Idag hedrar kyrkan 3 grupper av martyrer när kristna över hela världen fortsätter att möta förföljelse

2
min read

Idag hedrar kyrkan 3 grupper av martyrer när kristna över hela världen fortsätter att möta förföljelse

fre, 01/12/2024 - 21:50
Posted in:
0 comments

Enligt en rapport från den katolska välgörenhetsorganisationen Aid to the Church in Need lever mer än 50 procent av världens befolkning i ett land där statliga eller icke-statliga aktörer förföljer människor för deras religiösa tro.

Sankt Arcadius. (foto: Källa: Public domain / Wikimedia Commons)

 

Den 12 januari hedrar kyrkan högtidsdagarna för flera martyrer och grupper av martyrer i en tid då kristna fortfarande står inför förföljelse och hot om martyrskap i händerna på auktoritära regeringar och andra fientliga aktörer i många delar av världen.

"Hitta på vilka plågor du vill", sa den helige Arcadius av Mauretanien till en hednisk domare som hotade honom med tortyr om han inte offrade till en av de falska romerska gudarna år 302 e.Kr., enligt Catholic.net.

"Ingenting kan få mig att förråda min Gud", sa Arcadius. "Rädslan för döden kommer aldrig att få mig att svika min plikt."

Domaren beordrade tortyr och avrättning av Arcadius, vilket utfördes genom att hugga av hans lemmar. Martyren är en av många kristna som avrättades under den romerska förföljelsen av kristna i början av 300-talet.

"Lär av mina plågor", ska Arcadius ha sagt till åskådarna när han var döende. "Era gudar är ingenting. Den ende sanne Guden är den som jag lider för och som är på väg att dö. Att dö för honom är att leva."

Den 12 januari markerar också festdagar för tre olika grupper av martyrer, som spänner över tre olika kontinenter: martyrerna i Efesos år 762 e.Kr., i dagens Turkiet; Martyrerna i Iona år 806 e.Kr. i nuvarande Skottland; och Afrikas martyrer, vars specifika datum och plats är okänd.

Martyrerna i Efesos uppgick till mellan 40 och 50 munkar som förföljdes under en medkristen, den bysantinske kejsaren Konstantin V. De dödades för att de motsatte sig härskarens anslutning till och genomdrivande av ikonoklasmens kätteri, som motsatte sig vördnaden för ikoner och manifesterade sig i förstörelsen av heliga bilder över hela Österlandet.

Iona-martyrerna var mer än 60 munkar som dödades när danska pirater plundrade ön, brände ner klostret och slaktade ockupanterna. Detta var en av många vikingaräder på de brittiska öarna av nordiska hedningar.

De flesta av detaljerna i det afrikanska martyrskapet som hedrades den 12 januari har gått förlorade i historien, men högtiden hedrar cirka 50 soldater som dödades för sin tro.

Även om dessa martyrskap inträffade för mer än 1 000 år sedan, står många kristna runt om i världen fortfarande inför hotet om martyrskap år 2024.

Enligt en rapport från den katolska välgörenhetsorganisationen Aid to the Church in Need lever mer än 50 procent av världens befolkning i ett land där statliga eller icke-statliga aktörer förföljer människor för deras religiösa tro.

Under de senaste åren har Nigeria varit en av de farligaste platserna för kristna. Så sent som förra månaden utförde islamistiska terrorister en attack mot kristna byar som dödade nästan 200 nigerianska kristna. Under en 15-månadersperiod under 2021 och de tre första månaderna 2022 dödades mer än 5 000 kristna i attacker.

En separat rapport från övervakningsgruppen Open Doors fann att förföljelsen av kristna är på sin högsta punkt på årtionden. Några av de värsta regeringsförbrytarna är Nordkorea, Iran och Pakistan. Förföljelsen av kristna ökar också i andra länder, till exempel Indien, där lagar mot konvertering leder till att kristna arresteras, och Nicaragua, där den socialistiska regimen arresterar medlemmar av prästerskapet som motsätter sig regeringen och stänger katolska skolor och medier.

I början av sitt påveämbete påminde påven Franciskus de troende om att kristna i många länder fortfarande förföljs för sin religion.

"Martyrernas tidsålder är ännu inte över; Till och med i dag kan vi i sanning säga att kyrkan har fler martyrer nu än under de första århundradena", sa påven. "Kyrkan har många män och kvinnor som baktalas genom förtal, som förföljs, som dödas i hat mot Jesus, i hat mot tron."

Tyler Arnold

Till svenska, januari 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Rapport: Förföljelsen av kristna är den högsta på 30 år

Förföljelsen av kristna är den högsta på 30 år

 

Läs också: Förföljd, diskriminerad och mördad. Var sjunde kristen är ett offer för hat – rapport 2023

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024