanns det till exempel 11 nationer där det fanns extrem förföljelse av kristna.

Listan består av totalt 50 länder: 13 nationer där kristna lider av extrem förföljelse och ytterligare 37 där förföljelsen är svår.

Dessutom presenterade organisationen en ytterligare observationslista över länder där förföljelsen kan bli värre: Ryssland, som är rankad på 62:a plats, Honduras på 66:e plats, Venezuela på 67:e plats, Ukraina på 77:e och Israel på 78:e plats.

Open Doors noterade att Nicaragua är det land som har stigit mest på listan i jämförelse med sin placering förra året (från 50:e plats år 2023 till 30:e plats år 2024). Colombia finns också i rankningslistan, fastän landet sjönk tolv steg i jämförelse med 2023 (från 22:a till 34:e plats).

Organisationen förklarade att “religiösa ledare i Colombia fortsätter att trakasseras, utpressas och mördas i konflikter om territorium mellan gerillor, drogkarteller och andra beväpnade gäng.”

“Kristna och religiösa ledare som vågar att tala offentligt om korruption och våld blir måltavlor. Jesu efterföljare som arbetar med unga människor eller som försvarar mänskliga rättigheter och miljörättigheter är också måltavlor för beväpnade grupper”, konstaterar rapporten.

Andra länder i Latinamerika som presenteras i rankningslistan är Kuba (22:a plats) och Mexiko (37:e plats).

På toppen av 2024 års världsförföljelselista finns Nordkorea där – enligt organisationen Open Doors – det är en ”dödsdom” att bli ertappad som kristen. Den nordkoreanska kommunistiska regimen skickar Jesu efterföljare till tvångsarbetsläger där de omedelbart dödas eller utsätts för sådan tortyr som få människor överlever.

“Det tros finnas tiotusentals kristna som är fängslade i tvångsarbetsläger i landet”, skriver organisationen. Dessutom ”är det omöjligt för kristna att leva i frihet i Nordkorea. Det är omöjligt att samlas för tillbedjan. De som vågar risken att mötas måste göra det i total hemlighet och under stor fara”, skrivs det i rapporten.

Efter Nordkorea finns Somalia (2:a plats) och Libyen (3: plats) på Open Doors lista. Det finns totalt 365 miljoner kristna världen över som lider av förföljelse på grund av sin tro (1 av 7 världen över).

Andrés Henríquez

Till svenska, januari 2024, Kristina Sebastjan

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Video från Open Doors: See God's extravagance in the 2024 World Watch List

 

Läs också: Idag hedrar kyrkan 3 grupper av martyrer när kristna över hela världen fortsätter att möta förföljelse

Idag hedrar kyrkan 3 grupper av martyrer när kristna över hela världen fortsätter att möta förföljelse

 

 Läs också: Rapport: Förföljelsen av kristna är den högsta på 30 år

Förföljelsen av kristna är den högsta på 30 år

 

Läs också: Förföljd, diskriminerad och mördad. Var sjunde kristen är ett offer för hat – rapport 2023

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
10/02/2024